Barn och mat

Hej på er,

Nu är ju Oskar snart 6 månader gammal och börjar så smått att introduceras till mat. Han har hittills fått smaka på banan, avokado, gröt och välling. Utöver det så äter/dricker han självklart ersättning. När Filip var liten så (nu kommer säkert mängder av er duktiga mammor hoppa på mig och bli alldeles tokiga) var han väldigt kräsen i maten och det ända som gick hem var barnmatsburkar. Självklart provade vi att laga mat och göra egna puréer och goda fruktmoser, men tyvärr så gick det inte hem hos prinsen. Så han är uppväxt på barnmatsburkar helt enkelt. Det var både dyrt och kanske inte det bästa egentligen, men det var först när han blev ca 1,5 år som han började intressera sig mer för mat och efter att han börjat på förskolan så har han börjat äta allt som bjuds. Vi alla är olika och det var så det funkade bäst för Filip och nu äter han ju som sagt allt och hans favorit är keso, pasta, pizza, grytor, soppor och starka smaker så som chili, senap och soltorkade tomater.

barn_och_mat

Med Oskar däremot ska jag verkligen inte ge mig när det kommer till matlagningen. Jag ska inte ens köpa barnmatsburkar om det inte krisar och vi måste. Jag tror helt enkelt att jag gav upp lite för lätt med Filip och ville bara att han skulle bli nöjd och glad och sen vande han sig helt enkelt vid den färdiga barnmats-smaken. Oskar är faktiskt lite lättare att ha å göra med och jag vet inte om det har med att göra att han är andra barnet och jag har lärt mig massor, eller om han helt enkelt bara är en lättare person. Oavsett vad så ska jag försöka med nya smakprover varje dag och göra mina egna små barnmatsburkar. Det blir både ekonomiskt bra och lätt eftersom jag ändå står och lagar middag till mina andra pojkar varje dag. 🙂

10 reaktioner på “Barn och mat”

 • Kaela skriver:

  Viket underbart leende lille Oscar har!
  Förstår att det smälter alla hjärtan omkring honom!
  Kram!

 • Mikaela skriver:

  Vi kör faktiskt på barnmatsburkar än så länge. Men tanken är att göra egen barnmat. Nu när vi lagar mat så låter vi Charlie få smaka på våran mat, vilket han älskar 🙂

  Sv: ja, det är inte lätt att vara liten och ingen förstå en 🙁

 • Jessica skriver:

  Min etta var precis likadan, hon vägrade min mat och levde också på burkmat tills hon var ungefär 1,5 år. Mina andra dotter däremot är tvärtom, hon älskar all min mat och vägrar burkmat vilket jag är väldigt glad över 🙂 tycker inte att det är något fel med att ge burkmat, hellre att ett barn äter det än att det lever på enbart välling och liknande

 • CAMILLAESI skriver:

  Så söt han är :))

  Min lillasyster var också likadan och vi hemma var ju svaga som gav upp lätt, haha. Vi gav henne det som hon verkade tycka om mest som var managryns gröt och banan. Men efter ett tag började hon smått få intresse för annan mat som tur.

  Tror att din son så småningom kommer vilja testa nya grejer, det kommer bara ta ett tag.

  Kram <3

 • Sandra skriver:

  Så söt han är! 🙂

 • AA skriver:

  Det är inget fel på maten i barnmatsburkar. Mina båda är uppväxta med burkar blandat med vanlig mat. Det är smidigt men som sagt dyrt i längden. Förstår inte varför folk ser ner på det.

  • Johanna skriver:

   Jag ser inte ner på burkmat, men kan berätta hur jag tänkte när vi valde att göra egen mat istället. Vi har inte köpt en enda barnmatsburk och min främsta anledning till det är att jag inte förstår hur maten kan hålla sig i en glasburk när den står i flera månader i en hylla i rumstemperatur? Hade jag gjort så med hemlagad mat så hade den ju börjat mögla. Alla säger att barnmaten man köper i affären inte innehåller några konserveringsmedel men det måste den ju göra? Eller? Konstigt vore det ju annars att den håller så länge. Sedan så älskar ju jag att laga mat så jag har inte känt att jag inte haft tid att göra det eller velat prioritera något annat. Jag gjorde alltid storkok när Alma var liten, 2-3 rätter och så hade hon dem veckan ut. Skulle vi någonstans så var det bara att ta en burk ur frysen och då hade den oftast tinat lagom tills det var dags för lunch så den bara var att värma. Vi har nog sparat mycket mer pengar än vi tror på det.

  • oslofru skriver:

   Nä förstår inte heller varför vissa tycker det är dåligt. Men det är ju lite roligare om barnen gillar ens lagade mat 😉

 • Johanna skriver:

  Vi gjorde precis som ni tänkt göra med Oscar nu när Alma var liten, jag köpte helt enkelt inte några barnmatsburkar. Så när folk frågat oss hur vi fått henne att äta hemlagad mat så är det ju ganska enkelt att säga att hon inte fått något annat att välja på. Som jag förstår det så är maten i burkarna ganska söt, därför är det inte så konstigt att barn föredrar den framför hemlagat om man ger dem chansen att välja ju^^ Hoppas det går bra med matintroduktionen i alla fall, och äter han inte hemlagat så ge honom burkmat. Det viktigaste är ju att han äter!

  • oslofru skriver:

   Exakt, det är så jag tänker. Det måste ju fungera om dom aldrig får smaka på burkar 😉 Kram på dig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *