Underlätta lite grann

Godmorgon!

Som jag skrev i ett tidigare inlägg här på bloggen så har jag problem med akne. Det har varit så för mig till och från sen jag var 20 år och vissa dagar är värre än andra. Ni kan läsa mer om det HÄR.

akne

Eftersom jag haft dessa problemen i så många år nu så har jag lärt mig hantera det på bästa möjliga sätt. Jag vet att det inte är roligt och det är väldigt ofta jag bara sitter och gråter rakt ut för att jag är så trött på att se ut som jag gör. Men att vara ledsen över det gör inte problemet bättre så det här är mina bästa tips på att leva med akne på bästa möjliga sett:

1. Drick mycket vatten

Jag kan se en stor skillnad om jag druckit för lite vatten under en period. Då blir min hud extra fnasig, vilket resulterar i att aknen blir värre.

2. Ät mindre socker och kolhydrater

Socker är en riktig bov när det kommer till akne och oren hud. Det är bevisat och för mig är det väldigt tydligt att socker påverkar mig. Äter jag en chokladkaka så kan jag räkna med att det dyker upp några nya finnar efter en dag eller två. Så försök att undvika socker och kolhydrater.

3. Skippa kletig mat

Hoppa över sånt som är kletigt och som blir kletigt när du tuggar. Till exempel banan, bröd, bullar och sånt som blir degigt i munnen. Allt du stoppar i dig ska komma ut någonstans och tro det eller ej, men mycket av det vi äter åker ut i huden genom svett och i vissa fall blir till oren hud och akne.

4. Var ute mycket i friska luften

Frisk luft är alltid nyttigt på alla sätt och vis, speciellt för huden. Så ut och andas i det fria 🙂

5. Använd rätt ansiktsprodukter

Jag har provat en miljard ansiktsprodukter känns det som. Allt från svindyra märken, till medisinska, till billigare varianter. Det jag har märkt är att just produkter med en massa syror och starka medel i bara förvärrar min hud. Så för mig passar det bäst med så milda produkter som vanligt, helst från apoteket. Så det är inte produkterna i sig tror jag, utan mest att man försöker hålla huden ren så att smuts inte täpper igen porerna. Så tvätta ansiktet dag och kväll och använd rätt produkter som passar för Dig.

6. Återfukta

En hud med akne behöver en massa fukt. Får inte huden fukt så produceras mer talg, vilket resulterar i inflammerade talgkörtlar – akne. Så lägg en fuktighetsgivande ansiktsmask i veckan så mår ansiktet bra. 🙂

7. Täck rätt med smink

När man har akne och den inte försvinner, samt har ärr som jag, så är det inte mycket annat att göra än att acceptera läget och försöka leva med det på bästa sätt. När jag går hemma så sminkar jag mig aldrig, för min man älskar mig för den jag är och han har aldrig stört sig på min akne (så som jag alltid gjort..). Men när jag ska ut och träffa vänner eller gå på stan så vill jag inte visa mina röda prickar i ansiktet och sminkar mig därför med bra täckande produkter. HÄR kan ni läsa mer om hur jag sminkar mig och vad jag använder för produkter.

akne

Så det där var väl mina 7 bästa tips för att kunna leva med akne och hålla det i schack. Det är inte livets undergång att ha finnar, men jag vet att det verkligen inte känns kul alla gånger och hade jag kunnat trolla så hade jag verkligen trollat bort akne från världen så att ingen ska behöva drabbas av det. Men nu är det helt enkelt så att vissa av oss har det och det är helt okej. Vi får bara göra det bästa av situationen helt enkelt!

Har du kanske några tips som du kan dela med dig av för att underlätta? 🙂

9 reaktioner på “Underlätta lite grann”

 • Eva skriver:

  Haft Akne sen jag var 15 och man glömmer verkligen vad man ska göra ibland. Så det var bra att få en påminnelse. Tack!

  OSLOFRU SVAR:
  Så lite så fina du! 🙂

 • Sanna skriver:

  Du är en otroligt vacker person , och det är många som har problem med acne och jag tror största problemet är att alla som har det försöker torka ut det .. , med starka produkter…
  Jag tror som du att hitta det man gillar men att man ska tänka på att inte använda produkter som torkar ut..
  Finns underbara oljor att använda på natten som jag vet förbättrar hyn med acne bara man vågar.. för att ta på olja när man tycker sig ha en fet hy är jobbigt..
  Jobbar som hudterapeut..därför har jag provat en del ..
  Kram och Du är fantastisk som visar det här som så många har problem med
  Stor varm Kram till dig
  Sanna

  OSLOFRU SVAR:
  Tack snälla för din fina kommentar. Det värmer! Olja säger du? Vad för typ av olja menar du då? Har faktiskt aldrig provat det på min hy, men kanske skulle prova? Kramar

 • Sandy skriver:

  jätte bra tips. Har hört att ricinolja kan vara bra också men är inte riktigt säker. =)

  OSLOFRU SVAR:
  Jag har också hört om det men aldrig provat! 😉 Tack för tips !

 • Tanja skriver:

  Mitt tips är att undvika produkter med isopropyl myristate högt upp på innehållsförteckningen. Det kan orsaka acne. Synd att du bor så långt från mig. Jag är återförsäljare av Colosé hudvårdsprodukter och de har nu en nyhet, Pure active som är en 24 h kräm som är speciellt framtagen för ance- och problemhy.

  OSLOFRU SVAR:
  Ja det var synd 😛 Men har provat massor så jag tvivlar att det finns några mirakelprodukter för mig tyvärr.. :/ Men tack ändå för tipset snälla du!

 • Il skriver:

  Du kanske borde lufta ansiktet mer genom att undvika smink helt? Vad jag kan se på dina bilder i bloggen så är du ju sminkad varje dag? Jag förstår att det är jobbigt men man är inte en sämre människa för att man har acne. Blir det inte värre när man är gravid just också?

  OSLOFRU SVAR:
  Tack för tipset! 🙂 Jo det är värre nu när jag är gravid och hormonerna sprutar runt i min kropp.. Så vi får hoppas det blir bättre när bebis kommit ut. 🙂

 • Tilde skriver:

  Har aldrig haft riktig akne men nära inpå och vet hur jobbigt det kan vara! Ville bara börja att säga att det är jättebra/modigt av dig att lägga upp bilder på din hy även om den inte är ”perfekt” Sen vill jag tipsa om Tea Tree, hjälper mig så mycket att få bort onda finnar. Tar bara någon dag sen är dom borta. Den är lite uttorkande men tycker det är värt det. Jag använder The Body Shop’s Tea Tree Toner, dom har en hel serie med Tea Tree så den skulle jag verkligen rekommendera! Kram! 🙂

  OSLOFRU SVAR:
  Tack snälla och tack för tipset! Kramar

 • Lina skriver:

  Jag brukar tvätta mitt ansikte morgon och kväll samt återfukta. Byta örngott på kudden är också en stor källa till bakterier, så den byts ofta för mig 🙂

  OSLOFRU SVAR:
  Smart att byta örngott ofta tror jag. 🙂 Bra tips!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *