Första dagen på förskolan

Godmorgon!

En av dom absolut bästa sakerna jag vet är när jag får vakna upp hemma av att hela familjen kommer in i rummet och Filip klättrar upp på mig, kramar om mig och säger ”Mamma”.

Det finns inget bättre sätt i hela världen att vakna på. Nu är jag hemma hos min älskade familj igen och jag känner mig hel.

lego

Idag börjar båda barnen på förskolan. Filip har haft semester där ifrån i tre veckor och Oskar ska ha sin första dag någonsin.

lek_barn_lego

Oskar blir 11 månader den 10 augusti, så visst är han liten och vad jag har hört så kan man inte ens börja så här tidigt i Sverige? Många av er har frågat mig hur det egentligen går till med inskolning här i Norge och det har jag skrivit i ett tidigare inlägg som ni kan läsa HÄR om ni vill. I inlägget beskriver jag väldigt noga hur det går till och hur det gick dom första dagarna för Filip när han började för ett år sen. Då var han nästan två år och avdelningen han gick på var lite annorlunda än vad den kommer att vara för Oskar som börjar så tidigt. I Filips avdelning är dom 1-5 år och i den avdelningen som Oskar ska börja i så är dom 0-3.

syskon

När Filip skulle börja i förskolan så hade jag väldigt svårt att släppa taget och ville egentligen gå hemma med honom längre. Men vi märkte så tydligt på hela honom att han behövde träffa andra barn och utvecklas och umgås med andra vuxna. Att han skulle börja på förskolan var en självklarhet och vi har inte ångrat det en sekund. När Filip började så gjorde vi det framför allt för hans egen skull.

syskonkärlek

Denna gången, när Oskar ska börja så tror jag faktiskt inte att han är så pass gammal än att det är ”nyttigt” för honom själv att träffa andra barn och vuxna. Egentligen hade jag nog kunnat tänka mig att ha honom hemma en stund till, men för oss – som för många andra, så har vi inte mycket annat val eftersom både jag och M jobbar. I Norge så har man nämligen bara 49 veckor föräldraledighet och det innebär att barnet måste börja gå hos dagmamma eller börja på förskola så tidigt som 46 (mammaledigheten startar 3 veckor innan man har termin/bestämt förlossningsdatum) veckor gammal. Nu kunde M ta ut lite semester så Oskar är ju faktiskt nästan ett år nu när han börjar som tur är..

Eftersom vi känner dom flesta pedagogerna på förskolan och Filip dessutom går där och trivs så otroligt bra så känner jag mig ändå väldigt trygg i valet att lämna minsteman där. Men visst är det väldigt tidigt och vi kommer att ha honom på förskolan så korta dagar som möjligt till en början. Jag är ju ledig 4 dagar, jobbar 5, ledig 4 osv, så när jag är ledig så kan han vara hemma med mig lite grann till starten.

bröder

Vi får helt enkelt pröva oss fram och se hur det går. Förmodligen så kommer det gå alldeles utmärkt med tanke på hur Oskar är som person. Men jag lovar att uppdatera er under vägen och berätta hur det går till med inskolning för Oskar också när vi har varit där denna veckan.

Nu måste jag hjälpa till att packa förskoleväskorna till pojkarna, slänga i oss lite frukost, göra mig själv i ordning och sen gå ner. Det ska bli så spännande och jag håller tummarna att allt ska gå bra.

Ni andra som också ska lämna er barn för första gången eller lämna efter semester – Massa lycka till! 😉

1 reaktion på “Första dagen på förskolan”

  • Mamma skriver:

    Fast det stämmer ju inte riktigt, som jag har kommenterat innan? I Norge kan välja att ta ut 10 månader med 100% lön eller 12 månader med 80% lön. Sedan har man rätt att stanna hemma ytterligare två år. Har man inte dagisplats (antingen att man inte fått eller att man har valt att vänta) så får man 6000kr/månad från att barnet är 13-23 månader.

    Jag är absolut positiv till dagis men jag tycker att man bör ha så korta dagar som möjligt de första månaderna och speciellt när barnet är så litet som i ert fall.

    Min dotter (några månader äldre än O) kommer börja på dagis nu till hösten och vi kommer köra inskolning helt på hennes villkor. När hon är klar för att vara där utan oss så kommer hon ha väldigt korta dagar, ca 10-13. Så kommer vi göra de första månaderna men det är ju för att vi har möjlighet till det, vilket alla givetvis inte har. Men försök med så korta dagar som möjligt så kommer det nog gå bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *