I storstan eller på landet?

Godmorgon,

Jag var inne med barnen i Oslo för ett tag sen och då började jag reflektera över storstadslivet vs livet ute på landet.

tvåbarnsmamma_kärlek

Jag och min man bodde ju mitt inne i city förut, innan vi fick barn och trivdes väldigt bra där då. Vi hade nära till restauranger, caféer, nattliv, shopping och ja, allt du möjligen skulle kunna tänka dig. Livet lekte inne i city helt enkelt. Men, så blev vi gravida med vårt första barn och synen på livet ändrades som från dag till natt..

Den spännande, lekfulla och livliga staden blev istället en mörk, dyster och skrämmande plats i mina ögon. När jag gick på gatorna så kunde jag se narkomaner, fattigdom och hemskheter vart jag än gick och jag kommer ihåg att jag kände mig rädd, såg bakom axeln och skyddade min mage så fort jag kom utanför lägenheten. Det fanns ingenting annat att göra för oss än att flytta från stan. Både jag och min man kände likadant och bestämde oss för att bygga hus på landet en bit utanför Oslo och det är ett av dom bästa valen jag gjort i mitt liv.

När vi kom ut till vårt nybyggda hus ute i naturen så kände jag en sån enorm trygghet och en känsla av att jag hittat hem. Från den dagen som jag flyttade hemifrån när jag var nitton år så hade jag känt mig väldigt lost och letat efter en plats som jag kunde få känna mig som hemma. När jag kom ut på landet i vårt fina hus, med min man och min nyfödda bebis så kände jag det. Det här var mitt hem.

Men nackdelen med att bo på landet kan många känna är att man inte har tillgång till alla dessa erbjudanden som man har i stan. Shopping, uteliv och socialisering blir liksom lagt på hyllan. För mig så är inte detta ett problem eftersom mitt liv har ändrat sig och likaså mina intressen. Alkohol konsumeras inte så nattliv intresserar mig ej, shopping gör jag helst från internet och maten och kaffen som jag tidigare spenderade tusentals med pengar på gör jag nu gratis i mitt hem.

Så om ni frågar mig om jag föredrar storstaden eller landet så svarar jag i dagsläget landet alla dagar i veckan. Men, det har med min syn på livet att göra och den åldern jag växt in i nu. För några år sen hade jag aldrig kunnat tänka mig ett liv bort ifrån vänner och saker att göra, men nu bryr jag mig bara om att få vara där min familj är och om dom är ute på landet så är det även där jag har lust att vara.

Vad tycker ni är bäst och vart trivs ni mest att vara? På landet eller i storstaden?

7 reaktioner på “I storstan eller på landet?”

 • FT skriver:

  Bo i storstan och ha stuga på landet – det är det bästa av alla världar. Finns ingen anledning att gå runt och vara rädd i sin egen stad. Tror barn som bor i stora städer med mycket olika sorters människor blir mer open minded, mindre fördomsfulla och får ta del av så mycket andra kulturer och upplevelser än de som bor på landet eller i småstäder gör. Det främjar så otroligt mycket.

  • oslofru skriver:

   Förstår hur du tänker, men samtidigt så kan man inte vara så naiv, det kan faktiskt hända mycket hemskheter i storstäder vilket inte förekommer i så stor grad ute på landet.

   • FT skriver:

    Fast naiv behöver man inte vara för att man inte ständigt är rädd? Så otroligt många barn växer upp i storstäder utan att ta skada av det och man kan lika gärna bli utsatt för tjuvar som bryter sig in i ens hus på landet osv. Klart det finns på ett sätt mer faror på landet men inte tillräckligt för att vara en anledning att inte våga bo kvar för att man har barn. Kanske om man bor i ett ghetto i USA men knappast i Sverige eller Norge. De allra flesta barn i storstäder råkar inte ut för massa hemskheter liksom.

 • Maria skriver:

  Jag älskade att bo utanför stan när vi fick barn och under deras uppväxt. Det var en så trygg och fin tid. Trodde aldrig att jag skulle vilja flytta in till stan igen. Nu är de utflugna och jag har flyttat in till centrala Stockholm och jag älskar det! För oss var det så här, var sak har sin tid. Skulle inte vilja ändra på något. Men för någon annan kan det vara på ett annat sätt. /Maria <3

  http://Www.finest.se/caramia

  • oslofru skriver:

   Förstår precis, tror möjligen också att vi flyttar in till det centrala igen när barnen blir äldre, men vi får se!

 • carro skriver:

  Vi flyttade ut till landet för ca 5 år sen och vi ångar inte en dag över det beslutet.Här kan vi öppna dörren och gå ut utan att behöva tänka på trafiken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *