Mammaledigheten i Norge

Godmorgon!

Snart är mina sista dagar av mammaledigheten över för min del. Det är med blandade känslor som jag skriver det här för visst är jag glad att min älskade son växer upp och tiden jag har fått spendera med honom har varit magisk. Men å andra sidan så skulle jag önska att han var liten och med mig jämt, för resten av livet. Vi har det så otroligt mysigt tillsammans och hade jag fått bestämma så hade tiden stoppat här.

mammaledigheten_i_norge

Det är många av er som frågat mig hur mammaledigheten i Norge fungerar till skillnad från Sverige, men eftersom jag inte vet hur ni har det hemma i mitt hemland så kan jag tyvärr inte jämföra, men jag kan berätta hur vi har det här!

I Norge kallar vi det för foreldrepermisjon och alla har rätt till att vara hemma med sitt barn, men om du ska ha rätt till föräldrapengar så måste du ha jobbat minst 6 månader någon gång under dom 10 månaderna innan du skulle föda. Du måste dessutom ha tjänat mer än grundbeloppet som i 2015 var 90.000kr/år. Hur lång din foreldrepermisjon/föräldraledighet blir beror på hur du väljer och där har du två alternativ. Antingen så kan man ta ut 80% i 59 veckor, eller så kan man ta ut 100% i 49 veckor och då får du alltså ut 100% av så mycket som du tjänade under din arbetstid. Dock har dom en maxkvot, så om du tjänade mer än 6 gånger grundbeloppet så får din arbetsgivare betala ut det som överstiger den summan. Alla arbetsgivare gör inte detta, utan det är någonting som man får komma överens om när man går ut i permission.

Pappan har rätt till 10 veckor pappaledighet och dom kan inte flyttas över på mamman. Sen har man även 2 veckor gemensamt direkt när bebisen föds. 

Vi tog ut 100% under 49 veckor och därav är mina 39 veckor alldeles strax över. Detta gjorde vi framförallt för att vi skulle få ut 100% av alla pengar, för om jag skulle välja 80% så får även min man bara ut 80% av sina 10 veckor. Så det gäller att tänka vad som är mest värt för varje familj, tiden eller pengarna. I vårt fall var det pengarna eftersom vi inte är lika beroende av tid på grund av att vi får ihop det ändå fram till Oskar börjar förskolan.

Det var lite om hur vi har det här i Norge och jag tycker faktiskt att deras system är väldigt bra!

Den 9 maj så åker vi till Italien och då är min mammaledighet över och min mans startar och sen ska han gå hemma med Oskar över hela sommaren. Allting har sin tid och jag är tacksam, nöjd och överlycklig över att ha fått spenderat så pass lång tid med min lilla prins som jag har och nu är det min mans tur att få njuta av hans umgänge under 10 veckors tid. Sen kommer Oskar att börja i samma förskola som Filip den 1 augusti, när han är 11 månader gammal. Detta är egentligen väldigt tidigt, men jag tror att det kommer gå bra eftersom vi trivs så otroligt bra med personalen på förskolan och alla barnen som går där. Med Filip väntade vi tills han nästan var 2 år gammal, men så länge tycker jag inte att vi behöver vänta denna gången. (Mer om förskola och hur man gör i Norge kan ni läsa i ett tidigare inlägg jag skrivit HÄR) Man får helt enkelt känna efter vad som känns rätt för var och en familj och med varje barn. Alla är olika, tycker olika och känner olika, så enligt mig finns det inga rätt eller fel när man låter sina barn börja i förskolan, utan man får helt enkelt prova sig fram och se hur det går!

Nu ska vi äta frukost här hemma och sen startar vi som vanligt dagen med en härlig promenad ner till förskolan.

Kram på er!

12 reaktioner på “Mammaledigheten i Norge”

 • Annica skriver:

  Här i Sverige är det en regel i alla fall att barnen inte får börja i barnomsorg innan de är 1 år. Jag hade lite svårt att få skola in min tjej 1 vecka innan hon fyllde ett år. :p

  Nu, för barn som är födda efter 1 januari 2016 är det såhär:
  Mamman och pappan har 90 dagar var som man inte kan flytta över till den andra föräldern. Gemensamt har man dock 480 dagar som man kan vara föräldralediga på. Dvs förälder 1 har 240 dagar och förälder 2 har 240 dagar, men 90 av dessa är reserverade.

  Själva ekonomin som man får i föräldrapenning är lite beroende på om man jobbat innan eller inte. Om man har en SGI (sjukdomsgrundande inkomst) så ökar det man får i belopp per månad. Men jag tex, som inte jobbat innan får det så kallade lägsta beloppet. Det ligger på 250 kr per dag (före skatten som för mig ligger på 32,9%). Men sedan har man på vissa av dagarna (90 dagar per förälder) som kallas för Lägsta Nivån. Där ligger det på 180 kr per dag, före skatt.

 • Johanna skriver:

  Intressant att läsa om hur det fungerar i Norge. Vi har det nog väldigt bra i Sverige som kan bestämma över våra egna dagar och hur man vill ta ut dom. Sådant man lätt tar för givet. Kram!

 • Jenny skriver:

  Intressant inlägg. Här i England har vi 90% av inkomst i 6 veckor och sedan cirka 1100 kr i vecka i 33 veckor. Förskolan för en som är under 2 år kostar i snitt 11000 kr per månad. Sen bör man väl lägga till att vi betalar 0% skatt på dom första 110 000 kr vi tjänar, sen 20% från 110 000 – 500 000 kr och sedan 40% på allt över 500 000.

  • oslofru skriver:

   11.000KR/ MÅNAD!? Seriöst? Herrejesus vad dyrt. Men ok. Det var inga dåliga skattesatser. Jag antar att både Norge, England och Sverige är bra på sina sett 😉

 • Martha skriver:

  Vad ska du göra nu när dina föräldradagar är slut? 🙂 Fått något spännande jobb kanske? 🙂

  • oslofru skriver:

   Bloggen är mitt jobb och sen efter vi kommit hem från Italien så börjar en annan spännande sak i mitt liv, men mer om det får ni veta då! 🙂

 • Angelica skriver:

  Intressant att läsa om hur ni har det i Norge 🙂 min son satte jag in när han var 11 månader och det var inge problem med det, det gick hur bra som helst och hans dagmamma tyckte inte det var för tidigt heller. Jag är övertygad om att det kommer gå super bra för er 🙂

  Vad jobbade du med innan du blev mammaledig och är det samma jobb du ska gå tillbaka till nu, eller vad är det du ska göra när mammaledigheten tar slut? 🙂

  • oslofru skriver:

   Så skönt att höra! 🙂 Jag har vänner som satt sina barn i förskolan redan vid 9 månaders ålder och det har också gått bra.

   Det är många som är nyfikna på vad jag ska göra. Jag har varit hemmafru sen jag träffade min man, men när jag träffade honom så drev jag mitt egna företag som var en PR/Event-byrå och innan det var jag butikschef.

   Jag kommer inte att gå tillbaka till mina tidigare jobb, men jag kommer inte att fortsätta vara hemmafru när min man går ut på pappaledighet i maj, utan då börjar ett nytt spännande kapitel i mitt liv som ni får läsa mer om då! 😉

 • Mamma skriver:

  Vill bara påpeka att föräldraledigheten här i Norge är ganska flexibel ändå. Man kan välja att dela på ”fellesperioden” som man vill men pappan måste ta minimum 10 veckor, det var 14 veckor förr men den nuvarande regeringen ändrade på det. Många väljer att ta en paus med föräldradagar för att förlänga ledigheten, man kan också välja att ta ”flexibelt uttag” vilket innebär att man kan kombinera jobb och ledighet.

  När min son var liten så valde jag och min man att dela upp de sista månaderna vilket gjorde att sonen inte behövde börja på dagis förrän han var 18 månader. Jag jobbade tre dagar i veckan och var hemma två, mannen jobbade två dagar i veckan och var hemma tre. Det fungerade alldeles utmärkt!

  Kan också tillägga att man får 6000/månad från att barnet är 13mån-23mån om man väljer att stanna hemma längre.

  Jag tycker i det stora hela att vi har ett ganska bra system här i Norge. Jag tycker dock att bidraget för att stanna hemma borde ha varit högre, och att det kunde gälla från att barnet var 12 månader istället för 13. Jag personligen tycker att 11 månader är lite tidigt men i en del fall så finns inga alternativ. Jag har dock aldrig hört om nått dagis här i Norge som tillåter barn under 10 månader, 12 månader verkar vara gränsen, i alla fall i där jag bor.

  • oslofru skriver:

   Tack för tillägget! Det stämmer det su skriver och jag är också väldigt nöjd med systemet. Hos oss är gränsen 9 månader vad jag vet och Oskar kommer att börja när han är lite mindre än 11 månader.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *