Tänder och barnmat

Godmorgon! 
Här är det nog tänder på g för denna natten har varit helt jäklig och det har inte blivit mycket sömn för nån i familjen tyvärr. Eller kan det vara karma bara för att jag sagt att han sover så bra? Så nu ska han sova dåligt bara för att. Hehe. I don´t know, men nu är vi i alla fall vakna, det är morgon och jag har redan hält i mig 3 koppar kaffe!
Filip har fått frukost och har hjälpt till att städa köket 😉 Nu har han blivit väldigt stor och igår fick vi en stavmixer av mina föräldrar så att vi kunde göra egen barnmat till honom. Snälla, döm mig inte nu och säg att jag är dålig som inte lagat mat till min son. Vi bunkrade nämligen upp med barnmatsburkar och det har han fått fram till nu. Detta för att jag varit osäker på vad jag skulle ge honom och så ville jag att han skulle få i sig all näring han behövde. Men, nu ser vi lite mer ekonomiskt på saken(två burkar/dag = 40kr + ersättning + gröt = ca 80kr om dagen totalt.. blir lite mer ekonomiskt att laga egen mat), plus att vi vill att han ska börja äta ”riktig” mat. Men igår provade jag att koka morot och kolrot, mixade sen och provade att ge honom. Men fyyy det var det värsta jag har vart med om! Det var inga bitar i, men han gjorde sånna kräkminer att det såg ut som att han satte i halsen!! Snälla mammor, kan någon kanske förklara för mig vad detta kan bero på och vad jag ska göra? Någon som kanske har tips på bra barnmat jag kan laga till en 10månaders?
Nu ska jag sätta mig och gå igenom era frågor från frågestunden. Jag hoppas att ni har tålamod med mig, jag ska göra så gott jag kan med att ge svar på så många frågor som möjligt (om inte alla!) Men det kommer nog ta sin lilla tid, så jag räknar med att allt är klart till i eftermiddag/kväll. 
Kram på er! 😉

15 reaktioner på “Tänder och barnmat”

 • Helena Rahlenius skriver:

  Våran snart 10 månaders äter precis samma som oss fast jag brukar vara försiktig med saltet och kokar hans potatis,ris el makaroner för sig. Stekt mat ska han inte äta än utan då kokar jag det till honom istället.

 • Lena eriksson: skriver:

  Var inte rädd för att krydda maten, jag använde lök och även vitlök ibland från första purén för att få lite god smak, samt olika örter använde frysta till och med för enkelhetens skull. Kokade även maten i grädde eller mjölk plus smör i för att den skulle bli lite lenare i smaken.

 • Camilla skriver:

  Vi kör mkt med barnmatsburkar och jag har inget dåligt samvete för det. De är lika nyttiga som mat man gör själv dessutom, så why not?! Ibland kan lillan få av maten vi gör, särskilt när vi gör spagetti oc köttfärssås. Det brukar vara populärt 🙂

 • Terese skriver:

  Ojj ojj! Tänder kan verkligen snurra till allt! Dålig sömn brukar ju vara ett faktum. Min dotter fick 8 tänder på 1.5 månad, det var helt galna nätter. Här i Sverige finns det bara vanlig alvedon att ge, men min Norska kompis skickade Dentinox till mig droppar man smörjer in tandköttet med. Finns bara att köpa i Norge ?

 • Jennie skriver:

  Hej S! Med min första pojke ”gjorde” jag egen mat sen gick jag över till burkmat när han behövde kött(det blev svårt att fixa perfekt mjukheten själv) Men då va han van vid min mat och klöktes av burkmaten. Det är stor skillnad och inte minst smakar vår mat mer tycker jag. Men de vänjer sig. Öva ge honom samma mat ett tag tills han vänjer sig vid den Sen när han tycker om det kan man testa nåt nytt. Min Ragnar suttar fortfarande i sig sina skedar men smakar gärna vår mat. Han har tom smakat snabbmakaroner(de slank ner hihi). Konsistensen brukar också vara det som gör att de klöks. Och för att milda magen kan man ha en klick mersmör i maten eller lite olja. Lycka till hör av dig hur det går sen kram!

 • Cattan skriver:

  Morot, broccoli och potatis är ju väldigt milda smaker så det kan vara bra att hålla sig till ganska smaklös mat, så försök inte göra den roligare med sånt som kan vara lite starkt 🙂

 • Martha skriver:

  Koka torsk och potatis och mixa det med lite mjölk (eller spadet du kokat i).. Sedan en klick smör och lite dill. Sötpotatis gör att maten bli lite lättare och godare att äta. Palsternacka är också sötare att ha till köttet/fisken. Annars funkar väl det mesta nu när han är 10 månader tänker jag. Han borde kunna äta i stort sett det ni äter själva.. Laga en mini-portion extra bara (utan en massa salt då förstås) och ha i kylskåpet. Så har du alltid en maträtt färdig till hans nästa mål.

 • Anonym: skriver:

  Han kan ät a det ni äter

 • Mamma: skriver:

  Han kan äta i stort sett detsamma som ni äter, kanske borde skippa typ skaldjur (pga allergirisk) och stekt mat och salt då såklart. Man brukar säg att ett barn måste smaka på en sak upp till 12 gånger innan smaklökarna vänjer sig. Minns att jag kämpade som bara den för att få i min son avokado och det tog ett bra tag men nu är det det bästa han vet!

 • Nämen åh, vilken sötnos!! Duktig som hjälper till i köket redan ;D

 • Stina: skriver:

  Bra tips är att också han potatis och palsternacka . O smör!!! 😉

 • Linnéa Alpsten skriver:

  Men åh sicken sötnos! 🙂

 • Nadja Nordlinder skriver:

  Ja, Vincent har varit jätteorolig så fort en tand varit påväg.. inte alls roligt.

 • Sara skriver:

  Man kan blanda ut det med lite ersättning så det blir lenare i smaken och även servera med en klick smör eller lite rapsolja , barnmatsburken.se har bra recept 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *