Sluta med napp?

Godmorgon!

Hoppas ni sovit gott! Själv känns det som att min klocka ringde mitt i natten. Hela familjen ligger fortfarande och sover, men jag ska upp till jobbet så jag har lite bråttom, men först ville jag fråga er en sak.

filip

Nu är Filip snart 3 år och frågan är ju om vi möjligen skulle försöka få honom att sluta med napp? Dom flesta, vad jag har förstått, slutar med napp ungefär vid denna åldern, men Filip är så otroligt fäst vid sin napp och därför känns det inte snällt att ”tvinga” honom att sluta med den, utan vi vill helst att det ska komma av honom själv. Hur tänker ni och hur har ni gjort med napp-slutandet?

Tips och idéer på hur man kan få barnen att sluta med napp uppskattas verkligen då det kommer att komma en dag inom snar framtid då vi kommer försöka sluta. Ge nappen till tomten eller till kaninerna på Liseberg har jag hört är rätt så vanligt, men finns det någon annan kul grej man kan göra?

10 reaktioner på “Sluta med napp?”

 • Lisa skriver:

  Båda mina barn gav sina nappar till fiskarna, dvs kastade dem i en ström å. De var 2 respektive 3 å vi hade pratat om det mycket innan så de kände sej redo själva.

  • oslofru skriver:

   Kasta till fiskarna var en kul grej! Vi älskar ju naturen och friluftsliv, så det kanske kunde vara en idé till nästa år 🙂

 • Fanny S skriver:

  Vi pratade om det i flera månader och sedan bestämde vi bara att nu gör vi det. Barnen var 3 och 2 år (de delar rum så ingen idé att låta bara stora sluta). Vi tog bort napparna, barnen var ledsna på kvällarna i ungefär en vecka och man fick trösta extra mycket. Sedan de var ca 1 år har de i princip bara haft napparna när de ska sova. Mitt enda tips är att om han använder napp även på dagen så kanske man kan börja med att bestämma att han bara får ha den när han ska sova.

  Lycka till! Jag tyckte det var lite sorgligt att sluta med nappen, för särskilt min äldsta hade en otroligt stor trygghet i sin napp. Anledningen till att vi beslöt oss för att det fick vara nog var att jag såg ganska tydligt hur hennes bett påverkades, hon hade en stor glipa mellan tandraderna. Ganska snabbt efter att hon slutat så minskade glipan.

  • oslofru skriver:

   Säger du det? Hmm, kan säkert hända att Filips bett också påverkats nu när du säger det. Men det är lite svårt det här med nappen eftersom det är en sån trygghet för honom och han älskar den! Så vi väntar nog en liten stund till ändå. <3

 • Ditte skriver:

  Nappen är ju mer en tröst och trygghet och för små barn tillfredställer den ett sugbehov. Frågan är vad ni kan ersätta detta med.
  Och vad är det som gör att Filip vill ha nappen? Han har nog inget svar, men ni kanske kan klura ut det. Ofta är det en trygghet men den kan ni ge honom.
  Ibland blir det en ”ovana” att gå omkring med nappen och det försvårar/försenar också talet och även tänderna kan påverkas.
  Hur gör han på förskolan? Napp eller inte?
  Vet att mina barnbarn när de var två år lämnade sina nappar i ett paket och gav dem till ”tomten”. Detta hade föräldrarna talat länge om så det gick galant. Nappen efterfrågades aldrig mer.
  Fundera på vad som fungerar för er men det är ni vuxna som måste ta beslutet.
  Lycka till.

  • oslofru skriver:

   Han har aldrig nappen på förskolan, men hemma har han den lite som han vill. Men vi ska börja bli lite strängare med att ha den på dagarna och bara låta han ha den på kvällarna när han ska sova. Tror vi får börja så i alla fall. 🙂

 • Maria skriver:

  Hej!
  Mina gav sina nappar till tomten 🙂 Mitt barnbarn har nyss slutat med napp, först så fick hon bara ha den när hon skulle sova, från början hade hon den jämt, sen föll det sig naturligt när hon blev av med nappen på dagis, de letade o hittade ingen hemma heller 🙂 Första två nätterna tog det längre tid att somna men sen har det gått bra 🙂
  Kram Maria i Skåne

 • Ulle skriver:

  Nappen Blir ju som ett beroende så försök successivt att minska nappanvändandet innan ni beslutar er att sluta med den. Ha en dialog med Filip o förbered honom. En sporre kan vara att man får välja en leksak i leksaksaffären bara för att man är så duktig o ska sluta med nappen. Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *