Utomhusväxter

Utomhusväxter – vissa lever, andra dör!

Alltså, det här med gröna fingrar har aldrig varit min grej tyvärr, för oavsett hur jag gör så dör dom flesta växterna i vårt hem och andra lyckas överleva på något oförklarligt vis. Över vintern så har mina gröna utomhusväxter vid ingången faktiskt klarat sig väldigt fint och trots att jag inte gjort någonting så har dom överlevt en iskall vinter och stark sol, trots att det sägs att man ska skydda dom mot den starka vinter/vårsolen.

utomhusväxterMen en sak som är väldigt trist är att det verkar som att vi har rådjur som ätit på Filips äppelträd. Det är jättetrist för det ser inte alls ut så som det gjorde i somras. Nu är det bara avbitna grenar och tyvärr inget hopp om liv.

Är det någon som vet hur jag ska göra för att återuppväcka detta stackars äppelträd från det döda? Går det att få trädet att blomma, eller är det kört? 

utomhusväxter

En sak till som det verkar kört för är min fina rosenbuske. Så himla trist att något som blommade så fint, nu verkar vara helt dött och förstört. Vad gör jag egentligen för fel? Någon som vet? Kom gärna med tips!

utomhusväxterVem vet, kanske det börjar blomma av sig självt utan att jag gör någonting? Hmm. Jag vet inte, jag är hopplös när det kommer till utomhusväxter tyvärr. Kan det kanske vara att busken är för nära poolen och att kloret gör att busken inte mår bra? Eller är jag helt ute och cyklar nu? Ska man ge rosenbusken näring? Klippa? Vattna? Någon som vet?

När vi flyttade in i huset så såg jag framför mig att jag skulle ha ett stort land med grönsaker, flera buskar med bär, jordgubbar, massor av klätterväxter och rosor, samt äppel- och päronträd. Men nu, efter att jag insett att jag är värdelös på att hålla mina växter vid liv så är det nog bäst att jag försöker göra mitt bästa för att hålla gräsmattan grön. 😉

8 reaktioner på “Utomhusväxter”

 • Evelina Rydin skriver:

  Hej!
  Jag brukar ofta klippa ner mina rosor i april sen börja dom och blomma under sommaren, Jag är med gansk dålig på att sköta om min växeter men dom tar sig ändå, som tur är inte kul när rådjuret börja äta på äppelträden
  Evelina

 • Evelina Rydin skriver:

  Ett tips till köp rosjord det gör jag lägger på runt rosen. Prova det oxå 😉

 • Mari skriver:

  Jag läste någonstans att man ska ”klippa rosor när björkarna har fått musöron”. Googla på björkar med musöron så förstår du hur jag menar. Och då ca 15 cm från marken. Den ser ju inte helt död ut tycker jag. Tycker den ser grön ut så den kommer nog tillbaka 🙂

 • Maria skriver:

  Hej!
  Dina rosor ser levande ut 🙂 Klipp ner dem som de andra säger, 15-20 cm från marken o ge dem lite rosjord så kommer de säkert att blomma fint för dig i sommar 🙂
  Jag är lite trädgårdsnörd o har alltid hållt på med det 😉
  Maria i Skåne

 • Angelica skriver:

  Rosorna behöver jag inte ge tips om för du verkar ha fått tips 🙂
  Men jag tänkte ge dig tips på bra blommor att ha inne om du vill ha blommor men inte har gröna fingrar 😉 min personliga favorit blomma är hibiskus och den finns ju i många olika färger. super vacker och blommor ofta och mycket. Den trivs i mycket sol och man ser på den när den börjar se lite ledsen ut och då vattnar man bara så ställer den sig upp igen 😉

  Sen har du en blomma som heter garderobsblomma. Den har inga blommor men är ändå fin i formen och har en härlig grön färg. Den är väldigt tålig och därför lätt skött.

  Och som sista tips vill jag ge dig Benjaminfikusen, det är en fin grön växt som också är väldigt lätt skött. Inga blommor på den heller men väldigt fin ändå.

  Du kan ju gå in på plantagens hemsida och läsa om olika blommor och skötselråd. Och det finns säkert nån bra blomkedja hos er i Norge som du kan prata med om tips på blommor och skötselråd så att du kan ha blommor inne 😉 lycka till

 • carro skriver:

  Du kan sätta ditt gnag skydd runt trädens stammar som håller rovdjuren borta. Träd behöver massa med vatten och tror du att du har vattnat tillräckligt så vattna lika mycket till. Dessa råd fick jag själv utav min låsas mamma som är florist förra året då mina äppelträd såg mer döda ut än levande..Det finns också näring man kan blanda ihop med vatten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *