Perfekta syskonåldern

Godmorgon på er!

Jag har sagt det förr och jag säger det igen – Vi skaffade verkligen barn med perfekt ålder emellan!syskonkärlek

Barnen älskar inte bara varandra, utan dom är så tighta att man kunde tro att dom var tvillingar och det är väl allt en förälder kunde drömma om. Att ens barn trivs tillsammans och älskar varann.

bröder

Förutom att dom två är som en, så har det även varit helt perfekt i ålder när det kommer till att ärva. Allting börjar alltid att passa Oskar så fort som Filip inte behöver grejerna längre. Till exempel så hade Filip precis vuxit ur spjälsängen när det var dags för Oskar att ta över den. Filip ville inte längre sitta i barnstol vid middagsbordet då det blev lagom tid för Oskar att sitta där. Alla kläder som blir för små blir med en gång lagom för lillebror osv osv osv.

familjSå vi har alltså konstaterat att den perfekta syskonåldern är med 21 månader mellan barnen. Eller a, i alla fall i vår familj! 😉

Hur många månader/år har ni själva mellan era barn? Tycker ni att det finns någon ”perfekt” ålder eller är det individuellt för varje familj?

När Oskar låg i magen så såg jag ett program på tv där det var en barnpsykolog som påstod att den perfekta åldern för stora syskonet var om han/hon var 3-4 år gammal. Då var tydligen barnet klar för en ny familjemedlem.. Detta tycker inte jag stämmer såklart, eftersom jag menar att det alltid är rätt med ett litet syskon om föräldrarna anser att det passar.

När det kommer till antal syskon så tror jag att det blir alldeles lagom med två barn för våran familj. Jag tror inte jag skulle hinna med en till, hur mycket jag än skulle vilja. Det bästa som man någonsin får vara med om i sitt liv är att få möjligheten att bli förälder och jag är oerhört tacksam över att jag fått chansen att uppleva två förlossningar och att jag nu har två, friska, fantastiska pojkar i mitt liv. Men det är alldeles perfekt och alldeles lagom för oss. Så att skaffa fler barn i dagsläget är inte aktuellt eftersom vi känner att vi har fullt upp med två barn så som det är. All vår kärlek går till dom och varandra och jag är rädd att jag inte skulle räcka till för ett barn till. Men jag säger aldrig, aldrig för man vet inte hur framtiden ser ut, men just nu är jag så innerligt nöjd med den fina lilla familj jag har <3

18 reaktioner på “Perfekta syskonåldern”

 • lindasfamiljeliv skriver:

  jag har 7 barn
  4 barn har jag jätte tätt.
  Mina små är i åldrarna 1,2,4,5.Jag tycker det är lättare att ha barn i nära ålder .
  de äldsta barnen som är 16,14 skiljer det 19 månader på sen är där ett stort hopp så 11 år är nästa.

 • Annica skriver:

  Mellan 1 och 2 har jag 12,5 månad mellan. Och mellan 2 och 3 har jag 20,5 månad emellan.. Lite väl tight med 12 månader då 1:an inte kunde gå då 2:an föddes så man fick bära båda ett tag. Men idag är de bästa vänner (3 år och snart 2 är gamla) förutom då de bråkar om samma leksak. 😉 Än så länge är trean bara 3 månader så får se.

  • oslofru skriver:

   Oj så tätt! Vad kul, kan tänka mig att dom har superroligt tillsammans 🙂 Och det är ju väldigt tätt mellan alla tre barnen så det blir nog en alldeles perfekt trio det där <3

 • Jennie skriver:

  Jag har precis fått mitt 3e nu. Dom äldsta är 4 och 6 å den lilla 13 dagar gammal. Tycker att åldern är bra mellan dom stora. ( 21 månader ) mellan dom. 🙂 perfekt.:)

  • oslofru skriver:

   Jag har ju också 21 månader mellan och det är verkligen en superbra ålder! Å grattis till minstingen <3

 • Lisa skriver:

  Jag har idag en son på 15 månader och vi har inga syskon planerade ännu. Känner att när han är runt 3-3.5 skulle det passa oss med syskon. Endast för att jag känner att jag inte skulle hinna/orka med en bebis nu/snart så som sonen härjar på dagarna nu 🙂 Hade man hälften av hans energi skulle man vara glad haha

  • oslofru skriver:

   Så härligt med massa energi 😀 ja, 3,5 ska ju tydligen vara den ”perfekta” åldern så det blir nog toppen 😀

 • Sandea skriver:

  Spännande inlägg och kul att även läsa kommentarerna. Vi har 13 mån mellan våra som blir 2 -och 3 år i sommar. I början var jag så orolig över tätheten i ålder men nu mest tacksam. De är sannerligen par i brott och även om de bråkat en del är de också som ett tvillingar. De vill göra allting tillsammans. Så fint att se.

  Dina killar är så fantastiskt söta!

 • Sandea skriver:

  * som ett tvillingpar, skulle det stå. Haha

 • Jeanette skriver:

  Vi har faktiskt exakt 6,5 år mellan alla tre barn 🙂 Dels så var vi så unga när första kom, sen mellan 2 & 3 så behövde vi ett större boende & vi jobba, spara & kunde sen köpa huset. Men vi vill ha ett fjärde sista barn & då vill jag ha det tätare så lilltjejen kan få en närmare relation till ett syskon. Sen fyller jag 32 år i år & vägrar vänta till jag blir 37 innan nästa kommer 🙂

  • oslofru skriver:

   Hur kommer det sig att ni ville ha fyra barn? 🙂 Det måste vara roligt för barnen att ”förstå” att en bebis ska komma, för när dom är 6,5 år så kan man ju förklara på ett helt annat sätt än vad vi kunde göra för Filip som bara var ett år och inte kunde prata. Har dina barn varit glada över att få bli storasyskon, eller hur har dom reagerat på en ny familjemedlem? Hihi, många frågor, men det var inte så vanligt att det var många år mellan barnen så det är intressant att höra hur ni har det.
   Om vi skulle skaffa ett barn till så skulle vi nog vänta ca 6 år typ 🙂

 • Sandra skriver:

  Hej:) Jag har två år mellan mina tjejer som är 6 år och 4 år. Förra året i september fick de en lillebror:) Älskar se vilket och fint och tight syskonband de har tillsammans. När de leker tillsammans ha varandra som bästisar och hur stolta de är över sin lillebror.Ha en fin dag! Kram

 • Angelica skriver:

  Vårat glapp mellan barnen blev större än jag egentligen hade velat pga olika faktorer – vår äldsta fyller 9år i sommar och våran yngsta är 1år och några månader. Det är ett super bra glapp även om det inte var så jag egentligen ville ha det. Dom älskar att vara med varandra, leka, mysa och busa 🙂 och storebror älskar att hjälpa till.

  Men om jag får en nummer 3 så skulle jag vilja ha 3-4 år emellan. Dels för att mellanbarnet ska ”få sin” uppväxt utan en mindre som tar mer uppmärksamhet, och sen för att jag vill slippa ha två blöjbarn samtidigt. Jag har dessutom pratat med andra mammor som har kort mellan barnen och dem har rekommenderat att ha minst 3-4 år emellan. Men sen är det nog självklart olika från familj till familj vilket åldersspann som fungerar bäst 🙂

 • il skriver:

  Varför skulle du inte hinna menar du? Du är 27, du kan hålla på tills du är över 40 liksom?

  • oslofru skriver:

   Hinna med menar jag att det är mycket jobb med barn och jag känner att det räcker med två 🙂

 • Best4baby skriver:

  Vi har ett barn som fyller ett år nästa månad❤ Jag har också funderat mycket på vad som vore en bra ålderskillnad på barnen. Som du säger påstår experterna att 3-4 år imellan är det optimala, men det känns inte aktuellt för oss. Jag vill nog ha barnen i nära ålder, så har dom mer glädje av varandra

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *