På liv och död

VECKANS ÅSIKT – PÅ LIV OCH DÖD

veckans_asikt

Jag läste nyligen en artikel som handlade om att det inte är ovanligt alls att barn kvävs ihjäl av diverse maträtter. Tydligen är korv den maten som är farligast och lättast för små barn att sätta i halsen då just korv sväller och klistrar sig fast i luftväggarna, precis så som en öronpropp formar sig efter örat. Det var inte länge sen alls det var ett litet barn, på två år, som dog på grund av att hen satte en korvbit i halsen. Detta skedde ofattbart nog på ett privat dagis i Nacka, utanför Stockholm. När jag läste detta så fick jag rysningar i hela kroppen och klarade knappt av att läsa vidare utan att ta ett andetag och släppa ifrån mig artikeln. Så fruktansvärt, oavsett hur, var och varför olyckan skedde.. Men tanken att polis och präst knackar på din dörr och meddelar att ditt ban har dött på dagis är bara så fullkomligt hjärtekrossare och obeskrivligt sorgligt att jag inte finner några ord..

Jag läste vidare i artikeln och fick reda på att livräddningsutbildning inte ens är obligatoriskt i förskoleutbildningen i Sverige. Detta tycker jag är helt sjukt eftersom vi som föräldrar anförtror oss att personalen ska kunna ta hand om våra barn och att dagis, förskola och skola är en säker plats att gå till. 

hjart_och_lungraddning_barn

I Norge, här där vi bor, är det ännu värre.. Vem som helst kan få ett jobb på dagis och framför allt så är det ungdomar som söker sig till dessa arbeten eftersom det är relativt bra betalt och man inte behöver någon som helst utbildning eller erfarenhet. Dessa ungdomar bryr sig bara om att få ett jobb och tjäna pengar och bryr sig egentligen inte alls om vad för typ av jobb dom har. Dom vet antagligen inte heller hur viktigt och allvarliga vissa situationer kan bli med små barn. Det har varit massor med skriverier om att man inte ens gör en bakgrundskoll på folk som får arbete inom dagis i Oslo. Det är nästan alltid behov av personal och därför anställer man det man kan få utan att tänka efter på eventuella konsekvenser. 

Detta skrämmer mig så oerhört, speciellt när det händer att små barn stoppar saker i munnen jämt och ständigt och faktiskt kan dö av att dom kvävs. Är det inte en självklarhet att dagispersonal skall vara utbildade och på bästa sätt kan hantera situationer som dessa?

dagis

I ljuset på sånna här händelser så borde vi som föräldrar ta vårt ansvar och ifrågasätta dagispersonalens utbildning och ansvar innan vi låter dom ta hand om våra barns liv på dagtid…

Jag skulle inte kunna leva med mig själv om jag lämnade Filip för dagen och aldrig fick tillbaka honom.

15 reaktioner på “På liv och död”

 • Il skriver:

  Det är ju inte klokt!!? Något borde göras i Norge, känns ju helt galet att ha massa outbildad personal som inte kan göra något om barnet sätter i halsen t.ex.! Jag tror inte att dagispersonal behöver vara utbildade pedagoger (även om det är en STOR fördel och jag hade velat ha det för mitt barn) för man kan vara en underbar förskolelärare ändå MEN att inte ha obligatorisk första hjälpen utbildning är fan sjukt.

 • Mamma skriver:

  Förlåt men jag blir så provocerad när du gång efter gång bara häver ur dig massa ”fakta”. Nej, här i Norge kan inte vem som helst jobba på dagis. Man går igenom intervjuer som vid alla andra yrken och man måste lämna in en polisattest innan man börjar.

  Det är ju inte så att de bara desperat drar in nån från gatan, de måste som sagt igenom intervjuer osv. Är du inte omhändertagande, ansvarsfull och barnkär så blir du inte erbjuden jobbet.

  Jag har jobbat drygt tre år på dagis här i Norge och jag var igenom flera intervjuer innan jag fick jobbet. Vi fick gå en massa kurser, bla livräddningskurs. Detta trots att jag ”bara” var anställd som assistent, pedagogerna har minst tre års utbildning.

 • Mamma skriver:

  Och nej, jag försöker inte bortförklara problemet. Självklart borde livräddningskurs vara obligatorisk här i Norge enligt lag. Men de allra flesta dagis här erbjuder livräddningskurs för sina anställda en gång i året som jag har förstått det.

 • lamadre skriver:

  Vad hemskt att vemsomhelst kan få jobb på dagis i Norge. Jag skulle vara livrädd att lämna mitt barn i händerna på inkompetenta människor. Som du själv nämner, barn stoppar konstant i saker i munnen, vad händer om dom kvävs? Läskigt.

 • My skriver:

  Måste hålla med Oslofru! Vi hade vår William på ett dagis på bästa västkanten i Oslo på 1år så var det en assistent som blev tagen för stöld och en annan som rökte hasch på matrasten!
  Detta var helt oacceptabelt för vår del så jag valde att gå hemma i 2månader i väntan på annan dagisplats!

  Vi måste absolut börja ifrågasätta personalen men absolut all extra personal!
  /My

 • marie skriver:

  Det er ikke sant det du sier! Blir sint når du stadig skriver fakta du ikke har sjekket opp!!! Hvem som helst kan ikke få jobb i barnehagen, du må ha utdannelse eller kurser! Du henger alltid rettsystemet, regelmang og nordmenn ut på bloggen din ganske ofte. Kanskje du skal vurdere å flytte tilbake til Sverige. Jeg jobber i barnehage og har gjort det i mange år. Har utdannelse fra barn og sosialarbeiderm sjekk opp før du skriver!

  OSLOFRU SVAR:

  Det är inte alls meningen att hänga ut någon alls.. Men skriver fakta om relevanta ämnen på bloggen och skriver mina åsikter om dessa..
  Och det jag skriver är visst sant! Jag har många vänner som har jobbat i barnhage och dom fick jobb, utan att ens lämna ett CV. Dom hade ingen utbildning alls utan kom direkt från gymnasiet. Jag har dessutom sett hur man söker barnhagepersonal på grupper i facebook där man önskar att personen i fråga ska börja på dagen. Så ni kanske inte gör så i er barnhage, men det förekommer definitivt att man anställer vem som helst på dom flesta platser. Tyvärr..

 • mamma i Rom skriver:

  Oh mamma mia vad hemskt! Här i Italien har de till och med en barn-doktor pa de flesta förskolor som arbetar där för att hjälpa till med barnen och deras hälsa. /Elin

 • Karolin skriver:

  Tack fina du=)!
  Åh jag tycker det är så obehagligt, det du tar upp, har själv arbetat i förskolan i fem år och detta har alltid varit min skräck, under de åren tror jag att jag fick gå på två livräddningskurser (?), det borde genomföras varje nystart termin tycker jag och borde vara obligatoriskt även i utbildningen. Jag själv såg detta som en skräck om någon skulle sätta i halsen. Det är den värsta känslan, det har ju hänt ibland men jag har haft tur och änglavakt att det inte har gått värre. Ha en fin dag.

 • meg skriver:

  der er faktisk ikke helt samt det du skriver,. Det er normalt sett flere intervjurunder og krav om referanser og politiattest for å få jobbe i barnehage i Norge. Har derimot en bekjent som jobber i dagis i Stockholm, og hun fikk jobb uten skikkelig intervju, CV eller utdanning… Men helt enig i at livreddningskurs burde vært påbudt!

 • Aaa skriver:

  Jag tycker att dagispersonalens och vårdpersonalens status och lön måste höjas (”kvinnoyrken”), vet inte om Norge men i Sverige, här får vem som helst jobba som personlig assistent eller inom hemtjänsten. Däremot gäller det inte på dagis, man måste vara förskollärare i alla fall i den kommun där jag bor. Men när någon får någonting i halsen, hjälper ju i värsta fall ingenting. Om man inte får ner luft så får man inte. Även många lekmän kan ta ut grejer från halsen, om det bara går men alltid går det inte. Jag tycker inte att vi ska skuldsätta dagispersonalen för detta, de har säkert gjort allt de har kunnat. Hemskt för alla.

 • maris skriver:

  Om det är den incidenten som jag tror att det är, den som det har stått så mycket om, så verkar det ju som om att förskolepersonalen har gjort allt rätt. De hade fått utbildning i detta och barnet avled senare inne på akuten. Hemsk olycka som inte borde ha inträffat. Säger som Aaa, tror att personalen har gjort allt de har kunnat.

 • Ditte skriver:

  Om jag var förälder med barn på förskolan vare sig det är i Norge, eller Sverige skulle jag tala med förståndaren och fråga hur set ser ut med personalens utbildning och framförallt vad gäller den personal som arbetar som ansvarig pedagog i en barngrupp. Finns inte den utbildningen skulle jag välja en annan förskola även om jag fick köra mitt barn.
  Når våra barn var små länge sedan, så vardet väldigt viktigt för oss vilken utbildning personalen hade.
  Att det sedan kan finnas personal på en förskola som inte är förskollelärare utan är barnskötare är helt ok, men det har inte det pedagogiska ansvaret. Det har förskollelärarna.
  I SVerige måste också intyg om strafffrihet lämnas från polisen innan man får arbeta med barn inom skola/förskola.
  Och utan utbildad personal i en barnfrupp kan ju heller ingen vettig verksamhet ske.
  Så kolla upp hur det ser ut på Filips blivande förskola.

 • Angelica skriver:

  Jag håller helt och hållet med dig. Tycker alla borde ha en utbildning i hjärt- och lungräddning. Det är så lätt att någon sätter i halsen så alla borde läsa på hur man ska gå till väga.
  Går förskollärarutbilningen just nu och vi har diskuterat det i klassen hur konstigt det är att vi inte får den utbildningen. Själv har jag redan fått hjärt- och lungräddning utbildning från mitt förra jobb där vi gick igenom allt, men de som inte fått borde verkligen göra det för barnens men även sin egen skull. Förstå hur den förskolläraren i Nacka måste må just nu 🙁

 • Anna skriver:

  Håller med, det är sjukt att det inte ingår i utbildningen!

  Jag studerar till förskollärare just nu, och aldrig hade jag trott hur mycket det är att lära sig, men allt känns väldigt relevant! Det är dock mycket konstigt att det inte ingår någon som helst utbildning i HLR.

  När jag förut arbetade på en förskola tjatade jag i ett år på min chef om att ge oss utbildning i HLR. Efter ett år fick vi utbildning i HLR, men för vuxna…. kursen för hur man räddar liiv på barn var tydligen fullbokad. Så otroligt ansvarslöst.

  Så, i min mening är det utbildningen som måste ta detta ansvaret. För tro mig, som förskollärare och den som tar hand om ditt barn på dagarna är det en mardröm även för oss om något skulle hända.

 • eliiiiiiiina skriver:

  I Sverige pluggar man 3,5 år för att jobba på förskola och att vi också tycker att det är en stor brist att utbildningen med livräddning inte ingår och en stor rädsla att som pedagog arbeta med andras barn när såna olyckor kan inträffa. MEN du kallar oss som pluggar 3,5 år på Högskola för att arbeta med andras barn för ”DAGISpersonal”, som sagt det är åtminstonde en utbildning i Sverige för att bli examinerad som förskollärare efter 3.5 år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *