Herregud vad fet du är!

Hej på er,

Nu blir jag faktiskt rätt så irriterad och måste få skriva av mig. Under den senaste tiden så har jag fått höra, från nästan alla som jag träffar, att jag är så himla smal. Meningar som ”Men herregud så smal du är!” får jag höra dagligen och i början så tänkte jag inte så mycket på det, men nu börjar det verkligen gå mig på nerverna och påverka mig mer än vad jag önskar..

ätstörningar

Varför tror folk att det är okej att påpeka till en smal person att hon är smal,  när det är strängt förbjudet att säga till en större person att hon är fet? Jag kan lova dig att det sårar precis lika mycket oavsett om man är liten eller stor. Varför måste man påpeka folks vikt? Vad vill egentligen dessa människor få ut av ett sånt påstående? Tror dom att dom ger en komplimang eller ligger det kanske avundsjuka bakom? Vad än anledningen är så tycker jag att man borde hålla alla påståenden om vad man tycker om någon annans vikt för sig själv..

Jag vet att jag är en smal person, men det är så det är och det är ingenting jag kan göra åt saken. Jag behöver inte få höra hela tiden att ”Äter du inte?”, ”Oj så smal du är”, ”Hur mycket väger du?” osv osv. På grund av att alla runt omkring mig påpekar det så har det plötligt blivit ett issue för mig som jag aldrig tidigare haft. Jag har alltid ätit vad jag vill och när jag vill, tränat när jag vill och hur mycket jag vill, för det är då jag mår som bäst – när jag inte behöver tänka utan gör det som får mig att må bra.

Men tack vare att det är så många som säger till mig att jag är smal hela tiden så har jag börjat fundera på om det jag äter är tillräckligt. Istället för att sitta och njuta av middagen så sitter jag istället och tänker, har jag ätit för lite nu? Borde jag äta mer?

Jag har hört det så många gånger förr att det inte alls är lika sårande att nämna för en smal person att hon är smal, som det är att säga att en fet person är fet. Men hallå? Varför inte!? Att påpeka någons vikt över huvud taget, smal som fet, är minst lika påhoppande, kränkande och personligt och oavsett storlek så är det ens egna privata ensak och ingenting som någon annan borde lägga sig i.

ätstörningar

Den senaste kommentaren jag fick från en person jag mötte var: ”Nästa gång jag ser dig så vill jag se att du har gått upp fem kilo!” 

Det var droppen för mig. Jag kan inte förstå hur dom orden kunde komma ur personens mun. Skulle han säga så till en överviktig person? ”Nästa gång vill jag se att du har gått ner fem kilo!” NÄ, jag skulle faktiskt inte tro det!

Tro mig, jag äter! Frågar ni min man så skulle han berätta för er att jag äter exakt lika stora portioner som honom, plus att jag alltid trycker i mig en stor skål med popcorn varje kväll, samt en chokladkaka lite då och då under dagarna. Jag äter, men jag har ovanligt bra ämnesomsättning och förbränner väldigt fort. Plus att jag tycker om att röra på mig och träna för att känna mig stark och må bra. MEN, varför måste jag förklara mig?! Varför måste jag ständigt försvara hur jag ser ut?? Jag måste dagligen svara med ”Jo, jag vet att jag är smal..”  , ”Jo, jag äter.. tro mig jag äter..” 

Vad vill folk egentligen!? Ska jag behöva säga Förlåt för att jag är smal? Ååååh, jag blir så trött och frustrerad..

Det skulle aldrig någonsin förekomma att en större person måste försvara sig och få frågor dagligen om sin vikt. ”Nej, jag lovar att jag inte äter så mycket..” Jo jag vet att jag är fet men..”. Nä, det skulle aldrig hända…

Så varför tror ni att det är så här? Varför tror folk att det är okej att påpeka en smals persons vikt?

ätstörningar

Det är mer vanligt med ätstörningar än vad man tror. Jag har många vänner och bekanta runt omkring mig som lider av ätstörningar och faktiskt betydligt många fler av folk runt omkring mig är smala än överviktiga. Jag är övertygad om att det är så för att jag alltid har varit i umgängskretser där utseendet har varit viktigt. Jag jobbade i modebranchen från att jag var 16 år och drev sedan ett eget eventföretag där jag ständigt var ute och träffade nytt folk i utelivsbranschen. Tyvärr är det ju så att idealet för en kvinna har varit, under hela min ungdom och är än idag att man ska vara smal och vältränad. Detta var extremt jobbigt för mig i mina sena tonår och tidiga tjugoår när jag flyttade till Oslo.

Jag har tidigare skrivit lite om just pressen från den tiden i ett inlägg som ni kan läsa HÄR om ni vill.

Eftersom jag var ute och festade en del under perioden när jag flyttade till Norge så var det svårt att hålla vikten nere och se ut så som alla andra i min omgivning och det var då jag fick en del problem med ätstörningar. Jag räknade mina kalorier, jag tränade som en galning och jag tänkte ständigt på vad jag stoppade i mig. Jag var singel och ville känna mig älskad och uppskattad vilket jag trodde att jag skulle få bli om jag bara kunde bli smal. Allting kretsade kring att bli smal och jag hade så otroligt svårt att leva i nuet eftersom jag hela tiden fokuserade på tanken ”När jag blir smal så ska jag..” ”När jag blir smal kommer jag..” 

Det var till och med så illa under vissa perioder att jag köpte bantningspiller från internet som fick mig att få hjärtklappningar, svettningar och till och med svimmade av under två tillfällen efter att jag hade tränat. Det var hemskt.. Allting för att bli smal.

Men till vilken nytta? Varför trodde jag att jag skulle få ett bättre liv av att vara smal? Jag vet inte.. Men jag vet att det är fler som känner så här och det är så fruktansvärt synd.

Det var först när jag träffade min man för första gången som allt vände för mig. Att vara smal var inte längre en önskan och ett måste för jag blev älskad ändå, precis så som jag var. Trots att jag var lite mullig, hade enorma problem med akne och inte kände mig helt tillfredställd i min egen kropp så kunde jag se i min mans ögon att han älskade mig för den jag var och han tyckte att jag var vacker precis så som jag var. Tack vare honom har jag lärt mig att älska mig själv och tycka om mig själv och min egen kropp.

Tyvärr har inte alla den turen att träffa någon som kan ta en ur sina ätstörningar och jag är inte rätt person att komma med råd, då jag vet hur svårt det kan vara och hur lätt det är att falla in i en ond cirkel. Men jag tror att en god bit på vägen är att vi alla slutar att prata om varandras vikt. Sluta påpeka att någon du träffar är smal för du vet inte vad den personen går igenom eller känner om sin egen vikt.

ätstörningarJag har varit både mullig, smal och vältränad, men efter att jag träffat min man så har jag känt mig bekväm oavsett min vikt. När jag var gravid med pojkarna så gick jag upp 20 kg varje gång och efter graviditeterna så har jag ofrivilligt rasat i vikt. Det har aldrig varit viktigt för min man hur många kilon vågen visar och heller inte viktigt för mig eftersom jag känner mig älskad av honom hur stor eller liten jag än är. Han har dessutom fått mig att inte bry mig om vad andra tänker och tycker, men nu på sista tiden har det varit alldeles för mycket påpekande utifrån att jag börjat fundera på vikten igen och det är det jag är trött på och det är därför jag säger ifrån nu så att alla ska förstå.

Tyvärr så är det svårt att ändra på ”idealet” och den där kroppen som alla önskar att ha. Men jag hoppas att alla, på något vänster, lyckas att tycka om sig själva precis så som vi själva är. Vi är ju unika och det är meningen att vi ska se olika ut! 

Kom ihåg att det ni säger till en annan person ofta betyder mer än vad man kanske egentligen menar. Så försök att tänka efter hur dina ord kan uppfattas innan du säger dom. Istället för att fokusera på någons vikt, försök istället att fokusera på hur personen är som person och säg: ”Men gud så fin du är idag!” eller ”Din positivitet smittar verkligen av sig!” eller ”Jag beundrar dig” eller vad som helst annat som får personen lycklig och inte fundersam.

Jag skulle kunna skriva om detta i all oändlighet, men jag ska sluta nu. Jag hoppas att ni alla förstår att vikten är ett känsligt ämne för dom flesta och oavsett om man är smal eller fet så vill man inte att andra människor ständigt ska påpeka det..

Jag är stolt över den jag är och livet är för kort för att fokusera på att bli någonting vi inte är. Var nöjd i din kropp och gör det du mår bra av. Vi är alla vackra, stora som små!

dela_facebook

29 reaktioner på “Herregud vad fet du är!”

 • Jag har precis samma dilemma som du och har t om skrivit en utkast om det! ALLTID påpekar folk att jag är för smal, så jobbigt när man inte kan rå för det själv!
  Folk fattar inte att det är lika kränkande som att säga så till någon som är överviktig!

  You go girl, du är vacker och duger precis som du är!

 • Josefin skriver:

  Jag tycker att den här vikthetsen är helt sjuk och har pågått alltför länge.
  Jag tycker att så länge man känner sig bekväm i sin kropp så spelar vikten ingen som helst roll.

  Jag har en bebis på 6 månader och försöker komma i form igen. Är van att vara väldigt smal sen innan, så jag känner mig väldigt obekväm i de av mina grav.kilon som fortfarande är kvar. Vikten i sig är egentligen inte vikig för mig utan jag vill känna mig bekväm i mig själv igen bara.

  En del av mig känner att det är helt okej och naturligt att vara lite större efter en graviditet och att jag ska ta det i min egen takt, men mycket tack vare just vikthetsen i media känner jag mig stressad över mitt extrahull och dålig för att jag inte har kommit tillbaka till min ”vanliga” kropp igen. Många kluvna känslor.

  Du ser ju förresten jättefin ut! Och jag förstår inte hur folk har mage att säga sånt där. Utseendet centrerar inte kring smal/tjockheten vilket vissa tydligen verkar tycka. Man kan ju vara fin fastän man är jättetjock eller jättesmal eller mittemellan! Kram!

  • oslofru skriver:

   Exakt, bra skrivet! Det är vackert att få vara gravid och att ha fött ett barn, kroppen bestämmer och tar den tiden den behöver för att läka efter en förlossning. Massor med kramar till dig <3

 • Sandra skriver:

  Så otroligt bra skrivet, man kan må minst lika dåligt av att höra att man är för smal ♡

 • Jenny skriver:

  Jag får också höra rätt ofta att jag är smal men kan absolut inte hålla med om det du säger i ditt inlägg att det är samma sak att påpeka att någon är tjock.

 • jennie skriver:

  Bra skrivet av dej. Jag tycker att du är sjukt fin. ♡♡ försök å inte bry dej. ♡♡

 • Maria skriver:

  Jag har alltid varit en ”tunnis”. Jag har aldrig haft ätstörningar eller liknande. Smal och tunn av natur och gener. Människor i min omgivning har ALLTID tagit sig friheten att kommentera det. Jag tror dock att eftersom det finns en diskutabel norm att det slanka är det rätta så inser inte människor att de kan såra en med sina kommentarer. Jag själv har med stigande ålder haft lättare att skaka av mig och inte låta det gripa tag. Men det har inte alltid varit så lätt. Kram på dig! /Maria <3

  http://www.finest.se/caramia

  • oslofru skriver:

   Exakt, jag tror inte att folk vill illa med deras kommentarer. Så bra att du har lättare att skaka av dig det, massor med kramar

 • Vikthetsen idag är helt galen… Antingen är man för tjock eller för smal, aldrig duger man, alltid ska det påpekas någonting. Jag skulle aldrig kommentera någons vikt överhuvudtaget, för jag vet hur mycket det kan såra. Jag har lidit av grov anorexia sen jag var 11 år, och när jag var som sjukast vägde jag 45 kg till mina 169 (och i övrigt har jag en bred kroppsbyggnad) och såg ut som en levande död. Jag brottas fortfarande dagligen med min självbild och att inse att jag inte mår bra vid en så låg vikt. Ätstörningar är fruktansvärda, om det så är att man hetsäter eller svälter :/

  Skönt att du mår bra i alla fall och tagit dig ur det!

  • oslofru skriver:

   🙁 tack för att du delar med dig. Det verkar vara jobbigt för många med vikt och utseende.. Hoppas du mår bättre i dagsläget fina du <3

 • Maria skriver:

  Hej!
  Jag har en del övervikt, men trivs med mig själv o har ett bra liv 🙂
  Jag tycker nästan att det är värre att säga till någon att den är för smal än att säga till någon att den är för tjock
  Jag vet att om jag verkligen vill så kan jag bli av med extrakilona, det har jag gjort förr, men det är inte så lätt att öka i vikt om man har anlag för att vara smal
  Vi duger alla precis som vi är, det är det budskap jag vill föra vidare till mitt lilla barnbarn på 3 år 🙂
  Folk brukar inte säga något om min vikt, men om de hade gjort det hade jag nog kontrat med att: ja jag är tjock men kan göra något åt det, att du saknar intelligens o empati är tyvärr obotligt 😀
  Maria i Skåne

  • oslofru skriver:

   Så otroligt bra skrivet av dig!! Tack för denna kommentar, det ska jag bära med mig 🙂 Skönt att du trivs i dig själv fina du, kramar S

 • Hanna skriver:

  Grymma Susanna, denna videon borde gälla för allt i linje med sådant här! https://www.youtube.com/watch?v=D4s6b1XNAaE Den säger det rätt och slätt. 🙂
  Kram

 • Il skriver:

  Tycker folk ska ge fan i att kommentera andras utseenden överhuvudtaget. Om vi kunde släppa all hets kring utseende så hade större delen av befolkningen mått bra, tillskillnad från nu när extremt många mår dåligt över vikt och utseende. Däremot blir tjocka människor förtryckta och diskriminerade av exempelvis sjukvård och bvc något som smala inte blir. Att vara smal är fortfarande normen och många skulle ge vad som helst för att vara så smal som du är – ingen skulle ge något för att bli tjock. Att vara tjock är det värsta du kan vara enligt samhället då det anses fult, ofräscht och fördomar om att tjocka personer är dumma eller per automatik lata är något tjocka möts med dagligen.

  Du är priviligierad som har den kroppen du har, det livet du har och att folk är oförskämda och påpekar att du är smal går faktiskt inte att jämföra med det hat och skammande som tjocka blir utsatta för, hur sårande det än må kännas. De som säger till dig att du är ”för smal” osv, de är GARANTERAT avundsjuka medan de som säger till en tjock person att den är ”för tjock” osv GARANTERAT menar det och känner sig äcklad av personen. Du kan pga din kropp och utseende hålla på och äta den onyttiga maten du gör utan att någon reagerar. Du kan sitta och äta en pizza utan att någon blir äcklad, en tjock person kan faktiskt inte göra det. Folk kommer alltid bli provocerade när de ser tjocka människor äta onyttiga saker för de ”förtjänar” inte det utan borde tänka på sin vikt istället. En tjock person blir alltid uttittad i sådana situationer.

  Läs gärna mer här som ett exempel bara på hur tjocka människor porträtteras i film:
  http://ladydahmer.nu/category/fat-shaming-fat-acceptance/page/10/

 • Angelica skriver:

  Usch va jobbigt det är när folk kommenterar ens vikt! 🙁 jag har stått både som anorektiker och blivit kommenterad och nu när jag gått upp i vikt och har lite hull också blivit kommenterad och båda är lika jobbigt! Det är aldrig kul att få utseendet kritiserat men ens vikt är typ det värsta, för precis som du skriver så kanske det inte ens är någonting som man själv velat ändra på eller som man ens kan ändra på.

  Även fast det är svårt, försök att inte ta åt dig. du är fin som du är och det viktigaste är att du trivs med din kropp och ditt leverne. Jag hade hög ämnesomsättning som yngre och i dagens läge saknar jag verkligen det. Efter att jag fött barn sätter sig allt jag äter på mina lår och höfter, det är så jobbigt!

  Massa styrkekramar till dig <3

 • Linn skriver:

  Jag förstår att du blir irriterad,men människor bryr sig så mycket om kroppar numera. Skillnaden är nog att många ser stora vikten som ohälsosamt medan om man har gått ner har man kämpat för det. Fast det är tyvärr så dömande så du ska vara nöjd med dig. Du är jätte fin och bra skrivet,kram <3

  • oslofru skriver:

   Jo jag vet att folk tänker så, men man ska vara försiktig med vad man säger eftersom man inte vet varför personen i fråga är smal. Tacktack och kram till dig <3

 • Mimmi skriver:

  Hej.
  Jag förstår dig. Jag får ofta höra jag är tjock. Om inte i ansiktet så bakom ryggen.
  Du är fin som du är.
  OCH du är hälsosam som tränar – har flås och styrka. Så du är minsann inte för smal. Du är strong ju 😉
  Vill du se verkliga jag så kolla in på.min blogg. I ett inlägg om vip på kokpunkten visar jag för första ggn hur hela jag verkligen ser ut. Ojoj. Haha.
  Jag har accepterat att detta är jag. Kram

 • SmalKille skriver:

  Så jävla bra skrivet då det är precis de du skriver!

 • Malin skriver:

  Måste säga, vilket j-a bra inlägg! Fick själv höra för ett par år sedan att ”Du ska gå upp 10kg för att må bra!”, hur nu en annan person ska kunna avgöra om man mår bra eller inte. Jag har också alltid haft det som du, äter ”hus” men står still i vikten. Vi ”smala” får stå ut med mycket, vilket vi inte ens ska behöva!

  • oslofru skriver:

   Tack, jo det kändes som att jag fick fram det jag ville säga, ibland är det skönt att få skriva av sig så att folk förstår. Jo, vi alla får stå ut med mycket när det kommer till kroppsfixering tyvärr :/ Kram på dig

 • Amanda skriver:

  Sjukt larvigt att påstå att man ej får kommentera tjocka personers vikt när tjocka personer får höra av familj, vänner och samhället att exat ALLT på deras kroppar är vidrigt och äckligt. När tjocka inte ens kan få ha en normal roll i en film utan oftast bara vara någon att skratta åt. Att du påstår att man ej får kommentera tjockas utseenden är befängt dä 99% av alla tjocka fått höra det i tid och otid. Dessutom osynliggör du det strukturella förtrycket som tjocka utsätts för. Läs på innan du nedvärderar en hel grupp människor som dagligen hånas åt i tidningar, filmer och av nära och kära.

  • oslofru skriver:

   Jag tycker att det är fruktansvärt att påpeka någons vikt över huvudtaget, stor som liten. Du måste ha missuppfattat det jag skrev då jag absolut inte menade något illa om tjocka människor. Jag nedvärderar absolut ingen, det var inte meningen med mitt inlägg, utan jag ville att folk skulle förstå att det inte är rätt att påpeka någons vikt, varken tjocka eller smala..

  • Il skriver:

   TACK Amanda! ALLA tycker sig ha rätt att kommentera tjocka och väldigt många gör det och tjocka blir förtryckta i vården dagligen – hela tiden. En tjock kvinna kan aldrig ha en vanlig filmroll utan måste vara ”rolig” eller någon som ska göras om just för att hon är tjock. Tjocka utsätts för förtryck och blir nertryckta av samhället hela tiden! Sen kommer smala människor och grinar för att någon avundsjuk människa säger att de är för smala… Wow…

 • Amanda skriver:

  PS . Om du tror det är förbjudet enligt samhället att kalla någon tjock kan du kolla in instagram-kontot ”fetkvinna”.

 • Annie skriver:

  Verkligen jättebra skrivet! Så skönt att höra/ läsa ditt inlägg .. precis lika för mig!
  Så otroligt trött på att höra folk kommentera ens vikt eller att ”man är såå smal”-så tröttsamt. och sårande ..

  Varför ska det vara mindre sårande att höra att man är för smal? det är det absolut inte.
  Personen som säger det, vet väl inte vad jag gått igenom i mitt liv eller vad jag har för erfarenheter …

  Jag har alltid haft en smal kropp och jag har aldrig haft nån ätstörning eller liknande, jag har helt enkelt denna kroppstypen!
  Jag tror nog det ligger en del avundsjuka bakom en sån där kommentar :/ ..

  Sen att jag är sjuk och då gått ner ännu mer i vikt, kan jag faktiskt inte rå för! och då få höra ”du är smaal” är inte nåt jag vill höra.
  Liksom tack .. jag VET hur jag ser ut, ingen behöver påminna om det ..

  Bra inlägg!

  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *