Canon 500D vs Nikon NX300

Godmorgon på er!

Dessa dagarna som jag har varit hemma hos min pappa så har jag ju lånat hans kamera och hunnit skaffa mig en klar mening om både den och min. Så jag tänkte att jag skulle jämnföra dom för er och sen berätta vad jag kommit fram till för slutsats.

CANON 500D

(Bilden ovan är tagen med min Nikon X300, inställning: Iso 1600, Shutterspeed 1/8, Aperture F3,5)

Fördelarna med Canon 500D

 • Bra skärpa i dagsljus
 • Lätt att förstå sig på inställningarna
 • Relativt lätt att få fokus inomhus på dagstid
Nackdelar
 • Tung och klumpig att bära med sig
 • Bilder som blir tagna inomhus på kvällen blir korniga
 • Det är svårt att fokusera skärpan exakt där man önskar

 

NIKON NX300
(Bilden ovan är tagen med Canon 500D. Inställning: Iso 1600, Shutterspeed 1/8, Aperture F3,5)’

Fördelar

 • Lätt och behändig att ha med sig, dessutom har den en retro och snygg look med sitt bruna skinn
 • Otroligt lätt att hantera med touchscreen och wifi
 • Tar bra bilder utomhus
 • Lätt att fokusera på det man önskar eftersom det är touch och man bara trycker där man vill att fokuset ska ligga
Nackdelar
 • Bilderna kunde vara något bättre
 • Tar inte tillräckligt bra bilder inomhus
 • Det är svårt för kameran att fokusera inomhus, kvällstid. Bilderna blir dock inte korniga, men suddiga
Av dessa två kamerorna så tycker jag egentligen att min Nikon NX300 är bättre i sin helhet. Men, den är inte tillräckligt bra och om man ska få ruskigt bra skärpa så vinner nog Canon 500D. Fast det är svårt. Dom är helt enkelt inte tillräckligt bra någon av dom och båda har sina nackdelar tyvärr..
Men min slutsats blir:
Jag är inte helt 100% nöjd med någon av dom. Jag vill ha en ny! 😉 Så som det ser ut nu så har jag och min man spanat in oss på en Canon 6D. Vi får se om det blir den eller inte, men troligtvis så blir det så om jag får bestämma!
Ni som är fotointresserade får jättegärna komma med förslag om ni har tips på en kamera till mig. Det jag önskar är en kamera som har lätt att fokusera, är lätthanterlig med wifi, tar extremt skarpa bilder inomhus, tar bra och skarpa bilder inomhus och i mörker. För att få allt som jag önskar mig så måste man upp i pris och köpa en riktig proffskamera. Men det är jag beredd att göra, så bara kom med tips om dom bästa kamerorna som tar dom bästa bilderna tack 😉

8 reaktioner på “Canon 500D vs Nikon NX300”

 • Anna skriver:

  Jag kan inte råda dig angående värstingkameror, jag föredrar en mindre kamera som får plats i handväska/skötväska och alltid kan hänga med! Jag älskar min Sony Cybershot, som med inbyggt wi-fi för över bilderna till min smartphone på bara några sekunder och som har en hel del inställningar trots att den är liten och smidig! Lycka till!

 • Eva skriver:

  kul med kamera o att fota så kul att se vad det blir för en i slutänden då, kul att den lille går ja det är en stor sak i livet för föräldrar ha det gott kram

 • Lina skriver:

  Fotar själv med min Canon 1100D, en behändig kamera som tar grymma bilder och är lätt att förstå sig på 🙂

 • Madeleine skriver:

  Tycker att det är superkul med kamera och ta bilder och så.Jag kör med digitalkamera eller mobilen. =)

 • Johanna skriver:

  Är också på jakt efter ny, bättre kamera. Har läst en del recensioner på kameror och Canon EOS 700d har blivit bäst i test 2014. Den är också ganska rimlig i pris (runt 6000 med objektiv om jag inte minns fel). Det är nog den kamera jag kommer satsa på iaf! Hoppas du hittar en som passar dig, det är sjukt viktigt med bra bilder speciellt när man gillar att visa upp det man fotar och vill skapa minnen med bilder på barnen 🙂

 • Sara skriver:

  Inte för att låta bitter, men det krävs att man kan hantera inställningar också för att få bra bilder. I slutändan är det ju du som tar bilden och inte kameran. 😉 Med det sagt så går det att lära sig att ta de bilder man vill ha även med en billigare variant. Sen är det självklart mycket bättre med fullformat eftersom kvaliteten i slutändan blir bättre och mindre kornig när du tar bilder i mörkare förhållanden. 😉 Jag skulle egentligen rekommendera en bättre billig variant att lära sig med, men eftersom du är villig att gå upp i pris, så kör fullformat. Nikon har en bra ”mellankamera” (fullformat men utformad lite enklare) som heter D610 som enligt mig är superbra, inte för avancerad, men fortfarande i den ”vassa” klassen. Oavsett vilken kamera du väljer i slutändan så lägg till en liten fotokurs så du lär dig lite mer och blir ett superteam med kameran, alternativt läs runt lite på internet, finns hur många bloggar som helst som delar med sig av tips och trix, tillexempel hur du får skärpan precis där du vill ha den utan touch. 😉 Lycka till! 😀

 • Hannah Design skriver:

  Tips! Ju högre ISO-tal, ju kornigare bild. Jag har som tumregel att inte gå över 800 (MAX).
  Sedan behövs det ju ljus för att få till en bild, och är det dåliga ljusförhållanden skulle jag säga att det finns två alternativ; skapa ljus (använda blixt) eller använda stativ och, största bländaren och lång slutartid. Men det sistnämnda är ju såklart beroende av ett icke rörligt motiv, så det är ju inget bra alternativ om du skall fota Filip t.ex. 😉

  Och i slutändan är det ju som Sara skrev här ovan – det är inte kameran som tar bilderna. Är inte inställningarna optimala kan även den bästa kameran ta dåliga bilder. 🙂

  Lycka till!

 • Yohanna skriver:

  Jag ska köpa en canon 700D i jul 🙂 den är jätte bra, kolla min blog för foto tips om su behöver. Har en egen kategori för det 🙂 sen om du tycler bilderna är för mörka så tips är att köpa en extern blixt. Det gör jätte mkt, jag använder min externa blixt på bilderna du kommenterade på min blogg ang julgranen å de : )

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *