Avundsjuka personer – Näthat

Avundsjuka är någonting som jag har blivit omringad av lite här och var under hela min uppväxt och även nu i vuxen ålder. Man kan känna tydligt när en person eller flera känner avundsjuka och det blir väldigt tydligt för mig om en person pratar negativt eller nedklankande om stora händelser i livet som man själv är stolt över. Om någonting som egentligen är väldigt bra uppfattas som dåligt, konstigt eller fel i någon annans ögon och personen i fråga tydligt visar detta för en. När en person eller fler gör allt för att trycka ner ens självförtroende och stolthet för någonting som man presterat eller gjort bra. Det är så jag uppfattar det när andra personer är avundsjuka på mina framgångar…

Så här beskriver Wikipedia ”Avundsjuka”:

”Avundsjuka är en sjuklig eller plågande avund eller avundsamhet. Exempelvis avundsjuka över att andra skulle ha något vackert. Känslan av avund kan vara varaktig.

Avundsjuka består ofta av en kombination av frambringade känslor som ilska, sorg och avsky.”

Anledningen till varför jag tar upp det här just idag är för att jag blev så otroligt ledsen och besviken när jag, efter väldigt lång tid, fick reda på vem som skrivit fruktansvärda kommentarer till mig ända sen jag startade bloggen.

Personen i fråga har varit anonym enda sen jag började blogga och har påpekat allt ifrån mitt utseende, till hur jag är som person och värst av allt, hur jag är mot mina barn. Denna person har gjort allt för att få mig att känna att jag gör fel, att mina val och värderingar är oförståeliga och att jag är en fruktansvärd mamma.

I tider där jag är stolt över mig själv så har denna person klankat ner på mig och gjort vad hen har kunnat för att få mig att bli ledsen under stunder där jag egentligen var glad.

Det är ganska konstigt att en anonym person kan få en att känna sig så liten, men genom starka ord så är det lätt att bli ledsen och ibland har det gått så långt att min man har fått ta bort kommentarer åt mig så att jag inte ska behöva läsa dom. Näthat är någonting som florerar runt på internet och tyvärr är det fler stora profiler som fått uppleva det här på ett eller annat sätt. Detta är väldigt synd och tyvärr är denna avundsjuka någonting som är svårt att komma undan.

Här om dagen så blev den där anonyma, påhittade, mailadressen till en riktig mailadress med för- och efternamn som jag kände igen mycket väl. Jag fick en klump i magen och kopierade IP-adressen för att söka i mitt kommentarsfält och fick tydligt se att personen som skrivit alla dessa hatiska och anonyma kommentarer var samma person som nu råkat skriva sitt riktiga namn.

Kommentarerna är väldigt tuffa att ta eftersom dom är diskret nedvärderande och är ständigt ifrågasättande på mina val och speciellt när det kommer till uppfostran av mina barn. Här har jag plockat ut några av kommentarerna jag fått:

”Det är pga människor som är okunniga och aldrig läst på om någonting (sådana som dig) som gör att människor väljer att ta sina liv,”

”Hon har ju varit hemmafru länge iz och skrivit att hon förmodligen kommer att fortsätta vara det även när barnen går på dagis/skola vilket för mig handlar om lathet och att inte vilja bidra. Att då låtsas att blogg + normal städning är ett jobb blir ju absolut absurt och ett slag i ansiktet på alla föräldrar som lyckas sköta ett hem, barn OCH jobba vilket ju är det naturliga.”

”Att blogga är inte att vara journalist, förolämpa inte journalister som pluggat länge och jobbar hårt med just journalistik. Det krävs allmänbildning, att ha ett bra språk och inte stava fel osv och går som sagt inte att jämföra med att blogga.”

”Läs på lite eller prata med en barnmorska?”

”Du vräker ur dig massa sjuka åsikter som inte är sanna. läs en bok eller tidning för guds skull som sagt, kanske plugga eller gör något med ditt liv?”

”Problemen med dina inlägg är att de alltid saknar analys och förmågan att tänka ett steg längre.”

”När du för en gångs skull kommer med en bra tanke så blir det ändå fel”

”Det märks verkligen (som du själv beskriver det) att du ”inte fattar” för det gör du verkligen inte. Du vägrar lära dig, sätta dig in i andra människor tankar och känslor utan spyr ut din galla om hur du anser att människor ska leva sitt liv. Fy för ignoranta människor som du!”

”Bortskämda elaka barn är det värsta som finns så om man har mycket pengar så bör man ju absolut se upp så ens unge inte blir på det sättet!”

”Haha *elaka kommentarer* nä, kommentarer som förklarar hur det är och ja – ska man driva en ”stor” blogg tycker jag att man åtminstone kan göra sina lärare den tjänsten att man antingen lär sig stava eller skaffar ett stavningsprogram.”

Denna person var ingen mindre än min bästa kompis från förskolan. Ofattbart och väldigt tråkigt. Det är inga hatiska kommentarer som tur är, men det är konstant, hela tiden och väldigt mycket. Det är aldrig någonting som är bra och hon har alltid en åsikt med allt jag gör. Att jag nu, efter väldigt lång tid, fått reda på vem personen är gör det på sätt och vis lättare för mig att komma över det. Jag blev riktigt ledsen först, men nu förstår jag. Det är inte mig det är synd om precis….

näthat_avundsjuka

Så snälla, sluta upp med era dumma kommentarer och påhopp. Man kan inte vara enig med alla och det är självklart att man får störa sig eller tycka olika med personer i sin omgivning. Men försök att vara snälla mot varandra och sprida kärlek istället för hat. I slutändan så är det bara du själv som mår dåligt av det.. Sen måste ni också komma ihåg att det är viktigt att kunna stå för det man skriver för ingen är anonym på nätet. Även fast ni tror att ni är smarta och skriver under med en påhittad emailadress så kommer det, på ett eller annat sätt, komma fram vem du är till slut ändå.

Om det är någonting som jag har lärt mig under mina år så är det att man aldrig någonsin kommer någonstans här i världen om man tänker negativt, är elak mot andra människor eller pratar illa om folk. Det kommer tillbaka till dig själv och det är bara du som mår dåligt av att hålla en dålig hållning och attityd. Försök istället att se det positiva i ting och människor runt omkring dig. Känner du avundsjuka kring någon? Vänd det istället till din fördel! Avundsjuka grundas ju i grund och botten av att du ser upp till personen i fråga och avundas de val och framgångar som gjorts. Ta del av det istället, visa att du är imponerad och få hjälp till din egen framgång. Är det så att du inte håller med någon, irriterar dig på någons åsikter, blir arg över någon annans val eller bara tycker illa om en person? Istället för att påpeka, kommentera och vara nära denna människa så är det betydligt mycket bättre att bara strunta i hen istället. Som sagt, så är det du själv som mår dåligt av att gå och irritera dig på någon. Är det inte bättre då att få bort personen ur ditt liv? Som nu, den här ”IL” som skrivit alla elaka kommentarer till mig, oavsett om det beror på avundsjuka eller om du bara, helt enkelt, inte tycker om mig. Sluta läs min blogg, sluta kommentera och sluta följ mig. Ägna din tid åt ditt eget liv istället så kommer du säkert må mycket bättre och slipper gå och irritera dig över mina val och mitt liv.

Bara för att vi bloggare/offentliga profiler driver en blogg och delar med oss av våra liv så betyder inte det att vi dagligen ska behöva ta massa skit. Så om du har något elakt att säga, håll det för dig själv och sluta läs. Då mår nog vi alla betydligt mycket bättre!

Till er alla andra som sprider kärlek och har en positiv inställning till livet – Massor med kramar till er och fortsätt vara den du är! <3

13 reaktioner på “Avundsjuka personer – Näthat”

 • Lisa skriver:

  Vad less jag blir. 🙁 Fattar inte vad människor får ut av att vara elaka?
  Man blir härdad efter många år i bloggvärlden, men det svider ändå till.
  Stor kram! <3

 • Amanda skriver:

  På ett sätt är det nog bra att du fick reda på vem det var, även om det var en person som stod dig nära…. Men på ett sätt blir man chockad över att så nära vänner kan skriva så elaka saker till en.
  Jag hoppas du aldrig tar åt dig av elaka kommentarer som inte ger dig något. Kritik kan man alltid lära sig utav men inte rent elaka kommentarer. Kram!

 • IL skriver:

  Då får du min sista kommentar då 🙂

  Mitt nick är mina initialer (mitt andranamn) och även mailen, den mailen finns inte kvar så därför skrev jag i min vanliga nu. Vi har ju haft diskussioner förr både på din gamla bloggportal (då du visste att det var jag?) och på Facebook om jag inte minns fel. Ja, bästa vänner i förskolan tills du blev en av de där elaka tjejerna på skolan – kommer t.ex. ihåg att du retade mig och min kompis Emma för att vi hade begagnade cyklar, inte hade rätt kläder och det finns tusen andra exempel. Du var inte en snäll flicka när du gick i låg och mellanstadie (sen vet jag inte då jag bytte skola).

  Jag står för mina kommentarer då det är en massa saker jag inte håller med dig om och ditt inlägg om Caitlyn Jenner och din syn på transsexuella VAR transfobiskt och nedsättande något som flera förutom jag kommentera, något som du också vägrade ta till dig och lära dig av.

  Det är så lätt och typiskt att man tar till ”avundsjuk” så fort någon ifrågasätter en och ens åsikter men nej, det handlar inte om det. Jag är kanonnöjd med mitt liv och vill för mitt liv inte leva ditt liv utan det handlar väl helt enkelt (som du konstaterar sedan) att jag inte tycker om dig eller dina åsikter. Din blogg läser jag (med flera) för att roas (det kan du ju fundera på vad jag menar med), för att slöläsa när man är uttråkad och hålla sig uppdaterad. Då du blir ledsen av mina kommentarer och åsikter (som typ alltid är tvärt emot dina) så ska jag inte kommentera mer så kanske det känns bättre för dig 🙂

  • Sofie skriver:

   Fast vad fan ärligt talat? Vad ger dig rätten till att ständigt kommentera som du gör för att Susanna inte enligt dig var den snälla tjejen i skolan? Du skriver ju förmodligen som du gör för att såra henne och få henne att känna sig dålig på det mesta, så tyvärr är du inte bättre själv liksom.. Tycker det är patetiskt av dig att fortsätta läsa hennes blogg om ni nu aldrig någonsin delar samma åsikter osv. Läs någon annans blogg kanske? Tycker verkligen det luktar avundsjuka om dina kommentarer.

 • Linda skriver:

  Kärlek till dig och din familj och många kramar ♡

 • Jessica skriver:

  Men IL hur sorglig kan man bli? Om det du säger är sant så är det självklart fel av Susanna men helt ärligt du skrev att det hände på låg och mellan stadiet, Susanna har antagligen insett att man inte behandlar andra så medan du sitter i vuxen ålder och beter dig som att du fortfarande gick i mellanstadiet. Väx upp, gå vidare med ditt liv och slö läs en tidning eller nått.

  Susanna, strunta i såna otroligt omogna människor och njut av livet!

 • Sara skriver:

  Men usch så hemskt ! Men du får försöka tänka bort det hon skriver och tänka att det är hon som har problem, handlar alltid om avundsjuka. 🙂 Får själv en del näthat men genom Instagram och bryr mig inte längre :O Du är grym precis som du är, låt aldrig någon annan säga något till dig ! 🙂 Stor kram till dig <3

  • oslofru skriver:

   Jo man får försöka att låta bli att lyssna på det dom säger. Tack fina du för att du skriver! 🙂 kramar

 • hanna skriver:

  helt rätt, bra skrivet!

 • Agnes skriver:

  Kramar, pussar och ännu mer kramar :*

 • Ani skriver:

  Hej!!
  Jag har läst din blogg nu i ett tag och måste bara få säga att du är en stark och underbar kvinna så som mamma, jag känner inte dig men blir lite avis att se hur bra du har det, men bara för det så behöver man ej hata, ditt liv är inte perfekt men du har det bra och är glad. Jag började följa dig när du började kommentera min blogg och så fastnade jag här, folk hatar utan anledning och det gör ont. Men du har en man som älskar dig, två fina pojkar, vänner och familjer som finns där när du behöver de.
  Ingen är perfekt, man råkar ibland ha det bättre än andra, låt dig inte påverkas av alla dumma kommentarer.
  Hihi jag är också flygvärdinna i Arlanda och älskar det!
  XOXO

  • oslofru skriver:

   Tack för din fina kommentar. Så kul att du också är flygvärdinna! Om vi flyger för samma sällskap så kanske vi stöter på varandra en vacker dag 🙂 kram kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *