Barnmat – Så gör vi

Det har varit exakt samma sak med båda mina pojkar när det kommer till maten. Jag har jättesvårt för att veta vad jag ska ge Oskar att äta. Han hatar barnmaten som jag själv lagar och jag hade egentligen bestämt mig för att jag inte skulle ge honom burkmat.. men, nu har jag ångrat mig. Huvudsaken är ju att han får i sig mat, sen om det kommer rakt från en morot, eller från morot på burk har väl egentligen ingen betydelse?

barnmat_bebis

Burkmat är bra mat, så så får det bli för Oskar också. Det har ju gått bra med Filip som är uppväxt på burkmat helt till han blev typ 1,5år. Han ville liksom inte äta det jag lagade, men så plötsligt en dag så vände det! Rätt som det var så var maten som låg på min och Ms talrik mycket mer intressant än den som fanns i burken. Så plötsligt, på en dag så åt han aldrig mer burkmat.

barnmat_recept

Nu är Filips favoritmat det som smakar mest. Han älskar grytor och mat som har lite sting i sig. Sen är han även väldigt förtjust i nyttiga saker, så som spenat och lax som vi åt idag.

barnmat

Med tanke på att Filip är så glad i mat och äter det mesta så är jag faktiskt inte orolig över hur Oskar kommer att bli med maten när han blir större. Han får burkmat nu och det är lättast för oss alla. Det blir inte massa styr för mig i köket när han ändå inte är förtjust i det jag bjuder på. Burkmaten älskar han och slukar i sig på ett nafs. Vi kör på det som funkar helt enkelt!

Hur gör ni i eran familj? Gillar era små maten som ni lagar eller är det bara barnmatsburkar och smoothies som funkar hos er också? 😉

19 reaktioner på “Barnmat – Så gör vi”

 • Jag var likadan innan Oliver kom; bara hemlagat och inga jäkla burkar! Oliver åt hemlagat från start, men bara totalvände en dag och vägrade käka det jag lagade. Han spottade och fräste. Så då blev det burkar för att han i alla fall skulle äta eftersom han gick ned i vikt.. Och han älskar sina burkar, det jag lagar är inte ett dugg intressant. Idag är han lite över ett och jag hoppas att det ska vända så småningom. I höst börjar han förskola, så då blir han väl så illa tvungen om inte annat 😉

  • oslofru skriver:

   Konstigt det där varför barnen gillar burkarna mer än maten man själv lagar 😛 Hihi ja! Hoppas det går bra för honom att börja förskolan. 🙂 kram

 • Sara ~ Candis skriver:

  Bara barnen får i sig mat så spelar det ju ingen roll 🙂 sen ska de ju äta den underbara förskolematen som innehåller noll näring så 😛 usch haha.

  • oslofru skriver:

   Hehe jo. Fast här i Norge så får dom inte mat på förskolorna, utan man får ha med sig matpakke 🙂

 • Il skriver:

  Skulle en bebis enbart livnära sig på färdig barnmat skulle de behöva stoppa i sig mellan fem och sex burkar per dag för att täcka energibehovet. Och det orkar inget barn i den här åldern. Därför måste man komplettera med smörgåsar, frukt och gröt. Barngröt och välling är berikade med vitaminer och mineraler.

 • Jeanette skriver:

  Vi har varvat med hemmalagat och burkmat när de var små, blir samma med minstingen. Hon ska snart börja med smakisar 🙂

  • oslofru skriver:

   Ok så bra att dom gillar båda! Spännande med smakisar 🙂 Alltid kul att se ansiktsuttrycket när dom får smaka något för första gången 🙂

 • Linn skriver:

  Tänkte som du, att jag bara skulle ge hemmadag mat. Sen när vi började ge mat som blev det vårigt tydligt att hon inte ville ha det jag lagade. Så min dotter fick burkmat, precis som dina

 • Fanny S skriver:

  Första barnet lagade jag mest egen men väldigt enkel barnmat och burkar när det var smidigast. När andra barnet kom orkade vi inte laga barnmat så han fick börja med vår mat direkt. Vi saltade inte maten vi lagade, utan vi vuxna saltade på tallriken om vi tyckte det behövdes. Och så fick vi ju finfördela/lösa till lillen. Kommer göra likadant nu med tredje barnet, för det var det enklaste och smidigaste sättet för oss! 🙂

  • oslofru skriver:

   Det var ju faktiskt rätt så smart! Kanske vi skulle börja göra så också för att se om det funkar 🙂

 • Johanna skriver:

  Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har jag aldrig köpt någon barnmatsburk. Jag lagade ju ändå mat till mig själv på dagen när jag var hemma så då åt Alma det jag åt fast mixat. Sedan åt vi middag när Christer kom hem från jobbet och även då fick hon samma mat som oss redan från början. Fast med mindre salt i hennes mat då. Oftast gjorde jag storkok så jag hade och kunde frysa in i burkar till henne. Så när vi skulle någonstans tog jag bara en burk ur frysen och så var den lagom tinad vid lunchtid så den bara var att mikra. Perfekt! 😀

  • oslofru skriver:

   Det låter ju superbra! Men det är som är svårt för oss är ju att Oskar inte gillar det jag lagar :/ Men det hade ju varit drömmen att kunna laga storkok med egen mat till lillen. För börja med det om han lär sig tycka om min mat en vacker dag 😉

 • Jenny skriver:

  Vi har också kört med burkmat men mest för att jag tycker det är svårt att begränsa salt, socker osv i vår egen mat till den nivå som är acceptabelt för en som är så liten 🙂

 • Sofie skriver:

  Skönt att läsa att det är fler än oss som kör på burkmat! Vår dotter har hittills inte velat äta det vi lagar heller, men burkmaten glider ned sprättlätt. Handlar med oss maaaassa burkar när vi är i Sverige, otroligt mycket billigare där än här i Norge 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *