Könsbyte?

Hej på er,

Jag lyssnar alltid på Nrj morningshow på morgonen när jag vaknat. Dom pratar alltid om massa roliga och konstiga saker, mest skvaller och sånt som bara är underhållande och roligt att lyssna på. Denna morgonen berättade dom något rätt så chockerande – Att Bruce Jenner ska bli kvinna!

Nu kanske inte alla ni som läser min blogg vet vem Bruce Jenner är, men det är pappan till Kendal och Kylie Jenner, styvpappa till alla Kardashiansbarnen.

bild lånad från google

Jag vet inte hur många sesonger jag har sett av denna realityserien, men det känns som att man har hängt med familjen väldigt länge och man har definitivt lärt känna karaktärerna och fått en mening om hur var och en av dom är som person. Bruce har alltid varit en fin pappa mot barnen och en väldigt manlig sådan.

För ett tag sen så skildes Kris och Bruce och nu har han då kommit ut med att han önskar att operara sig till tjej.

Bild lånad från nytimes.com

Helt ofattbart! Jag kan inte tro att det faktiskt är sant. Jag har så svårt att ställa mig in i situationen men bara tanken på att min egen pappa skulle vilja byta kön är ju så långt borta att det finns inte. Jag menar, borde inte Bruce ha tänkt på detta lite innan han skaffade tiotals barn med två olika kvinnor och fyllt över 65 år, innan han inser att han egentligen önskar att vara kvinna?

Detta måste vara förkrossande för hans stackars exfru som levt med honom i så många år. Hmm. Jag vet inte alls hur jag hade reagerat om min man ville bli kvinna när våra barn växt upp. Det är verkligen ingenting man räknar med när man gifter sig och bildar familj med någon.

Själv tycker jag att man borde vara nöjd med den man är och acceptera att man är född som man är i den kroppen man har fått. Att helt plötsligt få för sig att man vill vara en person som man egentligen inte är har jag väldigt svårt att förstå mig på. Och om man mot all förmodan skulle vara helt bombsäker på att man hade ”fel” kropp och ville byta kön, så borde man väl inse det betydligt mycket tidigare än i 65års ålder?

Jag har all förståelse för homosexualitet och att kärleken är blind och att man blir kär i en person och inte i ett kön. Men, könsbyte, näää, det fattar jag inte alls..

Dock ska var och en människa självklart få bestämma över sin egen kropp och göra precis vad man vill med den. Jag säger inte att det är fel, jag har bara så svårt att förstå det. Huvudsaken är att man mår bra och är lycklig oavsett vad man har för kön såklart. Det måste vara hemskt att inte känna sig bra i sin egen kropp och om ett könsbyte får en att må bra så ska man självklart göra det. Men åter igen, jag har bara så svårt att sätta mig in i situationen och jag tror att jag skulle ha väldigt svårt för att förstå det om min man plötsligt skulle vilja bli en tjej.

(Jag har förstått att detta var ett känsligt ämne och jag hoppas verkligen inte att någon missförstår mig när jag säger som jag gör. Vi är alla olika och vi har rätt att utrycka oss och ha olika åsikter..)

Vad tycker ni om detta och hur tänker ni? Vad skulle Du göra om in partner plötsligt ville göra ett könsbyte?

28 reaktioner på “Könsbyte?”

 • Sylvia Mattisson skriver:

  Jag trror inte att man kan säga vad man skulle göra förrän man är i den sitsen men jag skulle nog bli…förtvivlad, förvånad , förkrossad

 • Jessy skriver:

  Jag tycker det är starkt gjort, men vet inte vad jag själv hade sagt om man han hade liksom varit gift med honom osv haha! Men tycker det är starkt när han ändå är så gammal och så. 😀

 • Angelica skriver:

  Jag tycker det är starkt gjort!
  Men hade min man valt att helt plötsligt bli kvinna så skulle jag bli helt ställd och sårad, vet nog inte HUR jag skulle hantera det.

 • IL skriver:

  Vilket fruktansvärt och ignorant inlägg! Du kanske ska läsa in dig lite mer innan du uttalar dig? Tror du att ett könsbyte är något man gör för skoj skull eller för att vara ”elak” mot sin familj? Och om du tror att det är så enkelt att bara ”acceptera den kropp man är född i” så hade väl aldrig könsbyten skett? Varför tror du att det sker? Hur tror du personerna mår? Ska han förneka sina känslor och vem han är för att hans exfru kanske kommer bli ledsen? Är hon och deras barn normala så stöttar de och hjälper honom istället för att dömma!

  och vad vet du om när han kom på att han ville detta? han kanske burit på det hela sitt liv men inte vågade fören han skilde sig?

  Och varför skulle han inte kunna skaffa barn och leva med kvinnor för att han vill genomgå könsbyte menar du? Vad har homosexualitet med saken att göra? Det är olika saker.

  Det märks verkligen (som du själv beskriver det) att du ”inte fattar” för det gör du verkligen inte. Du vägrar lära dig, sätta dig in i andra människor tankar och känslor utan spyr ut din galla om hur du anser att människor ska leva sitt liv. Fy för ignoranta människor som du!

  Alla människor är lika mycket värda! Oavsett.

 • rebecca skriver:

  Alltså om Bruce vill korrigera sin kropp till kvinna så innebär det ju att Bruce är en kvinna och alltid har varit det, bara inte vågat ta steget/insett det förrän nu. Sluta felköna förresten, är väldigt säker på att om allt detta stämmer att det är hon som gäller, inte han. Förövrigt väldigt transfobiskt inlägg, läs på om transpersoner innan du uttalar dig. Att du anser att en ska nöja sig med kroppen en fått är jävligt enkelt att säga om du är cis och din kropp och din könsidentitet stämmer överens. Om du en dag skulle vakna upp med en manskropp, skulle du bara finna dig i det då? Tvivlar. Och om min partner ville korrigera (det heter inte byta, de byter inte kön, de korrigerar sin kropp så att den ska passa deras könsidentitet) sitt kön så skulle jag inte bry mig ett skit. Det har inte jag med att göra, det är inte min kropp.

 • Malin skriver:

  Det är hennes val helt enkelt, och det ska inte en jävel lägga sig i tycker jag.
  Det är lite ovanligt att det sker så sent i livet dock, men det kan finnas många och personliga anledningar bakom det.

  Jag förstår inte varför någon skulle bli ledsen eller förkrossad. Jag menar, det är ju ingen annan som ska bli tvingad att byta kön. Det är personen i fråga som vill ändra SIN KROPP.

  Skulle min man göra det hade jag blivit glad och peppat honom.
  Det är väl det enda vettiga om en inte är ett totalt vider som inte förtjänar någon partner? 🙂

 • Alexandra skriver:

  ”Själv tycker jag att man borde vara nöjd med den man är och acceptera att man är född som man är i den kroppen man har fått.” är oerhört lätt för dig att säga.

  Jag försökte och försökte och försökte ”acceptera” att jag ”var” en snubbe, och det ledde till att jag nästan tog livet av mig.
  Skulle alla tänka som du skulle vi haft oerhört mycket mer tragiska självmordsfall i Sverige.

  ”Att helt plötsligt få för sig att man vill vara en person som man egentligen inte är har jag väldigt svårt att förstå mig på.”
  Det är det här som folk vägrar fatta med ”könsbyte”.
  Det är ingen ”cool grej” du gör bara för att ”testa på”.
  Du gör det för att du INTE är den person och den kropp du är född med. Att göra ett könsbyte gör att du blir den du är.
  Det är inte tvärtom.

  Att Bruce ”väntat så länge” på att genomgå detta tycker jag är tråkigt, det verkar som om han velat detta hur länge som helst men inte vågat förrns nu.

 • Sandra skriver:

  Du verkar uppenbarligen vara cis-kvinna, motsatsen till transkvinna; alltså att när du föddes sa läkarna att du är en flicka pga ditt könsorgan (snippa) och att detta är något du alltid känt varit rätt. Så då är det inte speciellt konstigt att du inte kan förstå varför en person skulle vilja göra en könskorrigering (inte könsbyte) för du har aldrig känt att du inte passat in i ditt angivna kön. Jag tror inte heller att detta är något Jenner kom på ”helt plötsligt”, utan är antagligen något hon har känt av under större delen av sitt liv men inte vågat acceptera och komma ut med tidigare.
  Jag måste säga att det otroligt ignorant av dig att skriva att det är synd om exfrun och att Jenner borde tänkt på det här tidigare! Hur många kända transpersoner känner du till egentligen? Inte så många va? Kan det kanske vara för vi lever i ett transfobiskt samhälle, där folk tar sig rätten att kritisera de som vågar ta det stora steget att komma ut och ifrågasätta deras val? Tycker du inte det är mer synd om alla de som lever en lögn och riskerar att ta livet av sig pga hur de förtrycks? Isf tycker jag att du i ev framtida inlägg om Jenner ska acceptera och respektera hennes val, använda rätt pronomen (hon/henne) och använda rätt namn när/om hon väljer ett nytt.

 • Evelina skriver:

  En kan aldrig ha en åsikt om en annans kropp och vad personen gör för val i livet. Detta är helt och hållet Bruce ensak. Vad en behöver göra som familj (om de älskar henne) är att stötta och förstå att det är en mycket jobbigare process för Bruce än vad det är för familjen. Bruce har förmodligen velat leva som kvinna hela sitt liv men inte kunnat p.g.a normer och ett skitsamhälle och därför mått dåligt hela sitt liv p.g.a att hon inte kunnat leva som sig själv. Tyck inte synd om anhöriga, tyck synd om de 226 transpersoner som tog sitt liv bara förra året p.g.a förtryckande normer.

 • Anna skriver:

  People, snälla, sluta kalla det könsbyte. Det är inget byte, det är en korrigering.

 • Sara skriver:

  1. Kön har inget med sexualitet att göra.
  2. Hoppas verkligen du skäms lver detta otroligt ignoranta, transfobiska och diskriminerande inlägg.

 • Torkel skriver:

  Man kan respektera en persons livsval och låta bli att döma på det sättet den här texten gör även om man inte förstår. Det är klart att du inte förstår, varken du eller jag gör det eller kommer någonsin göra det, vi känner oss bekväma i det tilldelade könet och har aldrig behövt känna att något är fel, jag kommer aldrig att kunna förstå den mentala situationen personer som Bruce befinner sig i, men jag kan fortfarande acceptera att folk är olika och gör vissa olika val.

  (För att förtydliga: Bruce’s identitet är i sig inte ett val, könskorrigeringen är valet jag syftar på)

 • Emma Berglund skriver:

  Jag skulle vilja hävda att det är precis på grund av den extrema brist på förståelse som du visar upp här som gör att personer som Bruce inte haft möjligheten att ta detta steg för än nu. Hade samhället accepterat transpersoner hade hon kunnat gå igenom en könskorrigering tidigare! Att påstå att det är oansvarigt för någon att vänta länge, när du själv visar tydligt på den diskriminering som transpersoner utsätts för… det är otroligt ignorant och aningen korkat.
  Jag hoppas att den respons du får här kan göra att du tänker om och kan försöka förstå transpersoners extremt (!) utsatta position i vårt samhälle.

 • Tina Bergström skriver:

  Seriöst?
  Tro inte att du har något tolkningsföreträde i frågor som rör trans om du är cis. Bruce vill vara kvinna. Kan hon inte få vara det utan att du ska slänga ur dig din transfobiska åsikt?
  Detta är rent utsagt skämmigt.
  ”Man ska vara nöjd med det man föds i”.
  Are you kidding me?
  Snacka om att inte känna empati. Att ”komma ut” som trans är svårt. Att göra det som kändis tror jag är svårare. Tänk dig att vara fast i ett hus med ett djur du verkligen inte trivs med, till exempel boaormar. ALLA tror att du älskar ormarna och ger dig fler och fler i present, att du får komplimanger för att du är så ”modig” och sköter om dessa djur. Hela världen tror att du älskar ormar. Fast egentligen inte. Du hatar dem. Du berättar, och får massa hat. För att du tvingats till att gilla något du hatar. Huh?

  Lägg ner eller TRIGGERVARNA detta inlägg, för transfobi. Hur svårt ska det vara att acceptera varandra?

 • Aaa skriver:

  Jag kan tänka mig att det är svårt att förstå för hans närmaste, men han har säkert älskat sin fru för det. Att vara trans behöver inte betyda att man gillar ett visst kön. Jag är lite fördomsfull mot Kim Kardashian men jag blev glad när jag läste att hon vill stötta sin styvfar. Det var fint tänkt och gjort. Eftersom det är säkert plågsamt att leva i ”fel” kropp och lång process att våga förändra det. Inget man får en massa cred för helt enkelt… Det är ett faktum att det föds ett antal hermafroditer i Sverige varje år- man könskorrigerar så gott det går men i 50% tar man fel och dessa människor vill till vilket pris som helst byta kön efter puberteten, dvs detta med kön är uppenbarligen någonting inbyggt och väldigt grundläggande. Jag har lite svårt att förstå varför man behöver bli så rosenrasande då man lyfter upp svåra ämnen. Många av oss förstår bättre när vi får mera kunskap och erfarenhet.

 • Jonna skriver:

  1. Bruce Jenner blir inte kvinna, hon har alltid varit en kvinna. Om man är man eller kvinna sitter inte i genitalierna utan i huvudet. Han och hon har 0 att göra med vad man har mellan benen, det finns ingen biologi i det överhuvudtaget utan är bara normer.

  2. Vad är manligt? Vet seriöst inte

  3. Hon ”opererar sig inte till tjej” då tjej som sagt inte sitter i genitalierna.

  4. Hon gör inte ett ”könsbyte” utan en _könskorrigering_. Hon korrigerar sitt kön så att det ska passa den hon egentligen.

  5. Bruce har nog vetat om jävligt länge att hon är en kvinna men kanske inte vågat komma ut, dels pga ignoranta blogginlägg som detta.

  6. Varför skulle det vara så förkrossande för Bruce fru?? Bruce är säkert fortfarande samma person men med annat pronomen och snart andra genitalier. Bruce fru kanske är lite mer stöttande gentemot personen hon älskar än vad du skulle vart?

  7. Hur många är 100% nöjda med vilka de är? Seriöst? Jag känner ingen. Det är klart man inte är nöjd med sin kropp om den är helt fel för en. Man får inte för sig att ”man vill vara en person man egentligen inte är”, man vill bli personen man egentligen är. Stor skillnad.

  8. Spelar ingen roll att du har svårt att förstå det för du kommer uppenbarligen inte behöva gå igenom det. Du borde visa respekt ändå.

 • Therese skriver:

  En fråga till er som sågar inlägget, varför får någon som uttrycker sina tankar och funderingar i sin egen blogg utskällning efter utskällning för att man resonerar på ett sätt som inte anses som politiskt korrekt i Sverige? Ni allihopa skriver i princip att man skall respektera människan för just den människa som man är och inte könet, ni respekterar bevisligen inte att alla tycker och tänker olika… Värt att tänka på innan ni skriver oförskämdheter till någon annan nästa gång.

 • Frida skriver:

  Men om man ska vara nöjd med den man föds i… Är inte det detsamma som att vara nöjd med sina läppar…?
  Kanske lättare för dig att förstå då? 😉

  Hur skulle du tänka/bete dig om Filip om några år tycker att hans rätta kön är att vara tjej?

 • Johanna skriver:

  Du borde verkligen ta och prata med en transperson. Det är inget en plötsligt blir, det är något en göds med.

  Som många andra påpekat så är det itne byte, det är korrigering.

  Transpersoner är ett vetenskapligt fakta och många börjar misstänka att de är födda i en kropp som inte passar dem reda som barn, men samhället tvingar dem in i normer. Att Jenner nu kommer ut med det här är kanske för att det sakta men säkert blir mer och okey med transpersoners existens och därför kan även hon känna sig trygg.

  Och hur skulle jag känna om min sambo kom ut på det här sättet? Jag skulle helt klart visa min sambo support och fortsätta älska henom då jag som sagt, älskar henom, och att jag är pansexuell gör ju det åsklart lätare (googla ordet, utbilda dig! Dessutom skulle jag helt klart använda det pronomen som föredras, nu använder jag hen eftersom det blir så rörigt att prata i ett om)

  Dessutom, det första jag läser när jag googlar det här är att familjen kommer stötta Jenner, alltså verkar hennes familj, som tur är, vara öppensinade och fantastiska människor.

 • F skriver:

  Fast Therese…hur menar du nu? Om en person skriver ett ignorant,transfobiskt inlägg så kommer den få mothugg. Ingen säger att Susanne inte får skriva det men hon kommer som sagt få ta diskussionen. Är de som kommenterar oförskämda? Nej,hon är som skriver så i sin blogg. Kan man inte ta diskussioner ska man inte skriva såna inlägg till o börja med. Ingen är oförskämd som kommenterar,de förklarar varför det inte är okej att hata och sprida transfobiskt innehåll på sin blogg.

 • Axel skriver:

  Oj jösses, du är så jävla transfobisk så det är obehagligt.

 • Madeleine skriver:

  Jag är också ett STORT fan av familjen Kardashian, så riktigt kul att hitta någon likasinnad 😉

  Angående Bruce könskorrigering har jag fattat det som att det mesta är rykten från skvallerpressen. Det har talats om detta i fleeeera flera år men att det nu (i och med skilsmässan) fått fäste och framstår som mer trovärdigt. Man ska verkligen ta allt med en nypa salt.
  Finns det sanning bakom så tycker jag det är starkt av honom och tror att hela hans familj stöttar honom.

  Av de kommentarer du fått tidigare så verkar många ha väldigt starka åsikter kring detta ämne, och som du skriver så är detta DIN blogg och du har rätt till dina åsikter. Men du bjuder in till diskussion vilket ger dom rätt att utrycka sig. Jag tycker däremot att man ska hålla sig inom vissa ramar och inte vara otrevliga mot varandra. Att tycka olika är ett bra sätt att diskutera och se hur andra tänker kring ämnet, men att totalt såga varandra är oförskämt och kränkande!!

  Jag tycker du är modig som tar upp ämnet!!

  Många kramar 🙂

 • Linda skriver:

  Vaaaaaaa???? Jag följer också deras alla serier, men är det HELT säkert då? inte bara rykten? wtf vart helt chockad ha ha

 • Jonna skriver:

  Men herregud vad dumt skrivet av dig! Att Bruce skulle ”ha tänkt på det tidigare” kan man ju inte säga, sånt här lever folk med i tystnad och försöker dölja för att de känner sig annorlunda och i många fall missbildade. Det är inte alls ovanligt att man tar livet av sig av just denna anledning, man finner ingen ro i sig själv eftersom man inte identifierar sig med sitt medfödda kön. Sen kan han ju faktiskt skaffat barn med all kärlek i världen och att kvinnor var rätt för honom där och då, och att det här är något som har vuxit fram. Om min pappa skulle byta kön hade jag varit SÅ glad för hans skull, att han lärt känna sig själv och får leva livet precis som den han är menad att vara.

 • Nicole Galvez skriver:

  Intressant inlägg! Jag tänker inte sitta här och kritisera dig ang vad du tycker och känner. Du frågar trots allt vad vi tycker och tänker och jag tar det som att man kan skriva ner på hur man själv ser på frågan osv. Så ja det är fel tycker jag att folk ska sitta här och skriva så till dig. Men alla har ju rätt till sina åsikter, det handlar bara på hur man skriver.
  Jag och min man har två barn, en flicka 2 år och 3 månader och en liten pojke på 3 månader. Vi som blivande föräldrar 2012 var tvungen att sätta oss ner och prata allvarligt på hur vi ska handskas med ifall det skulle hända med våra barn som sjukdomar med födsel eller andra frågor som könet och ja alla saker man kan vara med just barn. Och av dom var ju om könet och född i fel kropp. Min mamma uppfostrade mig (jag är äldst, med två syskon) som jag uppfostrar mina: Vi tog reda på könet, vi fick reda på att det var en flicka och ja jag köpte rosa och massa leopard mönster vilket är ju verkligen ”tjejigt” I MINA ÖGON. Men sen ju äldre min dotter blev och då hon mer och mer visade sin personlighet så såg vi att hon ville vara som sin mamma, låtsas sminka sig, klänningar, ha på sig kjolar osv. Då ska hon ju få de. Så jag personligen tror att folk vet tidigt vad dom har för kön, jag och min man skulle aldrig vägleda våra barn att vara något vi innerst ser att dom inte är. För att göra den här kommentar kortare så min dotter kan vara en pojke, gilla flickor eller pojkar det spelar ingen roll, min son kommer se att vår dotter är ”tjejig” och kanske också vill ha rosa och klänningar, så vi kommer aldrig säga nej. Men nu när han är en bebis och inte kan säga något och inte hunnit leka med leksaker osv, JA jag klär han i ”pojkkläder” och allt är blått. Och rosa för min tjej! Gay, trans, i vårt hem spelar det INGEN roll! Jag älskar mina barn mest av allt!
  Min pappa var väldigt negativt i vårt hem då jag bodde med mina föräldrar ang homosexuella. Och jag och min man vägrar har det på det sättet. Vi är ju trots allt våra barns förebilder när dom är små och i framtiden. Tack och lov att jag har en mamma som lärde mig att det spelar ingen roll. Vi är människor och alla förtjänar de bästa! Och min man J är inget som min pappa!

 • Nicole Galvez skriver:

  Oj det blev lite långt! men jag blev så sugen på att skriva hur vi gör här hemma.

 • Cecilia Sinderella skriver:

  Jag han bytt kön och det är det bästa som har hänt mej. Cecilia Sinderella, Trollhättan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *