Hat mot framgångsrika Bloggare

Vad är det som händer egentligen? Den senaste tiden har jag fått uppleva så extremt mycket hat mot oss bloggare och influencer att jag nästan tappar hakan.

Varför allt detta hat? Vad beror det på och vart kommer det ifrån? Beror det på avundsjuka eller är det helt enkelt så att jantelagen har tagit över hela Skandinavien och gjort det omöjligt för oss som är framgångsrika att få vara stolta över våra prestationer?

Vi kan börja med Isabella Löwengrip, också kallad Blondinbella, som är en av Sveriges största bloggare. Det spelar nästan ingen roll vad hon skriver, vare sig det handlar om en produkt, hennes vardag, en företagsmiddag, resa, eller annat som sker i hennes liv. Klickar man in sig på kommentersfältet så är 80% av kommentarerna nedvärderande, spekulerande och hatiska.

Varför kan man fråga sig? Beror detta på avundsjuka i grund och botten? Isabella som lyckats och blivit ofattligt framgångsrik på sin blogg och sina företag borde inte få annat än gratulationer för av hon har åstadkommit!

Det jag tycker är starkt när det kommer till Isabella är att hon inte svarar på kommentarerna, utan låter folk skriva vad dom vill. Frågan är om hon ens läser vad folk skriver för om jag själv hade fått så mycket hat hade jag blivit väldigt, väldigt ledsen..

Vad jag kan se bland hennes kommentarer så lyser det väldigt starkt igenom att folk är avundsjuka. Man kan inte rå för att irriteras över hennes stora framgång och gör allt för att trycka ner och dra ner Isabella från hennes svävande pedestal.

Det lustiga är att jag inte ens kan förstå vad det finns något negativt att hitta om Isabella. Hon är positiv, sprudlande av glädje, vacker, en fantastisk mamma, framgångsrik entreprenör och stark. Varför letar folk efter att hitta fel på henne? Bland kommentarsfältet i bloggen kan man hitta många spekulationer kring hennes förhållande. Varför man inte får läsa om hennes man, har dom gått i sär? ”Dom måste ha ett dåligt äktenskap” osv. Varför lägger sig folk i det? Varför vill man att hon ska misslyckas? Det är så ofattbart och jag har så svårt att förstå…

Sen har vi ett fenomen som jag stötte på härom dagen, nämligen en stor bloggare här i Norge – Sofie Elise.

Ojojoj, här sprutar hatet värre än någonsin. Stackars lilla flickan får ta så mycket skit och här kommer det mesta på grund av hur hon ser ut. Att man kan påpeka någons utseende är verkligen inte rätt, vare sig man är smal, fel, lång, kort, mörk, vit, naturlig eller ej, man ska aldrig någonsin prata ner om någon annan människa på grund av hur dom ser ut.

Sofie Elise har gjort en del med sitt utseende och har varit öppen med det i sin blogg och får mänger med elaka skriverier och spekulationer om sig. Det som är lite trist är att man dessutom hör väldigt mycket negativt om henne i verkliga livet.

Jag hade henne ombord för en stund sen och när hon kom in på flyget så gick hon till sitt säte och mer eller mindre gömde sig. Hon kröp ihop som ett litet barn och rörde sig inte på hela turen. Väl framme så sa jag hejdå och då gick hon med huvudet neråt, såg i marken och gav mig ett tyst ”ha det” tillbaka.. Som att hon skämdes över att finnas till. Hon såg så ynklig och rädd ut och jag ville bara krama om henne och säga att hon är grym som lyckats så bra och att hon måste strunta i vad alla säger om henne..

Jag fick höra så många tråkiga kommentarer under den turen om den framgångsrika bloggerskan. ”Herregud, har du sett? Sofie Elise är där.” ”Att hon inte skäms!2 ”Se så hon ser ut” ”Hur kan man egentligen blogga?” ”Helt otroligt att det uppfattas som ett yrke” ”Jag har aldrig förstått mig på det där, att dom kan leva så där?” ”Hon kan inte må bra som sprutat in hela munnen och rumpan med silicon” osv osv. Hatet slutade aldrig komma från alla håll och kanter.

Stackars lilla tjej.. Det måste vara fruktansvärt att höra folk tissla och tassla om en runt omkring, vart man än befinner sig. Fruktansvärt, hade det hänt mig hade jag också krypit ihop som en liten boll och helst av allt velat sjunka under jorden.

Vad jag ser är en tjej som startat en blogg, satsat rejält och gjort vad som krävdes för att bli stor. När hon väl nått toppen så har hon blivit osäker av alla hatiska och nedtryckande kommentarer att hon börjar förändra på sitt utseende för att inte just utseendet skulle vara något att påpeka. Istället får hon hat för det också. Ingenting blir bra i andras ögon, hur man än gör för att vara alla till lags. Hatet kommer alltid finnas och tyvärr, för Sofie Elises skull, så tror jag aldrig att hon kommer kunna vända sina haters och få dom att se henne på något annat sätt än vad dom gör idag…

Ofta får man höra att ”Ja, men du har ju valt att vara offentlig och dela med dig av ditt liv, då får du ju tåla att få kritiska kommentarer”. Varför det? Undrar jag då. Varför ska vi som delar med oss av våra liv få hat för det?

Sen har vi två framgångsrika medieprofiler – Hannah och Amanda. Entreprenörer i grund och botten och har lyckats med väldigt mycket vill jag lova. Dom har bland annat podkasten, Fredagspodden, en klädkollektion, ett medieföretag och har nu även tagit fram kosttillskottet ”Hers”. Och nu kan vi snacka om hat. Kommentarer som ”Ni vill bara tjäna pengar” var den kommentaren som jag blev mest förvånad över. Det var så tydligt för mig att folk faktiskt blir sura över att vi profiler faktiskt Vill tjäna pengar! Var detta någonting som inte framkom tidigare?

Förut så gick folk och grubblade och var sura över bloggare i allmänhet. ”Att blogga är inget jobb”, ”Gud så töntigt det är med bloggare”, ”Vad livnär dom sig egentligen på?” osv. Men när det nu framkommit att vi faktiskt tjänar en hel del på vårt bloggande så är inte det heller bra. Nu är det tydligen är det inte längre lov att tjäna pengar och att ha det som ett fokus i livet. Självklart handlar det om pengar och att lyckas med någonting man satsat på.

Nu har ju dessutom Hannah och Amanda lyckats med väldigt mycket och att dom nu även har funnit ett superhärligt preparat som fungerar för många kvinnor där ute i form av tabletterna Hers är ju bara helt fenomenalt. Självklart gör dom ju även detta för att tjäna pengar, det är väl ingen hemlighet, men varför är det enligt så många så fel?

Det är så konstigt för mig att det fortfarande, i Skandinavien, är så fel att vara framgångsrik. Är det inte det alla önskar att dom var? Framgångsrika. Är det inte det alla strävar efter egentligen? Varför måste man då bli så sur över när någon lyckas med det?

Och varför ska man behöva skämmas när man lyckas? Varför är det tabu att köpa en ny bil och vara stolt över den? Eller visa upp när man åker på en fin resa? Åker första klass? Gör något lyxigt? Det är det som förväntas visas i våra bloggar, det är därför ni klickar in, men ändå ger ni hat och visar irritation när vi gör det.

Kan inte bara alla haters där ute sluta att hata? Skulle inte livet bli lite lättare, mer positivt och lite ljusare om du slängde lite kärlek istället? Jag har stor tro på karma och att man till slut blir behandlad så som man behandlar andra. Om du är snäll mot andra så kommer det till slut tillbaka till dig själv.

Sen måste alla där ute också inse att det att vara bloggare faktiskt är ett yrke. Vi jobbar, sliter och tjänar pengar precis så som alla andra.

Det är ju inte rätt att ge hatiska kommentarer mot en läkare, barnmorska, butiksarbetare eller journalist, och det är inte heller rätt att göra det mot en offentlig profil så som oss bloggare. Vi är bara människor och tål inte mer än någon annan, vi har känslor och blir också ledsna när någon säger något dumt till oss. Så tänk på det till nästa gång du väljer att klicka ”skicka” att personen på andra sidan kan ta väldigt illa åt sig. Tänk på karma och om du själv verkligen skulle vilja läsa det där som du skrivit om dig själv….

Du får gärna dela detta inlägg om du önskar att sprida budskapet! Är du själv bloggare – stå på dig, ge aldrig upp dina drömmar!

Vi kvinnor speciellt måste sluta klanka ner på varandra och istället hjälpa varandra att nå framgång!

Massor med kramar och kärlek till er alla, från mig <3

Bildkällor: 1. blondinbella.se , 2. db.no , 3. baam.se

10 reaktioner på “Hat mot framgångsrika Bloggare”

 • Matilda Fritz skriver:

  Så otroligt synd att de ska vara så! De , precis som du säger, jobbar precis som alla andra. Man ska stötta varandra och speciellt vi kvinnor som redan utstår mycket förtryck, vi ska lyfta varandra!❤

 • Piezes skriver:

  Bra skrivet och så viktigt ämne!:) kram

 • Mimmi skriver:

  Bra sagt!

  Jag ÄR SÅ LESS på denna eviga Jantelag och detta eviga hysch hysch ’visa inte att du är framgångsrik för då mår de andra ju dåligt’.
  Blä säger jag.

  Det är ren och skär avundsjuka.

  Nej stå på er kvinnor. Upp med hakan o ut med bröstet. Våga vara stolt!

 • Jenny skriver:

  Självklart håller jag med dig Susanna. Men samtidigt kan jag tänka att en blogg är ju 100% kontrollerad av bloggaren. Om vi tar Blondinbella t ex så har hon kanske en miljon läsare. Brukar väl vara en 100 kommentarer i snitt per inlägg varav kanske 20% är av den karaktär som du beskriver ovan. Så säg 0.1% av hennes läsare står för denna debatten. Varför ger hon dom en röst? Det hade ju varit enkelt att inte publicera dom ett par veckor och så hade dom tröttnat eller hur? Det leder mig till slutsatsens att dom gynnar henne på något sätt…

  • Oslofru skriver:

   Även om det skulle ”gynna” henne så gör det nog fortfarande ont att få så mycket hat..

 • Jag driver en av Sveriges största inredningsbloggar men det är uppenbarligen snällare inom den kategorin 🙂 Förmodligen för jag inte lägger ut så mycket om mig själv och mitt privatliv utan ger folk mer konkreta tips vilket de gillar. Jag tror att lägger man ut hela sitt liv varje dag året runt då går det bara inte komma ifrån att massa avundsjuka folk kommer störa sig. Det mest intressanta i denna debatt om blogghat är att det nästan ALLTID är tjejer och kvinnor som hatar och det säger ju en del. Kvinnor kommer alltid hata andra vackrare och mer framgångsrika kvinnor och tror det är bara att acceptera, skratta åt och tycka synd om fanskapen haha 🙂

  LOVE Maria på Inredningsvis.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *