Dagisplats

Godmorgon på er!

Igår fick vi en jättelycklig nyhet och det var att Filip har fått dagisplats till Augusti! Han kom in på vårt första val och vi tror verkligen att de dagiset kommer passa honom alldeles utmärkt.

barnehage_oslo

I Oslo är det extremt svårt att få dagisplats och dom har väldigt speciella regler. Det är nämligen så att ditt barn inte har en säker plats på dagis om han eller hon är född efter 1 september. (Ja det är helt sjuka regler). Eftersom Filip var född 27 November så hade han ingen säker plats, men det har ju inte gjort oss särskilt mycket eftersom jag ändå har gått hemma. Men nu när vi ska få en till bebis och Filip börjar bli äldre och är i mer och mer behov av att träffa andra små barn och även andra vuxna, så kände vi att det var dags för honom att börja i Augusti.

Men även fast man söker till året efter så är det heller ingen garanti att få plats där man söker – speciellt inte om man bor i centrum som vi gjorde förut. Så det var en stor anledning till varför vi flyttade en bit utanför stan. Så nu kom han in och alla våra drömmar har gått i uppfyllelse känns det som. Livet känns, minst sagt, bra nu!

dagisplats_oslo

8 reaktioner på “Dagisplats”

 • EMMA skriver:

  Vad skönt för er! :))

 • Lina skriver:

  Va härligt att ni fick ert förstahandsval för dagiset 🙂 Och gud va spännande att du fått känna de första sparkarna i magen!

  Hoppas ni får en underbar dag,
  Kram på dig

 • Jenny skriver:

  Intressant att höra att ni valt att Philip ska börja på dagis i Augusti. Vi har också en liten tjej som Philip och väntar tvåan i September. Hon älskar andra barn och skulle nog storm trivas på dagis men är lite orolig att hon ska dra hem väldigt mycket bakterier/barnsjukdomar dom första månaderna när lillasyster/bror är som känsligast. Samtidigt vill jag inte hålla henne tillbaka pga att vi väntat en till familjemedlem. Ah inte lätt det här 🙂

  OSLOFRU SVAR: Jag förstår precis hur du tänker och vi har pratat om exakt samma sak. Men någon gång så måste dom små barnen få utsättas för bakterier och vänja sig vid andra barn osv. Filip är nästan 2 år när han ska börja på dagis och det är inte en dag för tidigt tycker vi! Sen kommer han säkert komma hem med bakterier och det är superdumt och väldigt synd, men det är smällar man får ta och jag hoppas inte den lilla bebisen blir för utsatt. I så fall får Filip helt enkelt vara hemma från dagis en stund om det blir för illa. Lycka till med allt fina du! 🙂

 • Martha skriver:

  Ska han börja på förskola trots att du ska gå hemma alltså? Tänker ni köra på 15-timmars (finns det konceptet i Norge?) eller på ”heltid”?

  OSLOFRU SVAR: Ja vi vill att han ska få gå på dagis för hans egen skull. Vi tror att det är viktigt att han får träffa och umgås med andra barn och vuxna. Plus att det kan vara skönt för mig att få vara lite själv med den nya bebisen första tiden. Han kommer gå 50% vilket är 25timmar/veckan.

 • Martha skriver:

  Ja han är ju två år snart så han kommer säkert klara det galant 🙂 Anledningen till att i väntar ett halvår till (Vidar ska börja på 15 Tim/veckan i januari först) är dels för att han inte ska känna att vi börjar lämna bort honom bara för att det kommer en nu liten bebis. Och dels för att barn under 3 år egentligen inte får ut något av förskola (självklart lite olika beroende på barn), utan har glädje och utveckling av att vara hemma med sina föräldrar och syskon. Och att leka med andra barn och få miljöombyte tror jag absolut ät väldigt viktigt och något vi ser till att ge Vidar flera gånger i veckan. Nu tycker jag som sagt var inte att Filip är för ung för att börja på förskola. Men jag förstår inte riktigt varför så många börjar lämna på förskola när det kommer ett nytt/till barn/syskon. Jag tror varken storasyskonet eller småsyskonet mår ”bättre” av att få ”vara själv” med sin mamma/pappa. Utan tvärtom. Varför känner och tror du att du kommer behöva ”egentid” med barn nummer två? Jag dömmer absolut inte här nu… Jag är bara intresserad av att höra dina tankar kring det. De flesta jag känner tänker precis som du 🙂

  OSLOFRU SVAR: Jag svarar på denna kommentar i ett nytt inlägg i bloggen 🙂

 • Mamma skriver:

  Jag är mamma till en 2-åring och har dessutom jobbat på förskola i en del år så känner därför att jag borde framföra min åsikt.
  Jag personligen skulle råda dig till att antingen söka så att Filip kan börja på förskolan några månader innan bebisen kommer eller att han får börja ett par månader efter att bebisen har kommit.

  Att inskola honom på dagis under samma period som den nya familjemedlemmen anländer är nog inte speciellt smart. Att få syskon är en otroligt stor omställning, speciellt när åldersskillnaden är så liten och det därmed är svårt att förbereda det äldre barnet. Väljer ni att inskola Filip då så är risken väldigt stor för att han känner mig övergiven och att bebisen tar över ”hans plats”.

  Får ni till det så att han kan börja några månader innan så hinner han vänja sig vid sin nya vardag och väntar ni tills den lille är ett par månader så har han hunnit vänja sig vid den nya livssituationen.

  Jag tycker absolut inte att det är nått fel i att låta honom börja på dagis, han kommer ha det mycket roligare där än hemma med er. Hur kul är det för ett litet barn att hela tiden behöva sitta och vänta för att mamman kanske måste amma en timme varannan timme.

  Nej, jag köper inte alls det där med att de skulle ha det bättre hemma i en sån situation. Och att de inte skulle få ut något av dagis innan de är tre är b u l l s h i t. Min 2-åring älskar dagis och har det hur bra som helst där. Han leker med sina vänner, de hittar på roliga och lärorika aktiviteter, han lär sig att socialisera med andra barn och vuxna osv, osv.

  Jag kommer inte låta honom gå långa dagar när jag är hemma med ”tvåan”, då blir det från 09.30-15.00. Jag kommer lämna honom på förskolan med gott samvete för då vet jag att han har det så mycket roligare på dagarna än vad han skulle ha det hemma med en trött mamma och ett spädbarn.

  OSLOFRU SVAR: Jag svarar på denna kommentar i ett nytt inlägg i bloggen 🙂

 • Sophie skriver:

  Åh, vad spännande! När de små liven börjar på dagis … ja, då märker man verkligen att de börjar få sin verkliga egna personlighet och hur de påverkas av ditt och datt. Det är jätte kul att se!!! 😀 Klart vissa dagar kan det kännas jobbigt och ibland så är ens barn lite som det inte ”brukar vara” … men utvecklingen är helt fantastisk!
  Jätte mysiga bilder på dig och Filip! Han ser så söt och go ut. 🙂

 • Moa skriver:

  Gud vad fina och härliga bilder på er! hoppas ni mår bra! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *