Tredagars detox – Bli av med sockerberoendet!

Godmorgon!

Solen skiner och himmelen är blå, skönare morgon än så går ej att få! 😉

Jag tänkte att jag skulle köra tre dagar med detox denna veckan nu när jag bara går hemma, för att rena kroppen och komma igång ordentligt med en hälsosammare livsstil. Efter semestern så hade vi kommit in i så dåliga rutiner och när jag sen blev sjuk så tyckte jag synd om mig själv och då åt jag mat och sötsaker so jag egentligen inte borde. Jag är nämligen en sån person som tröstäter, vilket är väldigt dumt och jobbigt. Jag är dessutom en antingen-eller-person, så antingen så kan jag sitta där och vräka i mig chokladkaka, efter chokladkaka och sen när jag är proppmätt på choklad så kan jag fortfarande trycka i mig chips, för det är ju salt. Sen lägger jag mig på kvällen med lite ångest och tänker att ”jag tar tag i det imorgon, då ska jag bli nyttig igen”. Men så ligger godiset där i skafferiet och kallar mitt namn. Det är svårt att beskriva men jag tror seriöst att jag är beroende av socker!

Precis så som en alkoholist suktar efter alkoholen så går jag ständigt och tänker på sötsaker och jag tänker på det konstant tills jag tagit första biten. Och sen, ja sen när först biten är uppäten, ja då finns det inget stopp..

Jag har aldrig påstått att jag är tjock eller behöver banta för att bli smal, utan jag vill bara bli av med mitt förbannade sockerberoende så att jag ska slippa känna den här ångesten efter att jag ätit, samt slippa att ständigt gå och tänka på något sött.

Eftersom jag är en person som måste gå all in eller inte alls så tänkte jag att jag ville starta denna sockeravvänjning med en detoxkur på tre dagar för att rena ordentligt.

Så jag startar dagen med en ingefärashot som ni kan finna recept på om ni klickar på bilden nedan:

ingefärashot

Efter ingefärashoten så dricker jag ett stort glas med vatten och detta glaset får vara med mig hela dagen för dricka vatten kan man göra så mycket man vill.

Till frukost så blir det sen en shake gjord på :

1 dl riven morot, 1dl spenat, 1msk ingefära, 1/2 lime, 1dl blåbär och 1/2 banan 

Lägg alla ingredienser i en mixer och kör på tills alla ingredienser är mosade. Om du tycker att smoothien blir för tjock i konsistensen så kan du hälla i lite vatten och köra igen.

smoothie-detox

Denna smoothien ser inte så jättesmarrig ut, men den innehåller massor utav nyttigheter som är bra när man vill rensa kroppen.

Smoothies är så enkla att göra och man kan experimentera sig fram till en dryck som man gillar och passar för en själv. Bär och citrusfrukter är väldigt gott att ha i, samt banan och även avokado kan ge en god konsistens. Om man vill lyxa till det så kan man även ha i lite yoghurt för ökad mättnadskänsla.

Sen vid lunchtid så äter jag en sallad och om jag blir hungrig innan lunch så dricker jag vatten för att hålla mättnadskänslan.

ceasarsallad

Ett tips är att lägga upp ingredienser till salladen i separata skålar i fall man har gäster, eller om det är fler i familjen som ska äta. Ovan kan ni se en Ceasarsallad, men alla ingredienser som jag inte äter kan resten av familjen plocka åt sig på sina egna tallrikar, så som ost, bacon och kyckling.

Efter lunch så kan jag dricka så mycket vatten jag vill, samt ta en frukt om jag blir riktigt hungrig. Men även om sötsuget slår in och den där chokladen lockar så är det otroligt viktigt att inte ge efter. Ta en frukt! Banan är en bra frukt som både är lite söt, samt ger mättnadskänsla. Gå ut och gå, tänk på annat..

Till middag lyxar vi till det med lite Sashimi. Fisk är bra och nyttigt för kroppen.

sashimi

För mig är det väldigt vanligt att sötsuget kommer efter att jag har ätit, så därför är det bra att få i sig något sött efter middagen, men undvik självklart socker! Duka fram lite goda bär och skivad frukt, drick vatten och stå ut. Ge det några dagar, i detta fallet tre dagar, så kommer sockersuget minska och i bästa fall försvinna!

frukt_och_gronsaker

Om man ska se på film på kvällen och vill sitta och småäta något så ska man absolut få göra det. Men, så länge det är bra snacks, så som morotstavar, gurka, melon och bär.

Dessa tre detoxdagar är till för att jag vill bli av med mitt sockersug och därför drar jag till med en drastisk åtgärd! Detta är ingen diet och ingen långsiktig lösning. Men, jag kommer, om jag blir av med mitt sockerberoende, att fortsätta hålla en relativt strikt och hälsosam kost då jag önskar att vara snäll mot min kropp och må bra!

Under dessa tre dagar som jag kommer att äta väldigt strikt så kommer jag att undvika följande produkter:

Alkohol
Stekt mat 
Lightprodukter
Färdiga såser
Jästprodukter
Sötningsmedel
E-ämnen

Rött kött
Skaldjur
Godis
Kaffe och svart te
Läsk

Smör, mjölk, grädde, creme fraiche, ost
Fruktjuicer
Alla former av bröd
potatis/aubergine/svamp/squash/tomat/paprika/gurka
Pasta
Ris

Produkter som är bra:

Bär
Banan
Ingefära
Citrusfrukter
Shili
Grönsaker och sallad
Soja-produkter
Yoghurt med levande bakteriekultur
Ostar som inte kommer från kon, tex getost och buffelmozzarella
Tofu
Ägg
Grönsaksjuicer

Fisk
Quinoa
Bovete
Nötter och frön (dock inte för mycket!)
Torkad frukt
gurkmeja, koriander, spiskummin, svartpeppar, kryddnejlika
kardemumma, kanel, muskot
linser

Bönor
Olivolja  och rapsolja
Kikärter
Honung

Ett till tips är att rensa ur skafferiet så att det inte ligger massa godsaker där som lockar. Har man inget hemma så kan man heller inget äta.

Om ni vill så får ni gärna köra på denna lilla detoxkuren med mig! Jag hoppas verkligen att tankarna på sockret försvinner bara man får ut allt socker ur kroppen. Jag lovar att uppdatera er när dessa tre dagar har gått så får vi se om jag känner mig som en ny och hälsosammare människa!

lycklig

Jag har precis slängt i mig min morgonsmoothie och tänkte gå ut och gå en promenad i finvädret. Ha en strålande fin dag!

KRAMAR S

4 reaktioner på “Tredagars detox – Bli av med sockerberoendet!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *