Typiskt män

VECKANS ÅSIKT – TYPISKT MÄN

veckans_asikt

Häromdagen när jag gick och plockade sockor, som låg utspridda på golvet efter min man, så började jag fundera på om detta var typiskt min man eller faktiskt typiskt för alla män och kom på att det finns några starka punkter som skiljer oss kvinnor och män åt. Till exempel det här med att pojkar och män alltid slänger sina strumpor överallt. Jag vet inte riktigt hur dom tänker eller resonerar kring det när dom gör det, men det verkar som att dom tror att dom automatiskt ska försvinna när dom slänger dom på golvet. Undrar, undrar vad detta beror på! 😉

Så vad är egentligen mer typiskt män? Jag har under nästan hela mitt liv bott med majoriteten män. När jag var liten så bodde jag med mamma, pappa och storebror. När jag flyttade till min första lägenhet i Oslo så bodde jag med mitt ex och 3 killkompisar! Sen köpte jag en lägenhet med min bror och nu bor jag med min man och son. Så därför har jag fått min dos av attr min bo med män under mitt liv och har faktiskt några starka punkter som alla dessa pojkar faktiskt har gemensamt.

män

1. Dom tvättar aldrig sina egna kläder

Jag undrar hur alla män gjorde innan dom träffade sina respektive. För jag har faktiskt aldrig träffat en man som tvättar sina egna kläder. Inte ens min pappa gör det!

2. Slänger alltid sina strumpor överallt i huset

sockor

Jag kan hitta min mans sockar bakom soffa, i duschen, jämte sängen, på golvet i vardagsrummet, jaa you name it. Dom finns överallt!

3. Ställer aldrig in disken i maskinen, utan ställer bara undan på diskbänken

Det här har jag aldrig förstått. Tror dom att dom har gjort sin uppgift färdig genom att gå från köksbordet till köksbänken och ställa disken där istället? Vad är det som är så svårt att bara ställa det direkt i diskmaskin? Och svaret man får när man frågar om disken ska stå där är: ”jag gör det sen..” Haha, yeah right! När då sen?

4. Tror att allt dom skräpar ner trollas bort av sig själv

Till exempel. Varje gång en man går till kylen för att hämta en flaska med dricka så måste ju denna öppnas och det går väldigt fint genom att ta fram kapsylöppnaren och öppna flaskan. Men sen går gärna mannen iväg, för då är hans uppgift liksom klar – att öppna flaskan så att han kan dricka.

kapsylöppnare

Men kvar ligger gärna kapsylen och kapsylöppnaren på köksbänken och där ligger den till…. en kvinna städar undan!

5. Dom lägger alltid sin blöta handduk på golvet efter att dom duschat

Om det inte hade funnits en kvinna i huset att plocka upp denna handduken så hade den ju legat och blivit möglig till slut. Är det verkligen så svårt att bara hänga upp handduken efter sig?

typiskt_män

Jag kan fortsätta i evigheter med småting som är väldigt typiskt män, men jag tror ni fattar poengen! 😉 I helhet så tror jag mest det handlar om att män är lite mer slarviga och gör ofta struntsaker lite halvdant eftersom det inte är så viktigt. Men vad skulle hända om vi kvinnor inte avslutade allting åt dom? Vad tycker och tror ni? Är det bara jag som får för mig dessa saker, kanske det även är typiskt kvinnor att göra så här i vissa hushåll?

kvinnor_män_hjärnor

Bild lånad från svt.se

Att hjärnorna skiljer sig åt från kvinnor till män är ju ett faktum, så varför är det egentligen så konstigt att vi skiljer oss åt i våra beteenden? Egentligen så är det ju faktiskt rätt så självklart att vi är olika och beter oss på olika sett. Som tur är så har jag inga problem att springa och plocka efter min man för han gör så mycket fint för mig som jag är mindre bra på. Det är väl därför en man och en kvinna fungerar så bra ihop! 😉

Ni får gärna säga vad ni tycker. Är det faktiskt så att kvinnan och mannen är olika och har sina egna exter för sig? Eller tycker ni att jag är helt ute och cyklar i Veckans Åsikt denna gången? 😉


Jag har ”Veckans Åsikt” på bloggen varje tisdag och lägger upp ett nytt inlägg varje gång där jag skriver om ett ämne som jag anser är viktigt att ta upp och där jag har en klar och tydlig åsikt att uttrycka. Ni läsare är välkomna att dela och kommentera. Har ni önskemål om ett ämne som ni vill att jag ska ta upp så kan ni maila mig på [email protected]

31 reaktioner på “Typiskt män”

 • Lotta skriver:

  Hihi! Trodde för ett tag att det var min dotter du beskrev…Lovar, tonåringar har liknande beteende!

 • Pappabrun skriver:

  Det här är faktiskt inte typiskt män. Jag har tvättat mina kläder själv sen jag var 13. Här hemma sköter jag tvätten och sånt som diskmaskin. Så dra inte oss alla över en kant för att de finns lata mansgrisar 😉

  OSLOFRU SVAR:
  Bra av dig! Men jag tror faktiskt att du är en av få som gör det. 🙂 Dock kan jag ha fel, detta är bara min åsikt! 😉

 • Pappa skriver:

  Nja – förutom punkt ett stämmer ingenting 🙂

 • Maria skriver:

  Det där med sockorna känner jag igen

 • Maria skriver:

  Skrev en lång komentar men verkar som att bara en rad kom upp…..
  I vårt hushåll är det sambon som tvättar, men det är oftast jag som lagar mat
  Vi är nog ordningsamma och slarviga båda, så vi städar efter varann skulle jag tro och hjälps åt att hålla huset snyggt.

  Ha en bra dag; hoppas hela komentsren kommer upp nu!

 • Amanda skriver:

  Jag ska också visa att alla män inte gör det du beskriver 😉 Mitt ex t.ex som är uppfostrad av en grekisk mamma där kvinnan egentligen gör allt men hon lärde sin son tydligt att man ska ta hand om sig själv här i livet.
  1) Han kan tvätta, skillnaden när vi bodde tillsammans var att jag ville tvätta och hänga upp allt. När vi sedan separerade klarade han sig finfint själv. 2) Han slänger alltid sina strumpor/underkläder i tvättkorgen, varför ska dom ens ligga på golvet? 3) Han ställer alltid in disken i diskmaskinen för det ser så smutsigt och tråkigt ut med en diskho full med disk, när diskmaskinen faktiskt är tom. 4) Han var jättebra på att plocka undan efter sig själv. 5) Han hänger alltid upp handduken, i köket, badrummet, spelar ingen roll vart.

  Känns lite tråkigt att din man inte gör såna här ”självklara” saker. Undra hur mycket han gör för dig, förutom att jobba?

  OSLOFRU SVAR:
  Självklart finns det undantag! 😉
  Min man gör ALLT för mig, så om jag måste plocka upp hans strumpor efter honom så gör inte det mig någonting alls. Han är den finaste mannen jag vet i hela världen och om du uppfattar det som att det ända han gör är att jobba så har du fattat helt fel..

 • AngelicasVärld skriver:

  Sorry men jag håller INTE med – du har nog bara lyckats få tag i dåliga manliga exemplar 😉

  Min man är den som städar mest här hemma (när inte städerska gör det) sen så lagar jag all mat i veckorna han all mat i helgerna, tvätten sköter han själv för alla 5 i huset – jag viker. Inte en strumpa, handduk eller nått annat för den delen ligger på fel ställe…diskmaskinen packar han om efter att jag stoppat ner för att det ska få plats mer. Inte en sak finns kvar på diskbänken eller iköket efter han har varit där…å vet du samma sak är det med våra barn (två söner en dotter) dom plockar upp allt, städar sina rum varje kväll innan dom ska sova…så sorry jag måste säga att du ahr fel…eller så har du helt enkelt omgivit dig med fel sorts manliga exemplar!

  OSLOFRU SVAR:
  Vi är väl alla olika antar jag. Jag har inte alltid rätt i det jag skriver – men det är min uppfattning av män och min åsikt. 🙂 Kram

 • Jonna skriver:

  Jag har då turen att ha en man som är precis raka motsatsen mot vad du tar upp här 🙂 Han skulle aldrig slänga något på golvet eller stöka till över huvudtaget. Ibland är han mer pedantisk än vad jag är, ha ha!!! 🙂

  Kram Jonna

  OSLOFRU SVAR:
  Du har tur du 😉 Hihi

 • iz skriver:

  Bra inlägg. Är sjukt irriterad just nu på att min sambo gör alla de saker du beskriver ovan+ det värsta av allt: spiller överallt men torkar inte upp det. Kaffe på diskbänk, skåp och golv som han inte torkar upp. Och så är jag ”gnällig” hela tiden för att jag ber honom torka upp när han spillt.. hade gärna bara kunnat ignorera och vara städa men mitt blod kokar. Varför ska jag städa hans spill??
  Städar ni bara upp det för att ni gärna vill ha rent eller kokar ni som jag??

  OSLOFRU SVAR:
  Hehe. Det är lite det jag menar. Dock har jag gett upp tjatandet då det går fortare för mig att bara ta det själv. 🙂 Min man är bra på andra saker som jag är mindre bra på så jag tror det jämnar ut sig i slutändan ändå! 😉

 • Jossan B skriver:

  Ojoj, inte heller min man beter sig på detta sätt! Helt tvärt om skulle jag säga! Vi båda vill ha det rent och snyggt runt oss så vi hjälps åt. Fast min man är dubbelt så effektiv och snabb som mig! Barnen är också duktiga på att städa och hålla ordning 🙂

  OSLOFRU SVAR:
  Men så härligt! 😀

 • Ditte skriver:

  Visst är det olika, män och kvinnor har skillnader men i just detta om att plocka och röja handlar nog det mesta om hur man blivit uppfostrad. Jag har aldrig sett min mamma plocka upp något efter min pappa, han var en sann pedant och allt var i ”giv akt” . Kanske för mycket ordning, så jag brukade hänga tavlorna lite snett för att retas.
  I ett förhållande har jag aldrig plockat upp efter män och ser ingen anledning att göra det. Däremot hjälps vi åt med alla praktiska bestyr och var och en gör det den är bäst på.
  Min man både städar och tvättar och oftast lagar jag maten.
  Bra kan ju vara att prata igenom hur man vill ha det. Men man väljer ju själv och tycker du det är ok med plockandet så är ju det inget problem. Det viktiga är att man är nöjd.
  Men här tror jag på uppfostran och det från tidig ålder, både för tjejer och killar.
  Önskar dig en fin dag i solen, hoppas den är kvar i Oslo även idag.

 • Jen skriver:

  Det finns en del som skiljer kvinnor och män i stora drag men det är olika mellan olika individer överhuvudtaget 🙂
  Hahhahah min kille är duktig på att sprida allt han äger överallt i lägenheten XDD

 • Il skriver:

  För det första så finns de största skillnaderna människor emellan på individnivå och inte beroende på vilket kön man har. Oavsett:

  Oj, vad du verkar ha haft otur och bara träffat på barnsliga, bortskämda, lata och oförmögna män! :O Jag skulle ALDRIG acceptera sånt trams från min man, som tur är (lucky me) har han alltid varit normal och diskat, städat, tvättat osv osv, har aldrig ens varit en diskussion utan vi hjälps givetvis åt, något annat skulle vara otänkbart.

  Om man som vuxen man inte kan tvätta så är det ju dags att skärpa sig! GUD vad pinsamt att vara så korkad!!! :O

  Låter verkligen både äckligt och jobbigt med en man som slänger saker omkring sig (och strumpor och blöta handdukar är ju värst) som en liten bebis. Sjukt oattraktivt, skulle inte kunna leva med en sådan människa, blääää.

  Givetvis handlar det om uppfostran – om man får lära sig som pojke att det är okej att inte ha någon som helst hyffs utan bara kasta grejer omkring sig så är det klart att man kommer bete sig som ett barn hela livet. Och om man dessutom får lära sig att kvinnor går och plockar upp efter en (varför skulle man??) så är det klart att man förväntar sig det, men då finns det ju kvinnor som ställer upp på sånt slavarbete och då är väl problemet löst antar jag. Fattar bara inte hur man kan finna sig i att gå och plocka upp efter en vuxen man och sedan ändå gå igång på honom haha! Oattraktivt som bara den.

  OSLOFRU SVAR:

  Snälla du, ta det lugnt. Detta är meningen som ett lite humoristiskt inlägg där jag menar att det finns några små punkter där många män beter sig lika.
  Och säga att jag går igång på min man är fel. Jag är inte alls arg på honom för att han gör som han gör då han har en miljard superfina sidor som väger upp dom få som är sämre.
  Försök att inte ta detta så allvarligt kära du. Kram på dig

 • Il skriver:

  Dock skönt att se att de flesta som kommenterar här har bra män och inte barn som de är tillsammans med 🙂

 • Il skriver:

  Sen undrar jag vad som gör att det är okej för din man att inte sköta sig och tycka att du ska plocka upp efter honom? För att han jobbar och försörjer dig eller för att han köper blommor ibland eller vad? Och om du tror att det är därför män och kvinnor passar ihop så blir jag mållös. Konstig att jag och min man levt ihop i snart 7 år och fortfarande älskar varandra trots att han och jag städar exakt lika mycket.

  Tror du inte att bögar eller lesbiska passar lika bra ihop då?

  OSLOFRU SVAR:
  Min man sköter sig exeptionellt! Det är bara vissa småsaker som han gör som jag har märkt är ett samanträffande bland alla män i min omgivning. Så att du tolkar det som att han missköter sig är fel.
  Försök att inte brusa upp så, detta inlägget är lite humor bakom. Vi är alla olika och alla gör olika, men detta var bara några typiska saker som jag har märkt hos flera män i mitt liv.
  Och jag menar att det finns en anledning till varför vi föds till män och kvinnor, men självklart kan homosexuella passa bra ihop dom också. 🙂

 • Matty skriver:

  för mig och min man var det tvärtom. Jag var den slarviga medan han var den ordningsamma, pedanten. Fast jag tror att det smittade av sig (från honom, inte från mig som tur är) för nu är jag lika ordningsam… kanske lite för mycket…..

  OSLOFRU SVAR:
  Ja vi är alla olika 🙂

 • Lisa skriver:

  Undra vad M säger om detta inlägget läser han din blogg? Men så mycket som han gör för dig så är det väl inte så farligt med en socka här och där? jag tror nog alla har olika starka sidor och förbättrings sidor. om nu detta inlägget var en peek till din man,så bör du också tänka över vilka sidor du har som han upplever stadigt. ingen er perfekt.

  Kram Lisa

  OSLOFRU SVAR:
  Han vet att jag skriver generellt om män och ska jag vara ärlig så passar mina punkter in rätt så fint på honom. Men som jag också skriver i inlägget så gör han så otroligt mycket som är bra, så det gör ingenting att han slänger sina sockor överallt då jag gärna plockar upp dom för honom! Han är en underbar man och jag är oerhört stolt och tacksam över allt han gör för mig. Jag har mängder med sidor som är mindre bra så vi kompletterar såklart varandra! 😉
  Kram S

 • Jess skriver:

  Det är klart att det inte är okej att låta män slarva med städning, plocka undan efter sig etc, och jag tror inte att du tycker det heller. Och jag skulle inte kalla någon korkad för att hen inte ”kan” tvätta. Finns tjejer/kvinnor (som ovan också nämnts) som inte tvättar hemma och kanske då istället lagar mat.
  Har själv en sambo som är exakt likadan, och han har i sin uppväxt sluppit allt vad heter städning och disk. Beror kanske på att hans föräldrar gjort allt hemma och då har man tagit med sig det beteendet till framtiden. Vilket betyder att vi kvinnor får plocka som galningar och diska och städa. Dock så slutar jag ALDRIG tjata, eventuellt lär dem sig. Dock ter sig att ställa upp skorna i dess skoställ vara väldigt ansträngande oberoende av mitt tjat.

  OSLOFRU SVAR:
  Har inte sagt att någon är korkad som inte kan tvätta. Bara att det är lite konstigt att jag aldrig har träffat en man som tvättar själv..

 • Johanna skriver:

  Nästan ingenting som stämmer i det här huset. Jag måste ha gjort ett väldigt bra val av man, eller också har jag lärt honom bra 😉

  OSLOFRU SVAR:
  Jag menar inte att det är något dåligt med mina punkter jag tar upp, bara att det är typiskt för många män. Men verkar som att jag har tagit fel då ingen verkar hålla med 😛 Hehe.

 • Anna skriver:

  Jag och min sambo hjälps åt med allt, hushållssysslorna blir så mycket lättare och roligare då. Och sockorna är vi nog lika ”dåliga” på båda två 😉

 • Karl-Philip skriver:

  Hahaha, intressant punkt för veckans åsikt.

  Jag tror att du delvis har rätt i mycket du skriver.
  Även om jag själv gör en hel del av de punkter du nämner, så vet jag med mig att jag även är dålig på andra punkter.

  Dock så finns det punkter som kvinnan aldrig gör, vilket brukar väga upp 🙂

 • IL skriver:

  Svårt att se det humoristiskt när det inte stämmer.

  Så jag föddes till kvinna för o plocka upp en dåligt uppfostrad mans strumpor? Skulle inte tro det.

 • Sofia skriver:

  Jag har samma erfarenheter av det på din lista 🙂

  OSLOFRU SVAR:
  Hihi jasså det säger du? Finns nog en och annan man ändå som gör sådär 😉

 • HAHAHA! Åh som jag skrattade när jag läste det här, stämmer såå väl in på mig och min sambo 😉 De där himla strumporna, ska det vara så svårt liksom!? Och disken som ställs bredvid den tomma diskmaskinen, och kapsylerna/tomburkarna/liknande. Igenkänningsfaktorn är hög 😉

  OSLOFRU SVAR:
  Haha så kul att det finns någon där ute som har det likadant! 😀 Hihi, typiskt män eller hur! 😉

 • Aaa skriver:

  Håller med om punkt 4. De kan möjligen tvätta sina kläder, men gör det inte på ett optimalt sätt. Män kollar aldrig vad som finns i kylen, utan köper och öppnar nytt och nytt och nytt hela tiden medans det som är längst bak i kylskåpet glöms bort och ruttnar. Ingen planering där.
  Men vi gillar ju dem! De är snälla och fina ändå. Jag har dessutom 3 pojkar, du snart 2.

  OSLOFRU SVAR:
  Hehe, det var en punkt jag missade att skriva 😉 Krma på dig!

 • Sanna skriver:

  Men herregud vad alla ska ta det så allvarligt på ämnet. Min är lika jag plockar och gör det mesta hemma, men samtidigt så får han inte göra så mycket för jag tycker om att städa och diska de ger mig ro.

  OSLOFRU SVAR:
  Hihi så bra 🙂

 • Nathalia skriver:

  Ha ha ha.
  Vilket roligt blogginlägg. Du skriver med humor och skoj.
  Fattar inte varför andra blir så uppräda för,jag känner inte din man men av det jag sett på bilder och läst. Verkar han helt underbar och mogen. Precis som du.
  KRAM!
  Ps skulle vara jättekul om du kikade in på min blogg.

  OSLOFRU SVAR:
  Tack snälla! SJälvklart ska jag kolla in din blogg fina du! 🙂

 • stephanie skriver:

  hahaha.
  jag har precis flyttat ihopa med min kille och jag känner igen han på ALLA dina punkter!
  fast min sambo kan verkligen verkligen verkligen INTE stänga en gaderobsdörr.

  har tjatat 574568628965 gånger och det hjälper inte.

  tur han är söt *hihi*

  ta inte åt dig av dumma kommentarer. känner verkligen inte dig men du har en super blogg och du verkar ha en superfin familj 🙂

  OSLOFRU SVAR:
  Hihi ”tur han är söt” 😉 :P, jo jag säger detsamma! 😉
  Tack snälla du <3

 • Lina skriver:

  Haha vilket roligt inlägg, synd att folk reagerar så negativt bara.

  Känner igen mig (eller sambon kanske jag ska säga) på i alla fall 2 av punkterna, främst nr 4, men annars är han väldigt duktig på att hjälpa till 😉

  OSLOFRU SVAR:
  Hihi tack 🙂

 • Karl-Philip skriver:

  Hej.

  Det verkar som att personen som kallar si Il har en hel del bekymmer med sig själv, antagligen så är hon en extremist (läs FI-medlem)

  Så bry dig inte om vad den dumma ”kossan” skriver.
  Själv så tyckte jag att det fanns en massa humor i din text.

  Och jag som då faktiskt kan erkänna mina brister känner igen mig i många punkter.

  Och jag är inget barn för det Il 😛

  OSLOFRU SVAR:
  Tack Karl-Philip 🙂 Men dock är Il ingen kossa, alla har rätt att tycka som dom vill, men man kanske kan tänka på vad man använder för ord när man uttrycker sig..

 • Lovisa skriver:

  Haha, fantastiskt! Jag håller med på alla punkter! Speciellt strumporna. Blir galen, 😀 du borde göra en lista med vad du tror är typiskt oss kvinnor 🙂

  OSLOFRU SVAR:
  Överväger att lägga upp en om kvinnor nästa ”veckans åsikt” 🙂 Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *