Gåstol – rätt eller fel?

Godmorgon!

Hoppas ni har sovit gott allihopa! Det har i alla fall vi gjort här hemma och nu på morgonen har vi haft skoj med lite nya leksaker som vi plockade fram ur boden igår när vi rensade lite grann. Bland annat hittade vi Filips gamla gåstol som Oskar fick prova att sitta i. Det var så kul att se hur Filip ville visa honom hur man skulle göra och vad alla knappar betydde. Gullegrisen!

gåstolDet lustiga är att jag har fått höra att en sån här gåstol är jättedålig för små bebisar att sitta/gå i. Tydligen så lär dom sig att gå ”fel” då man inte sitter ner när man går i verkligheten. Så man ska hellre använda sig av en vagn eller annan typ av stöd då barnet står ordentligt istället för att sitta. Meeeeen, det gick ju så bra för Filip att hänga i en sån här gåstol och Oskar verkar tycka att det är superkul, så jag tänker inte lyssna på allt jag hör om vad som är ”rätt eller fel”, då jag menar att man gör vad som är rätt för var och en. Allt kan ju inte vara rätt eller fel för Alla. Eller?

 

facebook 

7 reaktioner på “Gåstol – rätt eller fel?”

 • Julia skriver:

  Min 10 månaders ÄLSKAR sin gåstol!!! Han springer som en galning i den och vill bli jagad! Dessutom så har han lärt sig att stå utan stöd med hjälp av den och går snart själv 🙂 så nästa bebis får också använda den!

 • Jessica skriver:

  Jag håller med dig helt och hållet. Båda mina tjejer har också haft gåstol, jag har dock inte använt den för att dom ska lära sig gå utan mer för att dom ska kunna ta sig runt och utforska. Nu när min andra dotter kryper har jag tagit bort gåstolen. Min första kröp aldrig så hon använde den längre men lärde sig ändå gå utan problem när hon var 12 månader. Tycker man ska göra det som känns rätt för sin egen familj

 • Mamma skriver:

  Det finns en hel del forskning om hur gåstolar påverkar barn, läs här;
  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smaland/forskare-varnar-for-gastolar

  Sen brukar man nog rekommendera att man väntar tills barnet är över sex månader, av just den anledningen som beskrivs i texten+ att bebisar ofta inte är tillräckligt starka i nacke och rygg än, även om det kan verka så.

  Min son hade en gåstol när han var bebis men fick bara gå i den väldigt korta stunder. Hade den som en extra lösning när babysittern inte var aktuell längre. Så max 15/dag och från att han var ca 7-8 månader. Han lärde sig krypa strax innan sju månader och gick vid 10 månader så tror inte att gåstolen hade nån negativ effekt på honom men vi använde den som sagt extremt begränsat.

  Vi har en gåstol till dottern av samma anledning som vi hade en till sonen, den används lika lite, om inte mindre.
  Hon är också väldigt tidig med den motoriska utveckligen men det kan ju bero mycket på att hon har fått härja fritt hela tiden, har suttit väldigt lite o babysitter tex.

  Och det är klart att man får välja själv vad man anser vara tryggt och bra för sina barn men det kan vara en idé att läsa de studier/den forskning som gjorts på aktuella ämnen. Det finns ju en anledning till att det forskas på saker 😉

 • Sara ~ Candis skriver:

  Vår son kunde inte sitta vid 8-9 månaders ålder. Trodde aldrig han skulle kunna sitta själv. Men sen fick han en gåstol. Sen gick allt av bara farten. Satt själv. Ställde sig upp mot saker mm. Sen gick han i princip på sin ettårsdag 😀
  Men sen kanske man inte ska använda den alltför tidigt heller 🙂

 • mimmi skriver:

  Vi hade det t båda barnen korta stunder som underhållning då jag tex hängde tvätt. Varvade m gåstol, lek på golv och matstol.
  Första barnet var prematur o sen med allt. Andra barnet var mycket tidigare. 🙂
  Jag hade ryggskada o kunde inte kånka runt på dem eft de var 6-7 mån trots bärsjal o bärsele. Kram

 • Gosx3 skriver:

  Vi haft till alla tre, får ju inte annars någonting gjort hemma ju.
  Sen är det ju inte bra att låta sitta flera timmar i den och så, mina har inte blivit hämmade i deras utveckling att gå som en del säger gåstolen gör.. Att barn börjar gå senare..
  Suntförnuft som gäller och lite då och då blir nog perfekt 😉

 • Martha skriver:

  Vi kör också med gåstol.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *