Vår ekonomi

Godmorgon på er!
Jag tänkte ta upp en sak som intresserar mig en del och det är det här med ekonomi och gemensam ekonomi. I vårt förhållande så har vi valt att dela lika på allt och därför har jag och M ett gemensamt konto. I början när vi träffades så bjöd alltid M mig och jag tror seriöst inte att jag drog mitt kort en enda gång på ett helt år. Som ni kanske har förstått här så är jag lite bortskämd och får det mesta som jag vill. Jag kan väl erkänna att jag står för ca 20% av vår inkomst i familjen, men det gör ingenting för M. När vi gifte oss så var det för att vi bestämt oss för att vi ville leva resten av livet tillsammans och därför känns det helt sjukt att vi inte skulle dela på allt.
Att vi har gemensam ekonomi hindrar oss ju inte från att köpa presenter till varandra och överraskas. Vi har mastercard till exemptel där man inte ser direkt hur mycket pengar som dras, utan där får man en räkning sen. Bland annat så överraskade M mig med ett fantastiskt fint diamanthalsband på min förra födelsedag som jag inte hade en aning om att han köpt. 🙂 Och förlovningsringen köpte han med sparade pengar så att den enbart skulle vara från honom. Jag har världens finaste och bästa man.

Nu säger jag inte att det här med gemensam ekonomi fungerar för alla, utan jag vet att många väljer att skilja på sina pengar. Men om man är gifta och har barn ihop så tycker jag att det är fullständig idiot att inte dela på allti..
Anyway, nu ska vi äta frukost här hemma! Ha en underbar dag! Kram på er! (btw, Filip sov heeela natten i natt från 19.00-07.00!!)
 

32 reaktioner på “Vår ekonomi”

 • Sabina skriver:

  (vet inte om man kan svara på ett svar i en kommentar så skriver en ny) På gemensamma aktiviteter typ bio mm kör vi lite varan gång principen alt den som har mest cash betalar helt enkelt haha 🙂

 • Sigrid skriver:

  Jeg er litt enig i at når man er gift og har barn, så er det kjekt med felles økonomi! Jeg er litt gjerrig, så for min del hadde det kommet veldig ann på hvem jeg var sammen med om jeg ville hatt felles økonomi. Jeg ville for eksempel ikke at mine penger skulle gått til snus og røyk, om jeg var den som tjente mest. (Nå ville jeg sannsynligvis aldri blitt sammen med noen som snuste eller røkte uansett, men du skjønner vel hva jeg mener 😉

 • Jennie skriver:

  Så har vi det också här i detta hushåll!! Som jag nämnde en gång, jag jobbar jättelite så rent ekonomiskt bidrar jag inte till så mycket : ) . Min man skämmer bort mig me men jag äskar det plus att han säger att han älskar att ge. Detta är väl alla fruars dröm!!!Kram på dig

 • Liza Ludvigsson skriver:

  Tycker det med delad ekonomi är väldigt bra! men att man även kan ge varandra små presenter 🙂

 • M skriver:

  Jag är inte gift, men har pojkvän men lever inte sambo ;P men om vi skulle flytta ihop kommer vi ha separata konton, alltså egen ekonomi. Det faller naturligt för mig att att de vi använder gemensamt betalar båda för och det man vill lägga pengar på själv ska inte den andre också stå för. Gemensamt matkonto låter dock effektivt 🙂

 • Johana Duggin skriver:

  härlig blogg ! 🙂

 • Sabina skriver:

  Jag och min man har separata konton men gemensamt matkonto. Dock är de inget vi håller stenhårt på så vi skulle nog lika gärna kunna ha ett gemensamt konto vi också 🙂 som du säger skall man ändå leva hela livet tillsammans så

 • Intressant att läsa allas kommentarer :). Redan innan vi fick Filippa delade vi lika på allt. Vi har ju valt att leva tillsammans & då förstår jag inte varför man ska ha separata konton? Det har för mig alltid varit en gåta.

 • ida skriver:

  Så bra, det er sånn det burde være også og dere virker jo veldig lykkelige. hos meg er det omvendt jeg tjener en del mens mannen ikke har jobb. han er mye eldre og jeg syns ikke den modellen fungerer i det hele tatt. enten burde det være likt eller så er det mannen som skal ta det største taket og ta vare på sin familie som er i deres tilfellet. dine 20% er en bra buffert=)

 • Isa skriver:

  jag vill också ha ett sånt förhållande, där pengarna inte spelar roll. Där han inte bryr sig om han går 20 000 back på mig, haha, utan han vill ändå va med mig 😉

 • Marran skriver:

  Låter klokt, men jag tror inte det skulle fungera hos oss. Vi är visserligen inte gifta och vi har inga barn. Men ändå. Vi delar lika på räkningar som hyra, mat bensin mm och sedan får var och en göra vad man vill med de pengar som blir kvar. Eftersom jag är vikarie kan jag ibland tjäna mycket mindre än min sambo, men då brukar vi lösa det så att han betalar en större del av hyran eller någon annan räkning.

 • Mysfrun: skriver:

  Jag håller med dig Robban. Som du Oslofru skrev i ett tidigare inlägg om den sura snobbtjejen på restaurangen som störde sig på ett skrikande barn. Så skulle jag nog säga att det är du som är snobben. Eller åtminstone vill vara en. Klassresor är väldigt ovanliga. Så se du över vad du skriver innan du skickar ut det i etern. Då du framstår som allt annat än en intelligent tjej som har IQ som ”endast” 9 % av befolkningen. Ett tips bara.

 • Emmelie skriver:

  Ja precis, jag tycker att om man har barn så är det A&O med gemensam ekonomi och är man gift så är ju allt enligt lagen ändå gemensamt. Jag och min sambo får dock var sin ”månadspeng” (haha) som vi får köpa vad vi vill med. Funkar faktiskt väldigt bra 🙂

 • Karoline skriver:

  Jag håller helt och hållet med dig där, jag har alltid sagt. Gemensam ekonomi eller glöm det. Man ska väll ändå (om man iafl är gift) kunna lita på varandra så pass mycket och om man är gift så delar man väll på allt kan jag tycka 🙂

 • Sabina skriver:

  SV: Blivit något missförstånd någon gång men på 4,5år tillsammans o över två år som gifta har vi haft förvånansvärt lite problem med den delen. Kommer väldigt öppen kommunikation då vi inte har jätte hög inkomst att röra oss på 🙂

 • Hannah: skriver:

  Intressant det där.. Jag och min sambo har varsitt konto och men delar 50/50 på alla räkningar. Mat, bio m.m. betalar vi ungefär varannan gång så det jämnar ut sig i slutändan. Det som blir över av det man själv arbetat ihop får man göra vad man vill för, d.v.s. jag shoppar kläder och han shoppar aktier och sportartiklar. 😉

 • Scaniatjejen skriver:

  Det är så härligt att höra om din fina man och din kärlek till honom! När man väl har barn tillsammans tycker jag också att man kan ha gemensam ekonomi. Såg i ett inlägg nedan att du målar, hoppas vi får se den målningen i närbild för den såg fantastisk ut!

 • Emelie skriver:

  Är varken gift eller har barn, men jag och min sambo delar lika på allt! Hitills har det funkat kanon och hoppas att det gör det i framtiden också! 🙂

 • Camilla skriver:

  Vi delar på allting men har separata bankkonton, fast vi har ändå tillgång så vi kan se varandras 🙂

 • Anonym: skriver:

  Åh, hur har du gjort för att lära din son att sova hela natten? Jag är fortfarande uppe med skrikig pojke varannan timme, och han fyller snart ett år.

 • Isabel R skriver:

  Fin bild och intressant inlägg!<3

 • Sarah skriver:

  Jag tycker det är viktigt att dela på kostnaderna så lika det går. Så gör vi här hemma. Hälften, hälften betalar vi. Men sen kan det ju se annorlunda ut om en tex. pluggar och den andra jobbar heltid. Man får helt enkelt hjälpas åt, men att betala något är iallafall viktigt 🙂

 • Robban: skriver:

  Hur länge har ni varit tillsammans??

 • Robban: skriver:

  Jag håller med Mysfrun i ett tidigare inlägg. Bortskämd Hollywoodfru helt klart. Medans alla verkar tycka att det är sååå gulligt så äcklas jag mest av detta för att vara ärlig.

 • LIENE skriver:

  Så bra att det funkar för er 🙂

 • Nicole skriver:

  Vi kör också delad här. Skönt! Och man slipper den där jag-betalade-senast-irritationen 😉

 • Maja ? skriver:

  Jag håller med dig, om det ändå är mannen/kvinnan man vill bli gammal och dö med så kan man ju lika gärna dela på pengarna 🙂 Är man dock sambos och är 20 och varit tillsammans 6 månader så kanske delad ekonomi är lättare och att man har ett gemensamt matkonto eller liknande 😉

 • Laura skriver:

  Hej! Väldigt bra inlägg, jag håller fullständigt med dig. Vi har varit ihop i 9 år (gifta i 8) och sedan vi flyttade ihop för över 8 år sen har vi haft en gemensam ekonomi 🙂 Våra inkomster har skiljt sig från år till år, ibland är det jag som tjänar mer ibland är det maken men vi har aldrig tänkt tanken att dela på ekonomin. Lever man ihop och vill verkligen leva tillsammans resten av livet ser jag ingen mening med att inte dela på allt.

 • Frida skriver:

  Fast bara för att man inte har ett konto där alla pengar hamnar betyder det ju inte att man delar på allt. Vi delar exakt lika på hyra, el, internet och andra räkningar. sedan tar vi lika mycket pengar per person till ett ”matkonto” och handlar all mat av de pengarna (förutom restaurangbesök). Är man ute på krogen/restaurang tillsammans så betalar man antingen var för sig eller så bjuder den som känner för det och det är ju absolut inget man håller räkningen på vem som bjudit flest gånger eller vem som bjöd sist?? Det spelar väl ingen roll? Sen om jag vill shoppa kläder eller annat och han med så handlar man för sina egna pengar. Just nu tjänar vi samma ungefär så de spelar ingen roll men när jag var student skulle jag inte kunnat med att ta av hans pengar när jag är sugen på att shoppa, det känns ju inte rätt heller. Mina föräldrar gjorde samma sak när de fick mig också så man behöver inte ha delad ekonomi för att man får barn heller, det handlar bara om att ta ansvar och hålla budget efter sin egen inkomst. Sen om han vill att vi ska på restaurang när jag är student och inte har några pengar, ja då får han ju bjuda så klart. 🙂

 • Niles skriver:

  Tycker att det är en sund idé. Den dagen jag flyttar ihop med någon blir det gemensam ekonomi, skulle ju kännas konstigt, tycker jag annars? Men det är många som vill ha delad ekonomi, trots gemensamma utgifter (hyra, el, vatten, tidning, mat etc.).

 • Åh, hur har du gjort för att lära din son att sova hela natten? Jag är fortfarande uppe med skrikig pojke varannan timme, och han fyller snart ett år.

 • Emelie skriver:

  Vi delar också på allt. Är man gifta och har barn så tycker jag att det är en självklarhet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *