Svar på tal

Godmorgon på er!

Igår berättade jag för er att Filip skulle börja på dagis i Augusti och det var väldigt många som hade en åsikt kring detta så därför tänkte jag att, istället för att svara på allas frågor i kommentarerna så kan jag skriva ett inlägg här hur vi resonerar, tänker och har bestämt oss för att göra när det kommer att ha syskon på dagis.

Är inte Filip för liten för att sätta på dagis?

Vi tycker att det är alldeles lagom att Filip börjar på dagis i Augusti då han nästan är 2 år. Vi tror inte att det är en dag för tidigt, utan snarare en aning för sent. I Norge är det väldigt vanligt att barnen börjar på dagis redan efter 9 månader – 1 år eftersom föräldrarledigheten är slut då och i vanliga fall så behöver de vuxna komma ut i arbete igen. Jag däremot har haft turen att kunna gå hemma med Filip längre eftersom jag ändå är hemmafru. Men eftersom Filip växer och jag märker på honom att han är en liten grabb med mycket energi och dessutom älskar andra barn, så tror jag att det blir en perfekt tid för honom att börja i Augusti.

Filip kommer alltid vara en söt liten pojke i mina ögon, men jag har börjat inse att han faktiskt är rätt så stor. Han växer för varje dag som går och blir äldre och äldre vare sig jag vill det eller inte. Nu är han till och med så lång att han når upp överallt och kan till och med släcka och tända lamporna i huset – då borde det väl ändå vara dags att han börjar på dagis? 😉

kappahl_body_barn

Varför tror du att du behöver egentid med barn nr 2?

Jag hade egentid med Filip och jag ser fram emot att få vara lite ensam med min nya bebis också. Filip är väldigt livlig och behöver mycket uppmärksamhet och eftersom jag vet att första tiden när en ny bebis kommer är väldigt stillsam så tror jag att han kommer få betydligt roligare på dagis än hemma när mamma ändå bara sitter och ammar och halvsover. Sen tror jag självklart att det är viktigt att Filip får vara med och lära känna den nya lilla bebisen och det kommer han få, hela dygnet -förutom de 5 timmar om dagen som han är på dagis.

Det är nog inte så smart att inskolera barnet på dagis under samma period som bebisen kommer. Borde ni inte inskolera på dagis några månader innan eller efter bebisen kommer?

Jag kan hålla med om att det är dumt att inskolera Filip på dagis under samma period, men tyvärr har vi inte så mycket val. I Norge så har man valt att ha 1 upptak varje år, vilket är 1 augusti och det finns ingen möjlighet för Filip att börja tidigare (vi har redan ringt och frågat). Så därför får han börja då, samtidigt som dom andra barnen och sen får vi se när bebisen kommer. Men det är beräknat förlossningsdatum den 2 september så förhoppningsvis har Filip vant sig vid dagis tills dess.

Det är väl inte smart att Filip börjar på dagis när ni får en till bebis? Det är så mycket sjukdomar på dagis, är ni inte rädd för att bebisen blir smittad?

Det är precis detta jag och min man oroar oss för såklart! Vi vill varken att Filip ska blir sjuk eller den nya bebisen. Men man kan inte skydda barnen för evigt och någon gång så måste dom små liven utsättas för bakterier tyvärr. Det finns inte mycket mer vi kan göra här än att ta det som det kommer. Blir någon i familjen sjuka så får resten av oss vara där och trösta och ta hand om.

body_kappahl

Vi är så olika alla föräldrar, barn och familjer och jag tror helt enkelt att vi alla gör det vi tror är bäst för just vår egna familj. Jag dömmer ingen som gör annorlunda eller olikt från oss. Det viktigaste för mig är att mina barn mår bra och jag gör det som jag tror passar bäst för dom och det jag tror dom blir mest lyckliga av. Sen vet jag inte om jag gör rätt, men jag gör så gott jag kan och hoppas att det håller!

Föresten kära ni – Idag är det FREDAG! 😀 Tjohooo! Äntligen helg!

10 reaktioner på “Svar på tal”

 • mollan skriver:

  Jisses vad folk har åsikter om allt som alla andra gör 🙂

 • Diana D skriver:

  Fina du, du gör som DU vill och vad som är bäst för din familj. Vi har tur i Sverige, som kan ha det lyxigt nog med barnen hemma så länge. Men det är inte så i alla andra länder, många får börja som 6 månaders bäbisar. What to do, man gör vad man kan och vad som är bäst för en själv. Så länge man tror på sina beslut så mår ingen i familjen dåligt av det, bara läsarna runt omkring 😉

 • Aaa skriver:

  Du behöver väl inte förklara dig för varför ni gör som ni gör. Folk som lägger sig i andras saker behöver inte ha något svar, de blir aldrig nöjda ändå och det är nog det som är deras mening också.
  Ang mitt U-landsarbete så skrev jag den 1998, till stor del tror jag TYVÄRR att den fortfarande är helt aktuell. Men jag har den inte på datorn utan måste skicka den manuella. I så fall kan du skicka adressen till min e-mail. Mgh Tigern

 • Denise skriver:

  Det är väl fantastiskt att du har kunnat ha honom hemma så länge och anser ni att det har varit det bästa för er son, så är det, det allra bästa. Tänk vilken hemskt förälder jag måste vara som satte min son på dagis när han fyllde ett år. Så du ska absolut inte ta åt dig av sådana onödiga kommentarer! Kram!

 • mamma i Rom skriver:

  Hej! jag tycker absolut inte att tvá ár (eller nästan) är för tidigt för att börja pa dagis. Jag tror att sverige är bland fá länder i världen som har möjlighet att vänta ens efter áret eftersom de inte finns nát annat land som har föräldraledigt sá länge, Sen självklart om de blir problem när nya bebisen kommer osv sá tar man väl hänsyn till de dá. Han kanske fár vara hemma en vecka om han behöver de men sen kan han börja igen. De har väl inte närvaroplikt pá dagis? =) Kram till er

 • Ditte skriver:

  Du skall int ens behöva förklara hur du och din man tänker i frågan, ni knner ert barn bäst. Jag är övertygad om att det här blir jättebra för Filip.
  I Sverige får man, om man har barn hemma, (bebis) ha det äldre barnet på förskolan i 5h/dag. Kan variera i olika kommuner förstås.
  Trevlig fredag önskar jag er!

  OSLOFRU SVAR: Jo, Filip kommer gå 25h/veckan, så det blir precis 5 timmar om dagen och det tror jag blir alldeles perfekt 🙂

 • Mamma Malin skriver:

  Men gudars vad mycket åsikter folk har! Jag tänkte kanske snarare att det var i senaste laget istället precis som du säger men kan man gå hemma med barnen är väl det jättebra. Att folk ens orkar 🙂 Då lär de få ett psykbryt på oss eftersom Charlie kommer att vara ganska precis ett år gammal!

 • TIna Muni skriver:

  Så utrolig nydelig sønn du har 🙂

 • Marie skriver:

  Man gör det som man tycker känns bäst och ni känner ert eget barn allra bäst. Kram!

 • Becca skriver:

  Så himla trist att folk ska ha så mycket åsikter om föräldraskap och uppfostran etc…. De flesta gör nog det som känns bäst och passar bäst för just deras familj. Alla har vi olika behov och olika förutsättningar liksom, det är inget som någon annan sa lägga sig i.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *