Ledig och lämnar barnen – Dålig mamma?

Godmorgon,

Idag är jag ledig, men kommer ändå att lämna barnen på förskolan. ”Fy skam!” är det många som tänker nu. ”Hur kan du lämna bort barnen när du ska vara hemma?!”

För det mesta så är kommentarerna här i bloggen väldigt snälla och omtänksamma. Jag får ofta ros och många fina råd av er läsare. Men när det kommer till att ”uppfostra” mina barn så tror sig alla ha bättre meningar om hur jag ska göra och det är alldeles för många mammor där ute som tror sig veta bättre än mig. Detta har ofta irriterat mig då jag menar att alla mammor och pappor vet bäst när det kommer till sina egna barn och det är ingen annan som vet bättre, oavsett om man kanske har olika åsikter i vissa fall.

I Norge är det vanligt att lämna barnen när man är ledig från jobbet, vilket jag har förstått är ett BIG No, No i Sverige. Därför kan jag förstå att många blir förvånade när jag lämnar pojkarna under dagen så att jag kan få vara hemma och ta igen mig efter en hektisk och lång arbetsvecka. Självklart vill jag vara med barnen, men när jag har varit borta i fem dagar och min man har fått lämna på förskolan, jobba fulltid, hämta på förskolan, laga middag, lägga barnen, sitta och jobba lite till och sova, så får han inte tid till att ta hand om huset och göra hushållssysslor då jag är bortrest. Så min första lediga dag från jobbet så har jag en miljard saker att fixa med, så som att tvätta, städa, plocka, diska, handla osv osv osv. Sen får ni heller inte glömma att jag dessutom jobbar med bloggen på fulltid!

Innan jag började jobba som cabin crew så jobbade jag endast med bloggen och det var ett heltidsjobb i sig som jag knappt hann med. Nu jobbar jag som flygvärdinna, har två små barn, ett stort hus, en toppblogg, en miljard mail från samarbetspartners och en man! 😉

Så ursäkta mig alla mammor där ute som tror sig veta vad som är bäst för mig, min familj och mina barn, att jag tar en dag ledigt och ”lämnar bort” barnen för att hinna med att få ihop mitt liv. Ursäkta att jag gör vad jag kan för att få livet att gå ihop..

kärlek

Det som jag tycker är lite trist är att mammor är så snabba på att dömma, tycka och säga till. Varför kan vi inte istället vara lite mer förstående, accepterande och stöttande mot varandra? Visst kanske jag inte gör det på Ditt sätt, men jag gör det på Mitt och det fungerar för Mig och Min familj.

Vi är alla olika och det är omöjligt att tro att en sak ska passa för alla. Så snälla, låt mig vara när det kommer till hur jag gör med mina barn och min familj. Jag gör så gott jag kan och det finns ingenting som är så viktigt för mig som att veta att mina barn har det bra. Dom älskar att vara på förskolan och leka med dom andra barnen och har ingenting emot att jag lämnar dom där några timmar medan jag fixar här hemma.

Då frågar ni er ”Men vill du inte vara med dina barn?”. Då svarar jag ”Vad fasen tror ni?”. Den frågan är för mig så fruktansvärt irriterande. Självklart hade jag velat vara med mina barn 24/7, men det är tyvärr inte så livet fungerar..

Anledningen till varför jag skriver det här är för att jag blir så less över att få kommentarer med påhopp om hur jag är som mamma och hur jag är mot mina barn. Jag älskar dom över allt på denna jord och gör det bästa jag kan för att dom ska ha det så bra som det bara är möjligt. Så om du nu tänker något illa eller annorlunda mot hur jag gör och hur jag är, håll då snälla det inom dig. Skriv inte den där kommentaren som du vet sårar, utan låt mig istället vara och låt mig göra det som är bäst för mig och min familj.

Jag har precis lämnat pojkarna på förskolan. Vi åt frukost hemma i lugn och ro och sen tog vi en promenad ner. Filip var med och lämnade lillebror på hans avdelning och sen sprang han in till sina kompisar och började leka. Så nu ska jag jobba med bloggen i några timmar och sen ska jag fixa här hemma så att det är fint till i eftermiddag då jag ska hämta barnen igen. En fylld dag med massor att göra så tiden kommer förmodligen rusa förbi som alltid!

Hoppas ni får en fin lillördag så hörs vi om en stund igen. Kramar S

21 reaktioner på “Ledig och lämnar barnen – Dålig mamma?”

 • FT skriver:

  Tycker också klimatet föräldrar emellan kan bli lite väl hårt. Men många är nog bara väldigt engagerade i barn och att alla barn ska ha det bra. Sen som du säger – i Sverige skulle ingen göra så, därför känns det märkligt för oss.
  Bloggen är ju inte ett heltids jobb? Heltid är 40 timmar i veckan och det är tekniskt sett omöjligt, sen att den tar tid – det köper jag men absolut inte heltid.

  • oslofru skriver:

   Det är lite lustigt att det fortfarande är så många som har så svårt att förstå att man kan jobba med blogg på heltid..

   • FT skriver:

    Så du menar på allvar att du sitter 40 timmar i veckan, alltså 5 dagar 8 timmar varje dag med bloggen? Trots att du jobbar heltid på annat jobb? Hur då? Sitter du hela nätterna då? Alltså, det går ju inte ihop eller hur menar du?

    • oslofru skriver:

     Jag skrev att jag jobbade heltid med bloggen förr, nu jobbar jag fortfarande med bloggen, men har fått prioritera ner tiden. Men jag lägger ca 6h i veckan 4 dagar i veckan och ca 1h 3 dagar i veckan. Så jo, det blir mer eller mindre ett extra fulltidsjobb. Tro det eller ej.

 • Jeanette skriver:

  Så kan det vara. Finns så många åsikter runtomkring när det kommer till att uppfostra barn.
  jag har fått höra en del att det är tidigt att placera sina barn på förskola redan vid 1 års ålder, vi har ju gjort så att vi har sökt plats från 1 år med våra barn. Många anser ju att det är tidigt. Men vad tusan ska man göra då när man behöver återgå till sitt jobb? För man har faktiskt inte dagar över av sin föräldraledighet för att kunna vara hemma tills barnet är 1,5-2 år:-/

  Man får ju bara begränsade antal dagar på den nivå från Försäkringskassan så att man har råd att vara hemma. Att det är hemskt att väcka de små så tidigt på morgonen och att låta dem vara på förskolan hela dagen.
  Jag själv tycker inte det är kul och hade mer än gärna velat vara hemma längre med mina barn. Jättetråkigt och väldigt konstigt att skulden ska läggas på oss som föräldrar som ”väljer” att göra så.
  Det är inte vi som har valt detta, utan det är vad samhället har att erbjuda. Mer ”stöd” finns ju inte för mig som mamma att kunna vara hemma längre med barnet utan jag måste återgå till jobbet för att föräldradagarna tar slut. Jag menar…ska jag gå hemma utan någon ersättning till slut?!

  Detta fick igång mig nu…måste driva detta vidare på min blogg känner jag *hehe* Jag får länka till ditt inlägg.

  • oslofru skriver:

   Du gör ju det som du måste för att få det att gå. Jag förstår precis och det är irriterande att man ska behöva känna skuldkänslor över att man gör det man måste.. Kram på dig

 • Linn skriver:

  Är nog för att i Sverige FÅR du inte lämna barnet på förskolan när du själv är ledig. Andra regler i Norge. Att du måste jobba, och sköta hemmet mm är ju en sak. Men tror många reagerar på att du till ex väljer att shoppa, gå på behandlingar mm när du är ledig. Och då lämna barnen på förskolan. Det är nog det folk mer reagerar på, än att du ex jobbar med bloggen.

  Sen tycker jag personligen att man väljer själv vad man gör med sin tid. Jag umgås hellre med mitt barn en ledig dag än shoppar och gör behandlingar.

  • oslofru skriver:

   Vadå shoppar och gör behandlingar? Visst har jag lämnat barnen när jag måste åka till tandläkaren eller göra en behandling med en samarbetspartner. Det kanske är svårt för er att förstå som inte själva bloggar, men ”behandlingar” kan även vara samarbeten som måste göras då det säljs marknadsföring i bloggen, vilket innebär att jag jobbar. Men jag känner att jag blir lite irriterad nu eftersom jag inte ska behöva förklara för någon hur jag väljer att leva mitt liv.

 • Liv Ringström skriver:

  När min äldsta gick på dagis så gjorde vi ett schema så jag hade två timmar extra efter skolan, just för att jag skulle hinna ordna med grejer hemma och sådär innan jag hämtade henne på dagis . Egentligen får man vadjag förstått inte lämna på dagis om man är ledig men ibland behövs de lite extra tid och som sagt det är ju inte så att man lämnar dom för att gå på spa, det är ju oftast massa andra MÅSTEN man sköter .

  Sen är de jäkligt tråkigt med alla som ska lägga sig i men de tror jag tyvärr inte att man kommer ifrån

 • Linen skriver:

  Som norsk og leser av mange svenske blogger har jeg blitt rimelig provosert over hva lesere kommenterer på dette temaet. Det er tydeligvis heeeeelt annerledes i Norge. Her er det lov å ha eldste barnet i barnehagen/förskolan når man er hjemme med minstemann. Det er lov å være hjemme, men allikevel ha barna i barnehagen.
  Vi er to foreldre som jobber 100%. Iblant trenger jeg en time-out alene, for å kunne være den mammaen jeg vil være.
  Så i Norge – jeg: i dag tok jeg en halv dag fri, jeg trengte bare å sove litt og fikse diverse før jeg hentet barna.
  Andre: så bra du gjør sånt iblant, da trengte du det. Good for You!
  Æsj, beklager lang og sur kommentar. Blir bare så sinna over teite ting folk får seg til å si/mene. Ha en fin kveld! Og nyt dagene du har hjemme 🙂

  • oslofru skriver:

   Tack för din kommentar. Tror att svenskar har svårt att förstå hur vi har det här i Norge och eftersom dom inte har möjligheten att få lämna barnen när dom är lediga så vill dom heller inte ”unna” andra att kunna göra det. Vi mammor och pappor gör det som är bäst för våra barn, punktum. Åter igen, tack för din kommentar, känns skönt att det finns någon där ute som förstår mig.

 • Linda skriver:

  Hallo 🙂 jeg leverer også barna mine i bhg når jeg har ”fri”. Jeg skriver ”fri”, fordi når man har hus, barn, bikkje, studier og en 100% jobb så har man i grunn aldri fri! Det er alltid ting som man er på etterskudd med, som må gjøres. Jeg regner også med at du gjør som meg her, at du leverer senere og henter når du har mulighet.. det er jo ikke slik at man barna har det vondt i bhg! Herlighet.. jeg har alltid latt min eldste være i bhg en uke ekstra i MIN ferie og 😉 da rekker jeg å gjøre unna praktiske ting, han har fått leke med vennene sine og når han har tatt ferie så har vi tid til å bare kose oss og være sammen. Gjør det du mener er best, så kan andre mene hva de vill 🙂

  • oslofru skriver:

   Tack snälla, det är precis så jag gör, men jag får ständigt skit från mina läsare som påstår att jag är en dålig mamma. <3

   • Linda skriver:

    Jag är ju egentligen svensk, och jag har fått mest skit från min egen mamma för att jag gör som jag gör. Kulturkrasj tror jag det blir 😉 man får ta åt sig av det som är positivt, och stänga av för allt annat. Kämpa på du 🙂

 • Elinh skriver:

  Javisst fan är folk snabba på att döma. Alla väljer hur de vill göra. Jag förstår din frustration och irritation över kommentarer du får angående detta ämne. MEN skit i vad alla andra tycker, helt ärligt. Alla människor har alltid åsikter om allt och alla kan inte bli nöjda. Vet dock inte om man ”får” lämna på förskola när man är ledig. Men vad klassas som ledig? Läkarbesök? komp? arbetstidsförkortning? Semester? Föräldraledig med barn nr 2 el 3?
  Bra att du står upp för dig själv, och du bor ju i Norge, där gäller annat! Hejja dig! Kram

 • Carmen skriver:

  Hej Susanna :-).

  Jag är arbetslös och tar hand om huset med alla dessa måsten. Jag har även mina krämpor mm. Jag har problem med leder och en del annat. Min son och min bonusdotter går i skolan men har även en fritidsplats. Många undrar varför dom inte får komma hem direkt efter skolan eftersom att jag bara är ledig. Ja det är sant jag är ledig för att jag inte har något jobb, min son har ett extra behov av att få vara på fritids som inte alla vet om. Jag lever med mina krämpor och smärtor dagligen som ingen anna vet hur det är att ha för just mig. Jag söker jobb fast jag har ont men det är nästintill omöjligt att få sig ett jobb.

  Det jag vill komma till är att jag gör mitt bästa som mamma både för min egen son och för min bonusdotters skulle, jag är en bra mamma som gör rätt och fel som alla andra. Men det är i grunden bara jag som vet hur jag har det. Mina barn ha aldrig klagat på att vi lever som vi gör, tvärtom dom älskar sitt liv.

  Jag vet att dina barn trivs och att du gör det som är bäst för din familj. Livet är inte alltid lätt och det är så lätt att kritisera andra. Men ingen vet hur det är att vara du och varför du fattar dom beslut du gör. Men jag vet att du gör det bästa du kan för din familj och det ska du vara stolt över.

  Kämpa på, du är en vinnare.

  Kram/ Carrie

  • oslofru skriver:

   Det är exakt så som du säger, vi gör så gott vi kan och vet själva vad som är bäst för våra egna barn och vår familj. Kram på dig <3

 • Lotta m nio skriver:

  Man gör sina egna val här i livet. Passar det inte så ändrar man. Passar det inte andra…ja, det skiter man i.
  Vi prioriterar alla olika och vissa vill lägga mer tid på något o andra mer tid på annat.
  Man får helt enkelt acceptera andras val. Å om ens egna val inte passar får man försöka bryta sitt mönster.
  Jag har nio barn. Periodvis har jag arbetat heltid natt vilket inneburit i snitt varannan natt, tio timmarspass. Man vill ju gärna sova en stund för att orka nästa natt, men jag har kommit från arbetet, sett till att barnen (bara sex hemmaboende iofs för de äldre har eget!) ätit frukost, kört dem till skola o dagis o sen åkt hem o sovit lite. Sen upp o hämta dem igen några timmar senare. Det funkar. Ett tag! Däremellan har jag lugnare perioder då jag jobbar mer sällan. Då blir det knappt någon inkomst o vi lever på sambons enkla lön.
  Poängen är att Vi Väljer Själva! Ingen får bestämma hur VI ska göra! Utöver jobbet har man ju ändå ett hem som ska skötas. Tvätt, städ, mat…aktiviteter och mitt extrajobb på en biograf. Jag klagar sällan. Detta är ju vårt val liksom. Men samtidigt måste man va mänsklig och få skriva av sig eller ge utlopp för sina känslor…så visst får mina bloggläsare, Facebook, o Instagramvänner veta ett o annat, haha.
  Men min poäng är dock…Vi väljer själva vårt liv!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *