Rätt tid för förskola?

Godmorgon!

I natt sov min minsta lilla filur hela natten lång, vilket gör att jag vaknar på ett strålande humör och är klar för att spendera denna regniga dag inomhus med mina två små favoriter.

Oskar_leksak_bebis

Oskar har hittat sin tunga och verkar tycka att det är väldigt lustigt att sitta och dra och pilla på den. Sötnosen.

Oskar_tunga

Idag regnar det, som sagt, så vi kommer förmodligen bara att hålla hos inne under dagen. Jag har lite hussysslor att ta tag i så som tvätta, packa upp väskan från veckan som var, svara på mail och sen det bästa av allt – leka med barnen.

Tänka sig att detta faktiskt är sista veckan som barnen går hemma från förskolan. Filip har ju haft semester därifrån i tre veckor och Oskar ska börja sin första dag den 1 augusti. Visst känns det väldigt tungt att lämna honom på förskola innan han ens fyllt 1 år, men tyvärr så måste vi göra så eftersom både jag och M jobbar. I Norge har man ju inte längre föräldraledighet än så om man väljer att ta ut 100% i lön.. Egentligen är det ännu kortare, men min man har ju tagit ut lite semester också.

Visst är Oskar väldigt liten, men vi tror att det kommer gå väldigt bra. Vi är nämligen supernöjda med förskolelärarna och tror att Filip kommer att hålla ett litet öga med sin lillebror. Plus att han kommer att gå på en avdelning som är från 0-3 år, vilket är perfekt då han får vara med bebisar/barn i hans egen ålder.

Så, nästa vecka är det inskolning och då kommer både jag och M att vara med och sen är jag ledig nästan hela nästa vecka och kan lämna och hämta honom så att han inte behöver vara där så länge dom första dagarna. Förhoppningsvis kommer han att trivas där lika bra som Filip gör.

Filip började när han var två år och inskolningen med honom var fruktansvärt jobbig. Han förstod inte varför vi plötsligt skulle lämna bort honom efter att ha varit hemma 24/7 med mig i två år. Han var ledsen och grät alltid hysteriskt i starten och lika så gjorde jag när jag kommit hem. Jag hatade att lämna honom när han var ledsen och det gjorde ont i mig varje gång jag gick mot förskolan eftersom jag ville att han skulle börja gråta. Jag kommer ihåg att jag frågade mig själv varför jag lämnade honom när jag ändå bara gick hemma, men försökte intala mig själv att det var det bästa för honom – vilket det också var. Inskolning är inte alltid lätt, men plötsligt en dag så vände det och efter ungefär 3 jobbiga veckor så ändrades hans inställning till förskolan och det gick lätt att lämna honom.

Det tog inte lång tid innan han började lära sig att äta själv, prata lite grann och leka på ett helt nytt sätt. Efter några veckor på förskolan så sprang han in med glatt humör och ville knappt gå därifrån när vi hämtade honom. Förskolan har bara varit till en glädje för Filip, även fast själva inskolningen var tuff. Men förmodligen var det för att han var hemma så pass länge att det blev en för stark kontrast att plötsligt bli ”bortlämnad”.

Nu när vi ska lämna Oskar, redan som 11 månader gammal, så tror jag att det kommer att bli lättare. Men vi får helt enkelt hålla tummarna och se.

Hur har ni gjort med era barn? Började dom så tidigt som 1 år eller hade ni möjlighet att låta dom börja lite senare? Och hur var inskolningen?

Nu står Filip här och drar i min arm och vill att jag ska komma med upp och leka på hans rum, så, plikten kallar! Adios! 😉

6 reaktioner på “Rätt tid för förskola?”

 • Annica skriver:

  Hm. Äldsta började då hon var 16 månader. En del gråt i början. Men gick över fort efter att jag gått därifrån. 🙂
  Mellantjejen började samma vecka hon fyllde ett år. Grät inte mycket men klamrade sig fast hos mig istället. Men även det har till stor del gått över.
  Lilla tjejen ska börja i januari då hon blir 1 år. Detta pga jag ska tillbaka till studierna. 🙂

 • Madde skriver:

  Min son började när han var 1år och 1 månad och det gick över förväntan. Jag tror att det berodde på att vi lämnade bort honom tidigt hos mor och far föräldrar när vi skulle på affärer och så, eftersom han är född i dec och vi var lite oroliga över rs virus.

 • Jenny skriver:

  Min dotter börja nu vid 2.5 år och det har gått super bra. Har en liten tjej på 11 mån också men hon lider av enorm separationsångest så det får vänta. Hon kan leka och ha hur kul som helst på lekgruppen men om hon inte kan se mig blir hon helt hysteriskt på 2 sekunder 🙁

 • fanny s skriver:

  Min äldsta är 3,5 år och börjar inskolning om några veckor. Det ska bli jättespännande att se hur hon trivs på förskolan, hon längtar verkligen så jag hoppas att det blir så roligt som både hon och jag tror. Dock kommer hon bara gå 15 timmar/veckan. Lillebror kommer börja om ett år, då han fyllt 3. Och lillasyster är bara ett halvår gammal ännu, och då vi inte vet vår arbetssituation i framtiden så får vi se när hon börjar. Jag tycker det är skönt att storasyster inte behöver gå så många timmar i början, eftersom hon varit hemma såpass länge. Förhoppningsvis blir det en mjukare övergång. Hoppas det går bra för Oskar! Min kompis som är förskolepedagog säger att det oftast är lättare att skola in när de är ca 1 år, än när de hunnit bli 1,5, så det kommer säkert gå bra!

 • Ulle skriver:

  Är det vanligt att man lämnar barn under 1 år på förskolan i Norge? Arbetar på en förskola i Sverige och de flesta barn är ca 1 1/2 år beroende lite på när de är födda.
  Hur fungerar föräldrapenning i Norge?
  Hur fungerar det på förskolan, hur stora är grupperna? Hur mycket pedagoger är det på en avdelning?
  Hur mycket får syskonet gå när man är föräldraledig?
  Lite nyfiken på hur det skiljer sig mellan landen (har hört att det är mycket mindre barngrupper i Norge)
  Tack för en fin blogg!!

  • oslofru skriver:

   Hej!

   Ja bebisarna/barnen kan börja från 9 månader.
   Föräldrapenning kan man få 100% utbetalt under 49 veckor (varav 10 veckor är pappans) eller 80% under 59 veckor.

   Antingen går barnen på småbarnsavdelning 0-3 år, då är det 1 pedagog/3 barn. Eller så går dom på avdelningar 2år-5år och då har dom 1 pedagog/5barn.

   När man är föräldrarledig så får syskonet gå som vanligt på förskolan 🙂

   Hoppas det var svar på dina frågor, om jag har missat nåt får du bara fråga igen 🙂 Kramar S

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *