Höstdepression – Tips för att må bättre

Godmorgon,

Denna dagen startade tidigt som tusan då Oskar vaknade och ville upp. Ingen fara för mig för han har sprungit runt här nere i vardagsrummet och lekt med allt möjligt medan jag satte på en kanna kaffe, tände ljus och tog fram min mac för att jobba lite grann.

höstdepression

Det var alldeles kolsvart ute när vi gick upp så det märks verkligen att det börjar gå mot mörkare tider nu. Jag känner det också i mitt humör.. Jag har för mig att jag har pratat om det tidigare här i bloggen, men om jag inte har det så kan jag berätta lite kort igen. På hösten så har jag en tendens att bli lite deppig. Det är nog rätt så vanligt för dom flesta när det blir mörkare ute, men i perioder kan jag bli väldigt ledsen och tycka att det mesta är jobbigt helt utan anledning. Humöret kanske jag inte ska säga, utan snarare hur jag mår psykiskt. Jag klarar för det mesta att hålla ett bra humör om jag håller mig sysselsatt, så därför är det bra att jag jobbar och har massor att göra hemma, för då hinner jag liksom inte stanna till och känna efter. Men om jag är ensam och har en tid för mig själv så kan jag bli väldigt dålig. Inte dålig fysiskt, utan jag mår dåligt psykiskt. Kan plötsligt börja gråta för ingenting, känna mig ensam, känna mig nere helt enkelt.

Nu för tiden har jag lärt mig att hantera det på ett bra sätt och det går för det mesta inte längre än att jag gråter en skvätt. Min man är väl medveten om att jag kan ha det så här så han finns hos mig och stöttar mig. Jag kan även ringa mina föräldrar och prata och då brukar det gå över.

Men när jag var lite yngre så var det jättejobbigt. Det kom första gången när jag hade flyttat hemifrån. När jag hade tagit studenten så flyttade jag till Oslo och det var långt hemifrån och den första hösten så mådde jag dåligt. Jag kommer ihåg en av dom första gången jag kände så här, det var läskigt.. Jag var på väg till mitt jobb som då var Lindex som låg på Karl Johan mitt i stan. Några meter innan jag var framme så kände jag bara att jag mådde så fruktansvärt dåligt och började gråta helt utan anledning. Jag blev rädd och ringde pappa. ”Pappa, jag mår dåligt, men jag är inte sjuk, jag bara mår så fruktansvärt dåligt. Vad är fel på mig?”

Det var en fruktansvärt obehaglig känsla men som tur var så lugnade pappa mig och jag gick till jobbet den dagen, höll mig sysselsatt och mådde bra igen när jag var bland mina kollegor och jobbade på. Det var då jag kom på att hålla mig sysselsatt var den bästa lösningen mot min, vad jag då insåg, var höstdepression.

Eftersom jag var rätt så ensam i början när jag hade flyttat till Oslo så kom den här jobbiga känslan väldigt ofta. Jag bodde själv i en lägenhet på Vika i Oslo och på kvällarna när jag var ensam kunde det ibland bli så illa att den dåliga känslan i kroppen gick över i fysisk smärta i huvudet. Jag trodde plötsligt att jag skulle dö. Jag mådde inte längre bara dåligt psykiskt, utan jag fick seriös dödsångest. Varje gång detta hände så ringde jag min pappa, gick ut på en promenad, oavsett väder och pratade länge med min pappa tills det gick över..

Självklart gick jag till min läkare och fick antidepressiva läkemedel utskrivna, men jag är väldigt skeptisk mot medicin och vill helst klara mig utan, vintern gick och våren kom och dom jobbiga känslorna försvann.. Dagarna gick jag mådde bättre än någonsin förr, sommaren kom och gick lika snabbt igen och så var hösten plötsligt där igen. Och ångesten, dom dåliga känslorna och dödsångesten var tillbaka.

Nu fick jag det klarare än någonsin – Jag lider av höstdepression.

Det finns, som sagt, mediciner att få. Men jag klarar mig utan. Det viktiga när man mår så här är att ha folk omkring sig som förstår. Om du mår så här så är mitt bästa tips att prata med någon nära som du känner att du kan anförtro dig åt. Någon som du kan prata med när du känner att den jobbiga känslan börjar krypa sig på. För mig var detta min pappa, han var den enda i världen jag kände att jag kunde prata med om detta som förstod mig och som kunde hjälpa mig ur det. När jag blev äldre och sen träffade min man så fick han ta över och nu ringer jag eller pratar jag för det mesta med honom, men självklart är min pappa fortfarande min trygghet och alltid någon som jag vet att jag kan ringa om jag behöver.

Sen är mitt andra tips att hålla dig sysselsatt. Om du omringar dig bland vänner och kollegor, jobbar eller pysslar i hemmet så låter du inte tankarna ta över.

Mitt tredje tips är att motionera och vara hälsosam. Jag har märkt en tydlig förbättring i mitt psyke när jag håller mig hälsosam och är ute och går i friska luften. Jag mår bättre då. När jag äter dålig mat och sitter inomhus så känner jag oftare hur dom jobbiga ångestkänslorna kommer och om jag kan undvika det genom lite hälsosam motion så gör jag gärna det.

Jag tror också att det blir lättare att hantera en höstdepression om man är medveten om att man har det. I början, när jag inte visste, så var det som värst. Jag trodde ju att jag skulle dö varje gång jag kände så här. Nu vet jag att det bara är en dum känsla som jag kan få bort genom några, relativt enkla, åtgärder.

Det kanske inte fungerar för alla att umgås med nära och kära, hålla sig sysselsatt och motionera, men då finns det hjälp att få. Gå inte och var rädd för dig själv, ta kontakt med en läkare och kom fram till en plan som fungerar för dig. Men för det mesta så känns det mycket bättre av att bara prata med någon.

Ni får gärna maila mig eller kommentera om ni har några andra frågor.

Massor med kramar till er alla här i mörkret och god helg <3

6 reaktioner på “Höstdepression – Tips för att må bättre”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *