En sund och stabil ekonomi

Jag tänkte berätta lite hur vi gör med vår ekonomi för att kunna köpa så mycket fint som vi gör. Det handlar inte alltid om inkomsten, utan hur du gör med dina pengar när dom väl är inne på kontot.

SPARA, SPENDERA SMART & SÄLJ

Spara

Vi har alltid en buffert på 60.000kr på kontot. Detta är viktigt för oss att ha då det plötsligt kan dyka upp oförutsägbara räkningar som man inte hade tänkt på eller räknat med. Dessa pengar är alltså inte till för att röra om vi inte måste. På så sätt behöver man aldrig oroa sig över om man har pengar eller inte.

Sen har vi även fondsparning till Filip. Vi sätter alltså in en liten summa pengar varje månad i en högriskfond som Filip sen kommer att få när han fyller 18år.

Vi sparar också på ett sparkonto med hög ränta. Detta är också pengar som vi inte rör eller använder oss ut av, utan som vi sparar till den dagen vi önskar att köpa något större och dyrare. Till exempel så köpte vi elbilen för sparade pengar. Pengarna som är på sparkontot kan även gå till tex resor.

spargris

Spendera smart

Vi ser alltid till att försöka få dom bästa dealen på allt vi köper. Jag kan faktiskt inte minnas senast vi köpte någonting utan att försöka få ett bättre pris. Ni kanske tror att det är omöjligt att ”pruta” i Sverige/Norge, men det är det inte! Nästan alla företag har lite att gå på. Tänk själva att dom säljer deras varor och tjänster mycket dyrare än vad dom själva köper in för, på så sätt går dom med vinst i företaget. Många ökar sina priser så drastiskt att dom lätt kan sänka priset till kunden en aning och fortfarande gå med vinst.

Så försök alltid att få ett bättre pris. Tex, ska du köpa flera saker på en butik, för exempel en soffa, ett bord och en stol som totalt skulle kosta 13.400kr. Då kan du säga ”Jag tar alla tre om jag får det för 13.000kr jämt!”. Jag kan lova dig att det i alla fall är värt ett försök och jag kan nästan garantera att säljaren går med på eran deal. Dom vill ju inte riskera att förlora ett sälj för 13.000, genom att snåla in 400kr. Prova nästa gång ni ska handla något större så kommer ni bli glatt överraskade när ni sparar in en och annan hundralapp! 😉

Sälj

Detta är någonting som jag faktiskt tycker är väldigt kul och som dessutom är oerhört smart när det kommer till en stabil ekonomi. När vi till exempel hade byggt nytt hus så hade vi som mål att inte ta in några av våra gamla möbler, utan köpa allting splitter nytt. Men för att kunna göra det så behövde vi ju såklart bli av med våra gamla möbler, samt få in lite pengar så att vi hade råd att köpa allt nytt. Så jag lyckades sälja Allt! Jag tror faktiskt inte vi slängde någonting och nu bor vi i ett hus med endast nya möbler, vilket känns superskönt!

Är det någonting i ditt hem som du inte behöver eller som du hade tänkt att slänga? Ja men försök då att lägga ut det på blocket/tradera/finn eller någon annan sälj/köp-sida först. Vet vet, du kanske får mer pengar än du hade trott? Varje krona är bättre än ingen.

stabil_ekonomi

Så detta är mina bästa tips för att hålla en bra och stadig ekonomi. Det handlar inte alltid om hur mycket man tjänar, utan faktiskt hur man hushåller med sina pengar.

19 reaktioner på “En sund och stabil ekonomi”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *