Det är Okej att säga Nej till alkohol

Godmorgon!

Har ni sovit gott? Är ni bakfulla efter gårdagens nyårsfirande?

Själv vaknade jag utvilad eftersom vårt nyår firades vid havet vid fyrverkerierna utan alkohol. Ingen bakfylla här inte. Jag vet inte riktigt om jag har pratat om det här på bloggen, men jag dricker ju faktiskt inte alkohol. När jag blev gravid med Filip för ca 4 år sedan så slutade jag att dricka. Detta är en självklarhet för dom flesta som blir gravida, men för många så börjar man att dricka igen när man fött sitt barn. För mig var det inte så. Jag var ute och festade och drack mig rätt så berusad ungefär 6 månader efter att Filip var född, på min mans 30års fest och dagen efter det mådde jag så fruktansvärt dåligt att jag började fundera över vad egentligen vitsen är med att dricka sig så berusad. Är det verkligen värt det?

tänker

– För det första så tycker jag inte att det är så gott. Visst kan ett glas vitt vin i solen, en vacker sommardag, vara gott och ett glas rött till en god maträtt. Men att dricka sig full på tex sprit eller drinkar har aldrig varit någonting som jag njutit av.

– Sen, för det andra, så hatar jag att tappa kontrollen och det kan man ju minst sagt säga att man gör av för mycket alkohol.

– För det tredje så gillar jag inte att stoppa saker i min kropp som inte är bra för mig. Alkohol är ett slags gift som inte är bra för kroppen.

– För det fjärde så mår jag dåligt och får ångest dagar efter att jag druckit och det tycker jag verkligen inte att det är värt.

– För det femte så är det dyrt. Förr så la jag flera tusen på alkohol i månaden. Nu lägger jag pengar på viktigare saker.

– För det sjätte så påverkar alkoholen utseendet, både din vikt ökar på grund av det höga kalori-innehållet, och även din hud blir matt och rynkig pågrund av alkoholens uttorkade effekt

Jag skulle kunna skriva om många fler fördelar med att inte dricka, men listan skulle bli alldeles för lång..

I början, när jag slutade dricka, så var det tufft ibland att säga nej till vänner och bekanta som ville få med mig ut. Att få höra att man var tråkig eller bli ifrågasatt var jobbigt i början eftersom det var så många som hade svårt att förstå. Men, med månaderna som gått så har jag blivit starkare och mer säker på mig själv och jag bryr mig faktiskt inte om vad andra tycker om mig så länge som jag vet att jag har gjort rätt val i mitt liv.

Just alkohol är någonting som jag har valt att ta avstånd från och jag kan ha roligt utan att dricka mig berusad. Dagarna är viktigare för mig helt enkelt. Jag mår bättre av att vakna utvilad på morgnarna och kan gå upp och komma ut i den fina naturen, äta gott och må bra.

Visst är det helt okej att ta ett glas vin då och då om jag känner för det, men på dom fyra senaste åren så kan jag räkna på en halv hand hur många gånger jag druckit någon alkohol.

Så nu vet ni hur det ligger till på den fronten och jag hoppas att fler inser fördelarna med att inte dricka alkohol.

Nu ska jag gå ner och äta frukostbuffé här på hotellet, sen blir det tyvärr ändrade planer på mig och mina kollegor idag. Vi skulle ju egentligen spendera ett dygn här på Las Palmas, men istället blev vi utkallade på jobb och ska flyga tillbaka till Oslo senare idag. Sånt är livet ibland, oförutsägbart.

Hoppas första dagen på detta året blir en fin dag för er alla, kram, kram på er 🙂

7 reaktioner på “Det är Okej att säga Nej till alkohol”

 • Madde skriver:

  Kan bara hålla med. Är man helnykterist kanske man kan komma undan, men jag som dricker extremt sällan och väldigt lite blir väldigt ifrågasatt. Vissa ser en som ett hot eller något kan jag känna. Gillar inte heller ruset, och tar jag något blir det allra oftast bara ett glas. Största anledningen till att jag drog ner på alkoholen ( låter som jag partade loss ordentligt innan men så var det inte) var för barnens skull. För många runt omkring drack lite väl mycket då barnen är med och för mig är det så fel.
  God fortsättning på det nya året till dig och din fina familj.

  • oslofru skriver:

   Jag förstår precis hur du menar när det kommer till barnen. Det är fruktansvärt att se när föräldrar blir alldeles för berusade i barnens närhet. God fortsättning och massor med kramar till dig 🙂

 • Nathalia skriver:

  Jag tar bara ett glass då och då. Oftas dricker jag alkholl fritt. Och det får man ju höra det kan ju inte vara så kul kom igen nu.
  Då brukar jag svara ta du med mig till sjukhuset sen då? Jag har epelepsi och kan bara ta ett glass vid speciela tillfällen.

  • oslofru skriver:

   Ojdå. Det tråkiga är att folk ens ifrågasätter. Det borde vara helt okej att motstå alkohol utan att ha en ursäkt. Kram på dig

 • Karin B skriver:

  Så skönt att slippa vara bakfull eller bli väldigt berusad! Det måste vara skönt att slippa alkoholen, när man har barn.

 • Jasmine skriver:

  Gud vilket bra inlägg, verkligen riktigt bra!
  Jag dricker väldigt sällan men visst händer det, dock kanske 1 gång om året 😛

 • Jag dricker väldigt sällan alkohol. Så har det varit sedan tonåren. Jag tycker det är obehagligt att bli full, jag mår ALLTID illa på en gång och det är sällan gott. Det enda som är gott egentligen är riktigt söta paraplydrinkar. Förr var det ett väldigt ståhej med att jag inte drack. Många tyckte jag var tråkig och konstig. Jag fick alltid föklara mig eller så hällde jag upp ett glas för syns skull (men drack inget). Nu däremot är jag mer säker på mig själv, och står för vad jag tycker. Och alla andra är vana och har slutat fråga eller undra. Skönt! Och det var så skönt att vara gravid för då var det inget bekymmer! 🙂

  Nu kan det gå flera månader mellan mina alkoholintag. Och när jag väl dricker något är det bara något glas cider. På nyårsafton drack jag ett glas cider, det var allt. Jag mår som bäst utan alkohol!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *