Ullevål eller Ahus?

Godmorogn på er!

Nu vaknade vi för en gångs skull och såg att solen var uppe och sken. Det var länge sen nu och jag tycker att det har varit grått och trist den senaste tiden här. Så idag står en långpromenad högst upp på vår prioriteringslista.

Filip sov till 8 idag och verkar piggare och gladare än vad han har varit dom senaste dagarna. Jag vet inte om jag har berättat det, men han har haft det lite jobbigt med tänder som håller på att växa ut. Han har bara skrikit ”Aaaj aaj aj maaammaa, aaaj” på nätterna och haft feber och kallsvettats, haft svårt att äta på dagarna och varit allmänt trött och nedstämd. Men inatt sov han betydligt mycket bättre och nu verkar det som att han känner sig tipptopp! Så det är underbart!

Jag sitter och funderar, reflekterar och försöker bestämma mig för vad jag ska föda den lilla bebisen i magen när det är dags. Jag ska nämligen till läkaren nästa vecka och ta prover och då måste han veta vart han ska skicka proverna någonstans. Dom ska nämligen sändas in dit man har bestämt sig för att föda, för det är också dit man får komma och göra ultraljud v18. Sjukhusen som jag velar mellan kallas för Ullevål och Ahus.

Ullevål:

Fördelen med Ullevål sjukhus är att jag födde Filip där och är väldigt nöjd med all personal och hur dom hanterade allt. Ni kan läsa min förlossningshistoria Här om ni vill.

En stor fördel också med Ullevål är att dom har ett födehotell som man får stanna på efteråt. Där finns det barnmorskor som kan hjälpa till dygnet runt, tex om man har svårt med amning eller liknande. Sen så får också mannen vara där och sova med sin familj dom första dygnen efter förlossning. Det var någonting som vi satte väldigt stort pris på sist och jag skulle bli jätteledsen om M var tvungen att lämna oss det första han gjorde så fort bebisen kommit ut. Så som det är på dom flesta sjukhus.

Nackdelen med Ullevål är att dom inte har lustgas! Och vad jag har hört så har lustgas varit räddningen för många som föder och det är ingen som förstår hur man ens klarar av att föda om man inte får lustgas. Jag tål inte heller morfin, så jag fick ingen smärtstillande alls (förutom typ Paracett) förän epiduralen när jag var 5cm öppen.. Så lustgas skulle säkert hjälpt mig..

Ahus:

Fördelen med Ahus är att det sjukhuset ligger närmare där vi bor. Det är en stor fördel om värkarna kommer och det går fortare nu med födseln av bebis nr 2.

En annan stor fördel är att Ahus har lustgas!

Nackdelen då.. Det är att dom inte har något födehotell och då måste M åka hem så fort bebisen är född och det tycker jag inte alls är kul. Det är hemskt rent ut sagt och en stor nackdel. Dock är det bebis nr 2 och jag vet lite mer hur det fungerar. Hade det varit bebis nr 1 hade det aldrig kommit på tal att M kunde lämnat mig.

En annan nackdel är att jag inte vet någonting om sjukhuset och jag blir alltid lite nervös när jag är osäker på platser jag aldrig varit på.

Så frågan är, vad gör jag?

 

9 reaktioner på “Ullevål eller Ahus?”

 • Denise skriver:

  Stackars liten.. Att det ska göra så ont när tänderna kommer.. <3

 • Haha ja det skulle vara något de! 😉
  Fin bilder!

 • Cicci skriver:

  Hoppas han blir bättre, så tråkigt med en liten som är sjuk ♥

  Gör det magkänslan säger är bäst, den brukar ha rätt =)

 • Cecilia skriver:

  Svårt det där med att ta beslut.Min första förlossning (slutade visserligen i ett akut snitt) använde jag lustgas och epidural och jag är så tacksam för att jag hade chansen till lustgas.’
  Förstår din tankegång vad gäller att du vill ha din man på plats.Jag lyckades få ensamrum mina två första förlossningar för att de var kejsarsnitt.Men då jag fick mitt tredje barn så låg jag på en sal med en tjej till och kunde då inte ha min man där.Och som snittad så ligger du ju snällt där i sängen bara och att be någon annan om hjälp är inte något skoj…..MEN man överlever utan mannen vid sin sida,tro mig 🙂

 • F skriver:

  Jag födde på rikshospitalet och är såååå nöjd! Nu kanske inte det är ett alternativ, men ändå! Var jag än i världen bor så ska jag endast föda barn där 😉
  Min sambo fick magsjuka under födseln (haha så typiskt) så han fick inte vara med oss mer än en kort stund men man klarar sig själv! Absolut värst för männen!!
  Ingen lustgas här du fixar det utan om du vill föda på Ullevål!! 🙂

  Lycka till 🙂

 • Josefine skriver:

  Nu har inte jag barn men min tanke när jag läste ditt inlägg kände jag att om det hade varit jag och det var mitt andra barn så hade jag valt Ahus.
  Vid barn nr 1 så förstår jag absolut att du inte ville vara själv men den här gången kanske M ändå vill hem till Filip efter förlossningen och vara med honom en stund/berätta om hans nya syskon osv och eftersom du har varit med om en förlossning redan så kanske du känner dig lite tryggare i det än första gången 🙂

  Men det var bara mina tankar 🙂

 • Aaa skriver:

  Ta större sjukhus som har bättre beredskap att ta hand om både mamma och barn vid akuta lägen.

 • Victoria skriver:

  Tenkte jeg måtte komme med en liten gladnyhet. Ahus har også barselhotell hvor far får lov til å være med:) Så langt alt er bra med mor og baby etter fødsel blir de flyttet til barselhotellet hvor far får være med og sove over istedenfor barsel.

 • Johanna skriver:

  Jag födde min dotter på Ahus och de har visst födehotell där, vi bodde på ett familjerum där även vår äldsta dotter hade kunnat sova om det inte var så att hon fick barnvakt. Så jag vet inte vad du har fått det ifrån att det inte finns på Ahus för det gör det 🙂 Och i övrigt tyckte jag allt var jättebra, de har två avdelningar A och B och båda var fräscha. Om man vill föda helt naturligt med bara lustgas kan man vara på A som ser ut som ett jättefint hemmatrevligt rum, nästan som hotellrum. Jag födde på A och tyckte det var superbra allting!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *