Att sova middag

I somras när Filip hade semester från förskolan så hade han väldigt svårt för att somna på kvällarna, så när han började förskolan igen i Augusti så bestämde vi oss för att han skulle sluta att sova på dagarna. Detta har gått väldigt bra och han somnar som en stock så fort vi lägger honom på kvällarna klockan sju.

Men ibland, vissa dagar, så går det helt enkelt inte en hel dag utan att han bara slocknar mitt på dagen. Om han inte håller i gång konstant hela tiden, speciellt när han kommer i en sån dipp, så kan han somna precis vart som helst.

pappa

Båda pojkarna har väldigt mycket energi och när man väl sätter sig, till exempel för att äta middag, och slappnar av lite grann så är det lätt hänt att ögonlocken blir tunga och vill stängas för en stund.

sova_pappa_filip

Vi är inte stränga på det här med att inte sova mitt på dagen, utan tar det lite som det kommer. Vissa dagar orkar han hålla igång hela dagen och vissa behöver han en liten middagslur och det är helt okej.

Hur har ni gjort med era barn och middagslurarna? Vid vilken ålder slutade era barn att sova på dagarna? Avbröt ni strängt på en dag eller trappade ni ner? Alltid kul att höra hur andra har gjort och hur det har fungerat. 🙂

Barnen har varit på förskolan och därför blir dom lite extra trötta sådär vid middagstid. Nu har dom precis somnat för natten och vi ska bara se på ett avsnitt av Blacklist på Netflix innan det är dags för oss att också gå och lägga oss. Livet som småbarnsförälder eller vad säger ni? 😉

Godkväll på er, vi hörs imorgon!

10 reaktioner på “Att sova middag”

 • Mari skriver:

  Vi tog bort sömnen i somras. Helt enkelt för att han var sur när han var tvungen att gå och sova. Sen var han sur när vi väckte honom (Sämsta tänkbara humör). På kvällen när det sedan var dags att sova för natten var det nästan alltid bråk i minst en timme innan han somnade. Så för att slippa alla dessa konflikter när lillasyster kom beslöt vi oss för att han skulle hoppa över vilan på dagen. Det har fungerat bra och jag lämnar honom inte på förskola 15 timmar per vecka för att han ska sova bort ett par timmar där. Då hade han lika gärna kunnat vara hemma med mig. Nu vill jag att han ska få de få värdefulla timmarna för att leka med kompisar. 🙂

  • oslofru skriver:

   Förstår precis och känner igen det i hur det var med Filip. Det var på grund av att han blev arg när vi väckte honom på dagen och hade svårt för att somna på kvällen som var avgörande till att middagsluren var värt att skippa. 🙂

   Det här med att ni bara får lämna 15 timmar i Sverige när man får en bebis till är ju helt sjukt tycker jag.. :O I Norge får barnen gå precis som innan oavsett, vilket är väldigt bra när man precis blivit mamma på nytt och behöver tid för vila och egentid med den nya lilla bebisen. <3

 • Marie skriver:

  Vår tös slutade sova mitt på dagen strax innan 2½ år, innan dess sov hon typ från 12 till 13:30, =D Ja lätt att somna =D

 • Malin Ranta skriver:

  Det är ett stort steg för dom när man ska sluta med dagsvilan. Men de e så skönt när de somnar ordentligt på kvällen 🙂

 • Lisa skriver:

  Är lite avis på er som har Blacklist-avsnitt framför er. 😉

 • Jenny skriver:

  Vi slutade också med att sova mitt på dagen för några månader sedan (2.5 års). Men max 10 min bilresa på eftermiddagen annars slocknar hon garanterat 🙂

 • Fanny S skriver:

  Min två-åring har precis slutat sova middag, helt enkelt pga att han tog evigheter på sig att somna på kvällarna. Han går inte på fsk, men det gör storasyster och det gör ju henne lite tröttare och det funkade inte att hon var jättetrött vid 19 och lillebror stod i sängen och babblade två timmar (de delar rum). Nu somnar båda på ett kix 🙂 Dagar då det händer mer än den vanliga lunken blir båda två mycket tröttare och då tycker jag man ska låta dem sova om de somnar. Det är bara ett tecken på att de behöver lite extra vila och återhämtning tror jag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *