Borsta tänder

Godmorgon!

I natt så sov Oskar faktiskt relativt bra. Han har börjat drömma väldigt mycket och skriker till lite då och då och rör sig väldigt mycket i sömnen, vilket gör att jag vaknar och är uppe och kollar till honom. Att aldrig få sova en hel natt utan att bli störd gör en rätt så sliten. Men av någon konstig anledning så klarar man ändå av det och när Filip sprang in till mig imorses och kramade mig hårt och sa ”Mamman min” så blev jag så glad och rörd att jag fällde en lyckotår. Jag är trött och det är tufft att vara småbarnsförälder, men det är värt varenda sömnlös natt! Jag får så mycket kärlek av mina barn att jag skulle kunna vara vaken dygnet runt så länge jag får vara tillsammans med mina älskade pojkar.

M är på jobbet så därför har det varit en omöjlighet för mig att sätta mig vid datorn på morgonen. Jag skulle göra matlåda, klä barnen och göra i ordning för dagen. Vi tog en promenad ner till förskolan och Filip sprang hela vägen och vinkade glatt hejdå när jag skulle gå. Det går så bra för dom båda att vara där på dagarna och det bästa Filip vet är att äta frukost tillsammans med dom andra barnen, så därför går vi dit så här tidigt.

Nu sitter jag här hemma i ett tomt stort hus för mig själv. Det känns ensamt. Det är nog seriöst första gången någonsin som jag sitter här alldeles, alldeles själv sen Oskar kom till världen. Rastlös som jag är har jag bokat tid för en ansiktsbehandling och tänkte åka till gymmet först och sen se om dom har tid på dropin för att fixa naglarna. Jag klarar inte av att sitta här i min ensamhet utan måste hitta på något för att fördriva tiden!

Men på tal om något helt annat – Hur gör ni egentligen för att få era barn att borsta tänderna? Oskar är det inga problem med, men Filip har på senaste tiden vägrat. Det enda sättet som får honom att borsta är om vi gör någonting annat samtidigt. Som i morses till exempel så gick det relativt bra för honom att borsta om han fick göra det själv samtidigt som han körde runt på sin bil.

borsta_tänder

Dock borstar han bara lite grann och sen säger han ”Färdig”. Jag ber honom snällt att fortsätta lite till, men det vill han inte. Han sträcker bara fram tandborsten till mig och säger ”Vill ikke”.

Filip

Jag hatar att behöva tvinga honom till saker som han inte vill. Men när det går flera dagar med dålig tandborstning så måste jag till slut hålla i honom och borsta tänderna på honom så att det blir ordentligt gjort.

Är det någon som har något bra tips på hur vi kan göra för att få tandborstningen till en rolig grej som barnen tycker om? Jag vet såklart att det inte är optimalt att låta Filip köra runt på en leksaksbil och borsta tänderna, men att få in honom på toaletten för att borsta är i princip en omöjlighet. Varför det har blivit så vet jag inte.

Så, tips önskas! 😉 Hur gör ni där hemma? Tycker era barn att det är kul att borsta gaddarna? Borstar dom själva, eller gör ni det på dom?

Nu ska jag slänga på mig träningskläder och sen åka iväg på min ansiktsbehandling.

Puss och kram S

16 reaktioner på “Borsta tänder”

 • Sofie skriver:

  vi hade samma problem med våran Filip, så vi började borsta på hans hund som han sover med. Så först borsta hunden och sen Filip 🙂

 • Mamma skriver:

  Min son vill alltid borsta själv först, när han är färdig så är det min tur. Vi gör det till en lek och låtsas att vi ska fånga karius & baktus, kanske ni kunde ha läst den boken tillsammans med F?

  Blir det inte bättre så får ni nog ställa ett ultimatum, borstar han inte ordentligt så kan han inte få saft, juice, bullar, godis osv. Det borde han inte få oavsett om det slarvas med borstningen, kom ihåg att speciellt juice är riktigt illa! Ni kan ju köpa en bok om hur det går till hos tandläkaren så att han förstår konsekvensen av att inte borsta.

 • Emmsan skriver:

  Jag kan säga vad som fungerat för mina småsyskon, kanske hjälper er lite iaf! Dels så införskaffades en sån el-tandborste du vet, så var det alltid vuxen fick borsta först, och sen som ”belöning” fick barnet borsta själv sen. De tyckte det var himla kul att borsta lite längre när det var spännande att den vibrerar och snurrar vet jag! Och sedan lästes den barnboken om karies och baktus eller vad den heter, väldigt poppis!

 • Jessica skriver:

  Min 3åring älskar att borsta tänderna med min 1,5åring hatar det så jag tvingar tyvärr henne, hon skriker som en galning om hon inte får göra det själv men det är otroligt viktigt att borsta tänderna och jag skulle aldrig låta mina barn ”slippa” för att dom inte vill. När barnen är så små är tänderna känsliga och dom kan få hål så det är jätte viktigt att borsta. Jag tror tyvärr att det bara är att ta kampen om man vill slippa hål

 • Elena skriver:

  Vi visade bild på en kille utan tänder och sa att Såhär blir de om man inte borstar tänderna . Då går de ju inte att äta glass ???? kanskehemskt jag vet inte men nu tycker hon att de är roligt att kolla på gubben och säga de vi sagt sen borstar hon bra ???? måste kunna äta glass ????????

 • Lisa skriver:

  Båda mina grabbar har vägrat borsta tänderna i perioder när de var mindre(å gillar väl egentligen inte det än). Har nog provat alla knep å trix som finns, men det som funkade bäst var att byta till ”vuxentandkräm”, de gillade nämligen inte alls fruktsmaken på barntandkrämen vi hade. 🙂

 • Lisa skriver:

  Ni kanske kan prova att locka med att ni får borsta hans tänder först och så får han borsta era sen. Min son tycker det är superkul att ”hjälpa” mig borsta tänderna och då är det aldrig problem att jag får borsta hans.

 • Mamma skriver:

  Vuxentandkräm ska aldrig ges till barn under 6 år!

 • Madde skriver:

  Allt handlar om perioder i ens barns liv, men tyvärr är detta tänder, mat hygien mm lite känsligare. Ibland kan alla konstiga saker man gör ge en motsatt effekt. Hur är det med tandläkaren/ tandsköterska? Tänker lite att ni släpper lite hemma ( självklart måste han borsta tänderna, men om det inte blir så bra så släpp det) och att han får göra ett extra besök för rengöring? Hoppas du förstår hur jag tänker? För märker han att det blir en kamp kan det bli motsatt effekt. Jag vet, för har gjort den missen själv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *