Förhållandet efter man fått barn

Hej alla underbara!

Nu kommer ett inlägg om kärlek och hur man kan hålla liv i förhållandet efter man fått barn.

Det är ofta man hör att kärleken spricker efter att man fått barn. Jag hör ofta att det pratas om ämnen som ”Hur man får förhållandet att hålla efter man blivit förälder”, ”Så håller man kärleken vid liv”, ”Varför vi bråkar när vi fått barn” osv, osv.

Det verkar vara så otroligt vanligt att folk bråkar och till och med separerar efter att man fått en till liten familjemedlem. Men detta är någonting som jag verkligen inte kan relatera till.. Visst ändras ens liv drastiskt efter att man blivit förälder, men nu ska jag helt ärligt berätta för er att mitt och min mans förhållande endast har blivit starkare sen vi blev mamma och pappa.

Vi kanske hör till ovanligheten men vi bråkar i princip aldrig och jag tror faktiskt inte att vi har bråkat en endast gång under 2016 än. Vi småtjafsar inte ens, utan är alltid vänner och kärleken för varandra växer sig bara starkare för varje dag som går. Visst har vi haft tuffa perioder med barnen när det har varit lite sömn och mycket skrik. Men det är från barnens sida och för att lösa problemen på bästa sätt så är det viktigt av oss vuxna att hålla ihop och hjälpas åt. Jag och M har stöttat varandra i jobbiga tider och känner av när den andra har svårt och då hjälper man till. Så efter att vi fick barn så har vi fått ett ännu starkare förhållande.

Jag har hela tiden påstått att min man är den rätta för mig och den enda för mig. Många påstår att det finns flera personer som kan vara rätt för en, men det tror inte jag. Visst kan man passa ihop med fler personer, men är det inte rätt så är det inte och det är i situationer som när man får barn som visar om man hittat sin själsfrände i livet eller inte. Att vi fick barn har bara fått mig att bli ännu mer säker på att M är mannen i mitt liv.

förhållandet_efter_man_fick_barnJag är ingen relationsexpert, men eftersom vårt förhållande endast växt sig starkare och starkare så kan jag ju i alla fall berätta några tydliga punkter som fungerar för oss. Kanske det kan fungera för er med?

* VISA RESPEKT

Det viktigaste. Visa varandra respekt, i allt, i vått och torrt.

* LYSSNA PÅ VARANDRA

Är det någonting som är jobbigt? Prata om det. Berätta hur du känner. Det finns aldrig någonting som är dumt att prata om, vare sig det är en liten sak eller större så är det viktigt att informera sin partner om hur man känner. Det värsta man kan göra är att gå och hålla på saker för sig själv. Prata om allt.

* STÖTTA ALLTID VARANDRA OAVSETT VAD

En sak som jag har märkt är otroligt viktigt, i alla fall i vårt förhållande, är att vi stöttar varandra oavsett vad. Och då menar jag att man faktiskt kan stötta sin partner även fast man inte alltid håller med. Jag känner alltid att jag har min man bakom mig och han stöttar mig alltid och står vid min sida. Detta betyder oerhört mycket och är mer viktigt än man tror. Att ha sin partners stöd är viktigare än allt annat. Man ska aldrig behöva känna sig ensam, utan alltid veta att man har sin partners support.

* PUSSAS

Glöm inte att pussas! Det är så viktigt för att hålla kärleken vid liv. Pussar kan man aldrig få för mycket av!

* TA PÅ VARANDRA

Visa kärlek och håll dig nära. Sitt inte var för sig i varsin ände av soffan. Ni är ju kära så sitt nära. Vi sitter alltid och håller om varandra, kramas, pussas, och visar varandra närhet så fort vi är i samma rum.

* HJÄLP TILL

Hjälp varandra. Märker man att ens partner har det lite tufft, så hjälp till. Små saker kan ofta uppskattas mer än vad man tror. Till exempel så uppskattar jag enormt mycket när min man plockar ur diskmaskinen, bara en sån sak kan göra min dag. Så hjälp till ibland med saker som du inte brukar göra – jag lovar att det uppskattas!

* PRIORITERA

Vad är egentligen viktigast? Prioritera känslorna först!

* SÄTT DEN ANDRA FÖRST

Hos oss så prioriterar vi alltid den andras önskningar över våra egna. ”Mår du bra så mår jag bra”.

* DEJTA VARANDRA

Försök att få till en dejt i månaden. Det behöver inte vara något märkvärdigt. Tex kan man duka upp en romantisk middag för två efter att barnen somnat en kväll. Stäng av mobil, tv och datorer och bara ägna tid för att prata med varandra, äta gott och ha en mysig stund tillsammans.

* VISA UPPSKATTNING

Om den andra lagat mat tex så är det alltid kul att få höra att maten man lagat var god, eller om man gjort det lilla extra och städat hemma så kan det vara kul att få höra att man varit duktig. Visa alltid att du uppskattar det din partner gör.

* GE VARANDRA KOMPLIMANGER

Genom att säga ”Vad fin du är idag älskling” betyder massor och uppskattas alltid.

* SMSA VARANDRA

Håll kontakten när ni är ifrån varandra. Jag och M smsar flera gånger om dagen och ringer till varandra när han kör till och från jobbet. Dom där smsen gör att man håller kärleken och pirret vid liv. ”Jag älskar dig”, ”Jag saknar dig”, ”Jag tänker på dig” är meningar som gör en glad oavsett hur länge man varit tillsammans. Det är alltid kul att få höra att ens partner tänker på en.

* SLUTA BRÅKA

Varför bråkar ni egentligen? Är det värt det? Tänk efter innan du bestämmer dig för att höja rösten, vara elak eller bråka om det inte är nödvändigt.

* TÄNK PÅ KONSEKVENSERNA

Tänk efter en sista gång innan du bestämmer dig för att klaga, bråka eller skälla. Var noga med vad du säger till din partner för när man är arg kan det hända att man säger saker som man egentligen inte menar.. Men arga och dumma ord kan såra mer än vad man tror. Du vill ju egentligen inte såra din partner så säg inget dumt som du sen kommer att få ångra.

* PUSSAS LITE TILL

Man kan aldrig pussas för mycket, det är ju just närheten och dom där pussarna som håller kärleken vid liv.

förhållandet_efter_man_fick_barn

Jag förstår att det finns tider som man känner sig nere, deppig och har det tufft under småbarnsåren. Men försök att komma ihåg att behandla din partner så som du själv önskar att bli behandlad. Visa det där lilla extra och tänk efter en sista gång innan du bestämmer dig att börja bråka om något som kanske egentligen inte är så viktigt att bråka om? Sen en sak till. Försök att inte vara långsiktig, förlåt varandra så fort som möjligt, var den större människan och säg förlåt om du varit dum. Och pussas en extra gång!

Att få tillskott till familjen ska vara något bra, positivt och fantastiskt! Det ska inte påverka ens förhållande negativt, utan bara bidra till ännu mer kärlek! <3

Puss på er!

PS. Just nu pågår en tävling på bloggen!

Vill du vinna ett babylarm, värde 1198kr? Klicka HÄR för att tävla!

 

11 reaktioner på “Förhållandet efter man fått barn”

 • Cissi skriver:

  Kul att läsa, tycker mest man hör om hur jobbigt det är med förhållanden efter att man fått barn. Tycker att vi har blivit ett bättre team sen vi fick barn, men så lätt att glömma bort romantiken…

  • oslofru skriver:

   Eller hur? Det är sällan man hör något bra faktiskt. Men så bra att ni är ett starkt team! Försök att pussas lite oftare så ska du se att romantiken kommer att smyga sig tillbaka <3

 • Sofie skriver:

  Världens bästa råd.
  Jag har separerar från mina två första barns papp pga att de inte fanns ömsesidig respekt å vi lixom glömde varandra. Vilket slutade med att jag alltid va ensam med barnen och han tyvärr träffade en annan.
  Nu är jag lyckligt (snart gift) med mitt livs kärlek och vi har dejtat minst en gång i månaden. Se varandra och vara nära alltid. Vi har fått en liten tjej tillsammans för snart 2 å de har varit de svåraste jag varit med om men samtidigt de underbaraste. För vi hade det tänket som du skriver om här uppe. Ja vi har iof tjafsat några gånger i onödan.

  Men din text va de bästa på länge.

 • Angelica skriver:

  Älskar ditt inlägg…
  Jag har länge läst artiklar i tidningar precis som du skriver att föhållanden spricker till höger och vänster, tips på hur man ska kunna hålla ihop, att mannen oftast packar ihop sina saker och drar efter ca 2 år, att sexet dör ut, att mannen ofta är avundsjuk på mammans bondning med bebisen osv.

  Helt ärligt är det här helt främmande för mig med. Den lilla flicka jag har hemma som precis fyllt 1 år kom till mig direkt från BB. Hon är placerad via socialtjänsten. Jag var med på förlossningen och mamman kommer aldrig kunna ta hand om henne. Så hon är här för att stanna. I en sådan situation märker man verkligen att förhållandet till sin partner testas till max. Inte nog med att man får en liten att ta hand om, utan att det inte ens är ens egna biologiska barn gör det mycket svårt. ÄNDÅ har vi aldrig haft ett bråk, vi har aldrig känt avundsjuka, aldrig tvekat en sekund på varandra eller henne. Som du skriver så har våran relation växt så mycket starkare och vi ser på varandra med helt andra ögon. Vi hade inte ens barn innan, så det här var verkligen ett stort test i livet.

  Efter två egna missfall och många års försök till att få barn så blev vi nu välsignade med en graviditet som idag i vecka 24 fortfarande går bra. Äntligen ska vi få vårt egna biologiska barn och det finns inget i livet som vi ser mer fram mot än att bli en familj på 4 stycken.

  Jag ser på min man med stor respekt som för det första tagit till sig ett barn som inte är hans och gett henne all trygghet och kärlek som ett barn förtjänar och för att han är min klippa i stormen under graviditeten. Han tar hand om lilltjejen varje morgon så jag får sova ut när jag har rätt sömnlösa nätter, han lagar mat, han tröstar mig när gravidhormonerna tar över, han är alltid positiv och förmedlar trygghet i alla situationer.

  Jag kanske är lite knäpp när jag säger: varför skaffar folk barn om man tillåter förhållandet att gå åt helvete pga. barnet? Det är ju när ett barn kommer till världen som föräldrarnas samhörighet och styrka ihop är som viktigast.

  Nu kanske jag hamnade lite utanför din tråd i vissa saker, men jag tycker du tar upp ett viktigt ämne. Det ska vara en självklarhet att det ska funka mellan mamman och pappan och att förhållandet ska kunna blomstra. Det finns tid om man tar sig tiden när den erbjuds. Dessutom tycker jag tiden man har ihop med barnen ÄR kvalités tid. Jag umgås hellre med min man ihop med våran lilla ängel än utan henne. Nu känns det nästan konstigt när man umgås utan haha.

  kram på dig

 • Il skriver:

  Mycket stämmer men tycker det är rätt konstigt att du blir lycklig av att fin man hjälper till hemma och typ tömmer en diskmaskin. Det är ju liksom självklart. Verkar som han aldrig gör något då eftersom det verkar vara så fantastiskt för dig?

  • oslofru skriver:

   Allt handlar om att uppskatta dom små gesterna. Vi gör olika saker i vårt förhållande och det är helt ok. Tex är diskmaskinen något som jag alltid gör, precis som att byta däck på bilarna är min mans jobb 😉

 • Il skriver:

  Ja om det enda han gör är att byta däck en gång om året så är det nog en omtumlande händelse att han hjälper till hemma någon gång. Är väldigt tacksam över att min man gör precis lika mycket som jag, kan inte tänka mig något annat o hade tyckt att det var väldigt oattraktivt om han ansåg att jag skulle göra allt hemma!

  • oslofru skriver:

   Du läser det du vill läsa. Min man gör mängder av saker ”byta däck” var bara ett exempel. Men det är ju bra att du har det så fantastiskt hemma hos dig! Underbart 🙂

   • Il skriver:

    Nej, du skriver ju hur det är. Och du tycker det är fantastiskt att din man tömmer diskmaskinen när det är en självklarhet om man vill leva jämlikt. Du får det att låta som att det är en big deal o som att de håller igång ett förhållande när det är en självklarhet för så många.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *